- Norges Bank vil kutte i vekstanslaget for norsk økonomi

Torsdagens «skrekktall» for oljebransjen gjør trolig at Norges Bank i neste uke vil legge frem dystrere prognoser for veksten i Norge.

<p><b>MINDRE AKTIVITET:</b> Aktiviteten på norsk sokkel er over toppen, og investeringene vil falle. Spørsmålet er hvor raskt. Her et bilde fra Statfjord A i 2008, hvor boredekksarbeider Espen Nævestad henger i stroppen mens Ove Yndestad haler inn vaieren som går langsmed borerøret. Inne i buret sitter Johnny Tveit.<br/></p>

MINDRE AKTIVITET: Aktiviteten på norsk sokkel er over toppen, og investeringene vil falle. Spørsmålet er hvor raskt. Her et bilde fra Statfjord A i 2008, hvor boredekksarbeider Espen Nævestad henger i stroppen mens Ove Yndestad haler inn vaieren som går langsmed borerøret. Inne i buret sitter Johnny Tveit.

Etter den rystende rapporten torsdag, hvor Statistisk sentralbyrå meldte om raskt fallende oljeinvesteringer i Norge, skriver Nordea i sin morgenrapport fredag at de nå tror det får umiddelbare konsekvenser for renten i Norge.

<p><b>MANGE MISTER JOBBEN: </b> Det tror Harald Magnus Andreassen i Swedbank First Securities kan bli konsekvensen av lavere oiljeinvesteringer.<br/></p>

MANGE MISTER JOBBEN:  Det tror Harald Magnus Andreassen i Swedbank First Securities kan bli konsekvensen av lavere oiljeinvesteringer.

Når styret i Norges Bank i neste uke samles for å sette renten og spå om renteutviklingen i årene som kommer, må de forholde seg til helt andre utsikter enn ved forrige korsvei i mars.

Samtidig kommer Norges Bank etter all sannsynlighet til å melde at verdiskapningen i norsk økonomi kommer til å bli lavere til neste år enn det sentralbanken tidligere har antatt, ifølge Nordea.

Også dette skyldes at oljeinvesteringene ifølge tall fra oljebransjen selv kommer til å falle fra anslagsvis 231 milliarder kroner i år, til 182 milliarder kroner neste år. 

- Mange kommer til å miste jobben sin, og enda flere vil i lang tid fremover slite med stor usikkerhet rundt om de vil få beholde jobben de neste årene, sa sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank First Securities til E24 torsdag.

«Det er fortsatt en stund til 2015 så det er noe usikkerhet i tallene, men et fall i den størrelsesordenen vil tynge veksten i norsk økonomi i 2015 betydelig», skriver Nordea i sin rapport.

Skrekkscenario

<p><b>MALTE SKREKKSCENARIO:</b> Bjørn Roger Wilhelmsen.</p>

MALTE SKREKKSCENARIO: Bjørn Roger Wilhelmsen.

Fallet er faktisk så stort at det utgjør halvparten av de 40 prosentene sjeføkonom Bjørn Roger Wilhelmsen i Nordkinn Asset Management la til grunn da han torsdag presenterte det som skulle være et «skrekkscenario» for norsk økonomi. Presentasjonen skjedde på et arrangement i regi av SSB og Handelshøyskolen BI.

- Nå er dette et scenario som er blitt mye mer realistisk, sa Wilhelmsen til E24. 

Lavere vekst

Norges Bank har i motsetning til SSB frem til nylig lagt til grunn at oljeinvesteringene vil flate ut.

Et bratt fall i oljeinvesteringene vil endre bildet for Norges Banks tanker om norsk økonomi.

«Derfor er det også vanskelig å se for seg at Norges Bank ikke vil legge vekt på dette. Trolig vil vi se allerede i neste ukes nye renteprognose at Norges Bank nedjusterer vekstanslagene for 2015 og senker rentebanen», skriver Nordea fredag morgen.

Flatt år

Rentebanen er Norges Banks anslag for hvordan renten vil utvikle seg de neste årene, og i mars indikerte sentralbanken at det ville komme en renteheving på forsommeren neste år.

Den ville bli etterfulgt av nye hevinger i månedene etterpå.

Får Nordea rett kan det altså gå mot nok et år hvor den norske renten står på stedet hvil.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå