Søknadsrekord på norsk sokkel

Aldri før har Olje- og energidepartementet mottatt så mange søknader som de gjorde i årets lisensrunde på norsk sokkel.


<p><b>SVARENE RANT INN:</b> Olje- og energiminister Terje Søviknes fikk inn en bunke søknader fra både nye og gamle oljeselskaper i årets lisensrunde. Her er han avbildet under en omvisning på oljeplattformen Ivar Aasen.</p>

SVARENE RANT INN: Olje- og energiminister Terje Søviknes fikk inn en bunke søknader fra både nye og gamle oljeselskaper i årets lisensrunde. Her er han avbildet under en omvisning på oljeplattformen Ivar Aasen.

Etter at Olje- og energidepartementet i starten av mai utlyste årets lisensrunde, er søknadsfristen nå ute.

Det har kommet inn søknader fra til sammen 39 selskaper som gjerne vil få tildelt nye lisenser på sokkelen. Søkerbunken er ifølge departementet den største man har hatt i en TFO-runde siden ordningen ble startet i 2003.

Antallet søknader i årets runde er mer enn 50 prosent høyere som i fjor (TFO 2016) og rundt 20 prosent flere enn det forrige rekordåret som var 2014.

Årets runde kalles TFO 2017, som er en forkortelse for tildeling i forhåndsdefinerte områder. Dette er lisensrundene som staten gjennomfører hvert år i områder som allerede er åpnet for oljeaktivitet på norsk sokkel.

Disse kommer i tillegg til det som kalles konsesjonsrundene, der norske myndigheter åpner helt nye områder for oljenæringen.

– Videre leteaktivitet på norsk sokkel er avgjørende for fremtidig verdiskaping og sysselsetting. Dette er igjen viktig for finansieringen av velferdssamfunnet. Det er derfor svært gledelig at et stort mangfold av selskaper har levert inn et rekordstort antall søknader om nytt leteareal, sier olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp), i en uttalelse.

Tildelingen av lisenser vil trolig skje like etter nyttår. I den forrige lisensrunden, TFO 2016, delte olje- og energiministeren ut 56 lisenser, det samme antallet om i 2015.

Utvidet lisensområdet

Selv om TFO-runden lar selskapene søke på områder som allerede er åpnet for oljeaktivitet, betyr det ikke at selskapene nødvendigvis kan søke om lisenser hvor de vil. Hvert år vurderer departementet om TFO-området skal endres.

Da årets lisensrunde ble utlyst i mai, skrev E24 at oljeminister Terje Søviknes foreslo en utvidelse av TFO-området nok en gang, på samme måte som sin forgjenger Tord Lien. TFO 2017 har utvidet det forhåndsdefinerte området på norsk sokkel med 87 blokker, hvorav 34 er i Norskehavet og 53 i Barentshavet.

I en pressemelding onsdag skriver Olje- og energidepartementet at TFO-området i årets runde «ble betydelig utvidet både i Norskehavet og Barentshavet». Det skal ha kommet inn søknader både i de nye og de eksisterende områdene i TFO-ordningen.

– De mange søknadene viser at oljeselskapene ser muligheter på norsk sokkel fremover. Det bekrefter at regjeringens oljepolitikk fungerer, noe som er avgjørende for sysselsettingen og våre inntekter fra Norges viktigste næring i tiårene fremover, sier Terje Søviknes.

Olje- og gassnæringens egen bransjeforening benytter sjansen til å minne om at det snart er valg, og at ikke alle partiene vil ha den oljepolitikken som føres nå:

– ­­­Den store interessen viser at olje- og gasselskapene oppfatter norsk sokkel som attraktiv, men det kommer ikke av seg selv. I disse valgkamptider er det viktig at de politiske partiene lover å opprettholde stabile rammevilkår for industrien, sier administrerende direktør i Norsk olje og gass, Karl Eirik Schjøtt-Pedersen, i en kommentar.

Nye og gamle navn

Etter at flere store olje- og gasselskaper har valgt å selge seg ned eller ut av norsk sokkel, har flere vært bekymret for om interessen for norsk sokkel har falt internasjonalt.

Selv om aktører som Exxon har solgt sin norske oljevirksomhet, og både de og Shell droppet å delta i 23. konsesjonsrunde, er det fortsatt en haug selskaper som har meldt sin interesse.

På listen over kjente selskaper finner vi blant andre: Shell, Aker BP, ConocoPhillips, Engie (tidl. GDF Suez), Eni, ExxonMobil, Lundin Norway, Statoil, Total og Wintershall.

På listen over mindre aktører og nykommere finner vi blant andre: Concedo, Fortis, Inpex, Kufpec (Kuwaits oljeselskap), Okea (Erik Haugane og Ola Borten Moes oljeselskap), Pandion Energy, Tyr Exploration og Wellesley.

Oljeselskapet DNO har også deltatt i årets runde. Selskapet annonserte tidligere i år et comeback på norsk sokkel etter flere års fravær.

 <p>Her er arealene som selskapene kunne søke om markert i rødt.</p>

Her er arealene som selskapene kunne søke om markert i rødt.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Per Valebrokk, ansvarlig redaktør E24

På forsiden nå