– Det er mye mer oppside enn nedside

Prisen på Nordsjøolje (brent spot) har mandag morgen steget til sitt høyeste nivå siden november i fjor. Brent-prisen har så langt i år klatret omtrent 30,55 prosent.


<p><b>KAN PÅVIRKE</b>: Uroen i Libya er blant faktorene som driver oljeprisen opp. Her ser vi styrker som er lojale til krigsherren Kalifa Haftar stå vakt ved El Sharara-oljefeltet i starten av februar.</p>

KAN PÅVIRKE: Uroen i Libya er blant faktorene som driver oljeprisen opp. Her ser vi styrker som er lojale til krigsherren Kalifa Haftar stå vakt ved El Sharara-oljefeltet i starten av februar.

Ett fat nordsjøolje koster i skrivende stund 70,7 dollar, opp 0,43 prosent for dagen.

Samtidig koster ett fat amerikansk lettolje (WTI) 63,41 dollar, opp 0,24 prosent for dagen.
Oppgangen den siste tiden har blant annet vært støttet av Opecs produksjonskutt,USAs sanksjoner som har påvirket oljeproduksjonen i Venezuela og Iran, samt uroen i Libya.

Der har den  svært mektigeopprørsgeneralen Khalifa Haftar gått til angrep på hovedstaden Tripoli og den FN-støttede regjeringen.

Ser 75

Konsulentfirmaet FGE har tidligere sagt at Opec-kuttene fører til at «overskuddslagrene forsvinner og markedet ser bra ut,» og legger til at «markedet er nå klart for at prisene skal stige til 75 dollar per fat eller høyere,» ifølge Reuters.

Nordsjøoljen brent har altså klatret over 30 prosent så langt i år. Fredag stengte den på 70,68 dollar fatet, men så sent som i romjulen var prisen på 51-tallet.

– Jeg tror det er mye mer oppside enn nedside, sier Citigroups globale råvaresjef Edward Morse til CNBC søndag.

 <p><b>TRUFFET AV SANKSJONER:</b> Venezuelas oljeproduksjon, her fra pumper på Maracaibo-innsjøen i Cabimas.</p>

TRUFFET AV SANKSJONER: Venezuelas oljeproduksjon, her fra pumper på Maracaibo-innsjøen i Cabimas.

Med dagens situasjon spår han en stabil pris på rundt 70 dollar fatet i andre og tredje kvartal.

Én faktor som imidlertid kan påvirke, er om Trump-regjeringen gir ytterligere unntak fra USAs sanksjoner mot Iran for oljekjøp.

Det må han bestemme om han vil gjøre innen 2. mai.

– Det er snakk om at disse fritakene skal tas bort. Det gir forventninger om et ytterligere strammere marked, sa senioranalytiker Jørgen Bruaset i Nordea Markets til E24 forrige uke.

Trump er opptatt av hva den vanlige amerikaner betaler ved pumpene - og ønsker primært å holde oljeprisen nede.

Han har flere ganger tatt til Twitter for å be Opec og andre aktører gjøre det de kan for å holde prisene nede.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå