Nå starter Statoils Cuba-eventyr

Denne uken starter den omstridte oljeboringen utenfor Cubas kyst.

DET SORTE GULL: Boreriggen Scarabeo 9 er nå på plass utenfor kysten av Havana.  Denne uken starter boringen.
DET SORTE GULL: Boreriggen Scarabeo 9 er nå på plass utenfor kysten av Havana.  Denne uken starter boringen.

Og med på laget er norske Statoil. Selskapet har en avtale med det kubanske statsoljeselskapet CUPET om utforsking og eventuell petroleumsproduksjon i havområdene utenfor Cuba.

Avtalen er inngått i samarbeid med det spanske oljeselskapet Repsol og det indiske selskapet ONGC Videsh (OVL).

Det er ventet at det kommer til å bli boret minst to brønner i havområdet omtrent 100 kilometer fra Florida Keys.

Det malaysiske selskapet Petronas vil i samarbeid med russiske Gazprom Neft også bore en brønn.

Boreriggen som har fått navnet Scarabeo 9 ankom i slutten av forrige uke Mexico-golfen.

Ankomsten gikk nesten ubemerket hen i hovedstaden, men det var en etterlengtet merkedag for landets oljeindstri - som har stor tro på at riggen kommer til finne oljerike felt i Cubas del av Mexico-golfen.

– Repsol planlegger leteboring utenfor Cuba i henhold til de regler som gjelder for dette farvannet. Boringen vil bli gjennomført i henhold til Repsols og Statoils krav til helse, miljø og sikkerhet, uttalte informasjonsdirektør Jannik Linbæk til Teknisk Ukeblad, da det ble klart at Statoil skulle delta i boreprosjektet.

Usikkert omfang

Det er andre gangen at det gjennomføres boring etter olje i havet utenfor den kommuniststyrte øya Cuba.

Cuba sier at det skal ligge 20 milliarder fat olje i deres del av Golfen, men amerikanske Geological Survey har estimert at det skal være rundt 5 milliarder fat.

Repsol var med og boret i havet utenfor Cuba i 2004, men ifølge selskapet ble det funnet olje, men den hadde ikke god nok kvalitet.

Selskapet har siden da jobbet med å få en ny rigg til området for å bore igjen, men det har vært vanskelig på grunn av USAs handelsblokaden mot Cuba.

Ingen av Statoils amerikanske ansatte får av den grunn heller lov til å jobbe med prosjektet.

Scarabeo 9 er bygget i Kina -  og kun en del på riggen er laget i USA - utblåsningssikringen.

Frykter ny «blow out»

En av hovedårsakene til at oljeletingen utenfor Cuba har vært omstridt er fordi brønnene vil befinne seg i hav som er minst 1500 meter dypt.

Amerikanske politikere har markert sin motstand, og spesielt i Florida frykter man en ny «blow out»-krise som den man opplevde med Deepwater Horizon i 2010.

På Cuba skal det nemlig bores på like dypt vann som BP's brønn som sølte ut flere millioner fat og skapte en stor miljøkatastrofe i USAs del av Mexico-golfen.

I etterkant av ulykken la president Barack Obama ned forbud mot dypvannsboring i den amerikanske delen av Mexicogolfen.

Mer uavhengige

Men amerikanere har  demonstrert for døve ører. På Cuba håper man at oljen skal forbedre landets økonomi, og gjøre dem energi-uavhengige.

Idag mottar landet 115.000-fat olje hver dag fra Venezuela. Cubanske eksil-ledere på den andre siden frykter at oljen kan hjepe til at kommunistene blir værende ved makten i mange år fremover.

På forsiden nå