Nordsjøolje faller under 40 dollar fatet

Nytt fall i oljeprisene og kronekursen tirsdag.


<p><b>DÅRLIG NYTT:</b> Det er lite å rope hurra for, påpeker oljeanalytiker. Prisen på nordsjøolje falt tirsdag ettermiddag under 40 dollar fatet.<br/></p>

DÅRLIG NYTT: Det er lite å rope hurra for, påpeker oljeanalytiker. Prisen på nordsjøolje falt tirsdag ettermiddag under 40 dollar fatet.

Oljeprisene begynte tirsdagen med på ta seg litt opp etter mandagens fall.

Men etter lunsj falt bunnen ut av oljemarkedet.

Fra en dagstopp på drøyt 41,40 dollar, falt prisen på brentolje fra Nordsjøen bratt.

I 14.15-tiden var prisen nede i 40,10 dollar, hvilket er lavest i år og den laveste siden bunnen etter finanskrisen i slutten av desember 2008.

Prisutviklingen for amerikanske lettolje er enda svakerer og olje handles i samme tid til rundt 36,90 dollar.

En halv time senere falt nordsjøoljen under 40 dollar og omsettes i 14.45-tiden til 39,91 dollar!

Oljeprisfallet har også trukket med seg den norske kronen. På omlag to timer har prisen på en euro steget fra 9,42 kroner til 9,56 kroner. Prisen på en dollar har gått opp med drøye ti øre til knappe 8,79 kroner.

Negative data fra Kina

Oljeprisene har vært under press siden Opec-møtet på fredag hvor Opec-landene ikke kom med tiltak for å få ned overproduksjonen av olje. Tvert i mot økte de sine produksjonskvoter noe.

 <p><b>– LITE Å ROPE HURRA FOR:</b> Sjefanalytiker for olje Thina Saltvedt i Nordea Markets.<br/></p>

– LITE Å ROPE HURRA FOR: Sjefanalytiker for olje Thina Saltvedt i Nordea Markets.

– Det er klart at når vi går tilbake mot finanskrisetilstander er det et sjokk for oljemarkedet. Det ser ikke bra ut for øyeblikket - det er lite å rope hurra for, sier sjefanalytiker for olje Thina Saltvedt i Nordea Markets til E24.

I morgentimene tirsdag kom det tall fra Kina som viser fall både i Kinas eksport og import.

– Dataene fra Kina bygger på det negative bildet vi har hatt den siste tiden. Det har kommet få nyheter som kan trekke den opp, og når det da kommer utfordringer på etterspørselsiden fra Kina på toppen av Opec, bidrar det til å forsterke det negative bildet, sier Saltvedt.

Professor Ole Gunnar Austvik ved Handelshøyskolen BI sier prisen skal lenger ned.

– Jeg tror vi kommer til å ende opp på 30-tallet et sted. Der vil den bli værende til forholdene har stabilisert seg. Det kan ta en stund, sier Austvik til E24.

– Forrige lavprisperiode varte i 17 år, hvor oljeprisen da lå mellom 20 og 40 dollar. Det gir et perspektiv og sier noe om at prisen i forhold til da fortsatt er relativt høy. Samtidig er det annerledes nå, det skjer mer og det er andre krefter i markedet, så det vil bare bli gjetninger å skulle si noe om hva som skjer videre, sier han.

Svakt etter Opec

ANZ Research skriver i en oppdatering at oljemarkedet har merket seg at det

 <p><b>TROR PÅ VIDERE PRISFALL:</b> Professor Ole Gunnar Austvik ved Handelshøyskolen BI.</p>

TROR PÅ VIDERE PRISFALL: Professor Ole Gunnar Austvik ved Handelshøyskolen BI.

tilsynelatende er en uenighet mellom Saudi-Arabia og Iran. Det kan i så fall føre til  at Saudi-Arabia svarer på eventuelt økt eksport fra Iran med å øke sin produksjon.

Det kan bida til å svekke balansen i oljemarkedet ytterligere, sett fra oljeprodusentenes side.

Det ble i forbindelse med Opec-møtet rapportert at Iran var en forkjemper for at Opec-landene skulle kutte i oljeproduksjon, uten at Iran skulle være med på det. Saudi-Arabia skal ha motsatt seg dette og ønsker at andre store oljeproduserende land utenfor Opec skal være med på frivillige produksjonskutt.

Samtidig som Opec-landene opprettholder sin høye oljeproduksjon, har den amerikanske oljeproduksjonen bare gått marginalt ned de siste månedene og amerikanske råoljelagre er på historisk høye nivåer.

Amerikanske energimyndigheter kommer klokken 18.00 (norsk tid) til å offentliggjøre sine månedlige oljemarkedsrapport.

Der vil det komme ny informasjon om utviklingen i både produksjon og forbruk av olje i USA. Det vil også komme nye anslag for utviklingen fremover.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå