Mistenker milliardjuks i norskeid kraftselskap

Troms Kraft politianmelder svensk datterselskap for regnskapsjuks.

MILLIARDJUKS: Konsernsjef i Troms Kraft AS, Oddbjørn Schei, sier tirsdag at et svensk datterselskap er anmeldt for regnskapsjuks i milliardklassen.
MILLIARDJUKS: Konsernsjef i Troms Kraft AS, Oddbjørn Schei, sier tirsdag at et svensk datterselskap er anmeldt for regnskapsjuks i milliardklassen.

Troms Kraft AS melder tirsdag at det er avdekket vesentlige feil i regnskapet til Kraft & Kultur AB i Sverige. Det antas å dreie seg om regnskapsjuks på inntil 1,5 milliarder kroner, og regnskapsmanipulasjonen skal ha foregått i flere år.

Det svenske selskapet er et heleid datterselskap av Troms Kraft.

Ledelsen i Troms Kraft orienterte om anmeldelsen og funnene fra interne undersøkelser på en pressekonferanse tirsdag formiddag, skriver Nordlys.

Her kom det fram at inntektene i kraft & Kultur gjennom flere år er satt for høyt.

Manipulerte regnskap

- Vi er rystet av det vi nå opplever. Alt tyder på at selskapet er rammet av omfattende regnskapsmanipulasjon, sier konsernsjef Oddbjørn Schei i Troms Kraft. Schei er også styreleder i Kraft & Kultur i Sverige.

Saken er nå meldt til Ekobrottsmyndigheten, Sveriges svar på Økokrim, etter at det også er igangsatt en omfattende intern granskning av saken.

Det angivelige regnskapsjukset har foregått i flere år uten at revisor har gjort noen merknader. Selskapets inntektsstrømmer og utestående krav ble også ettergått i en særskilt revisjon i 2009, uten da at negative avvik ble avdekket.

- Jeg bekrefter at Ekobrottsmynigheten i dag mottok en anmeldelse underskrevet av styreledelsen i kraft & Kultur. Vi kommer i løpet av de nærmese dagene til å ta stilling til om det skal innledes etterforskning, opplyser kommunikasjonsdirektør Magnus Hedberg i det svensek politiorganet.

Leder trakk seg

Ifølge Troms Kraft trakk Kraft & Kulturs administrerende direktør Boris Benulic seg i forrige uke. Han sier til di.se han ikke vil kommentere saken, men svarer slik på spørsmål om hvilket ansvar han har i saken:

- Jeg er den gode fyren.

Hans etterfølger er Jan Inge Johnsen, som i en uttalelse understreker at ingen av selskapets kunder vil bli berørt av det som nå skjer.

Kraft & Kultur leverer energi utelukkende fra fornybare energikilder, og har omkring 60.000 husstander, 5.000 selskaper og 190 svenske kommuner i kundekretsen. Selskapet ble etablert i 2000.

Til DN.no sier tidligere leder Benulic at det er en riktig avgjørelse å politianmelde saken.

Orienterte eierne

Ledelsen i Troms Kraft har visst om avvikene siden 11. november i år.

- Vi er tilfreds med de tiltakene som er iverksatt, og vi vil følge den videre prosessen med stor oppmerksomhet, sier styreleder i Troms Kraft AS, Odd Roger Enoksen.

Styret i Troms Kraft behandlet saken i styremøte i går, og ser svært alvorlig på forholdet som er avdekket.

- Vi har også orientert våre eiere om saken, sier Enoksen.

På forsiden nå