– Oljeprisoppgangen vil miste futten

Oljeanalytiker Thina Saltvedt tror man vil se flere kraftige bevegelser i oljeprisen fremover, slik man har sett denne uken. Men prisene vil ikke på langt nær klatre så mye som i fjor.


<p><b>KLATRER:</b> Oljeprisen var helt nede i 27 dollar i starten av 2016, men steg jevnt og trutt gjennom året. Nå har den begynt å snuse på 60-tallet. Illustrasjonsbilde.</p>

KLATRER: Oljeprisen var helt nede i 27 dollar i starten av 2016, men steg jevnt og trutt gjennom året. Nå har den begynt å snuse på 60-tallet. Illustrasjonsbilde.

I 2016 mer enn doblet oljeprisen seg, fra kun 27 dollar på starten av året, til 57 dollar på slutten av året.

En solid styrkelse, selv omd et fortsatt er langt opp til prisene på 114 dollar som man så før prisen satte utfor etter sommeren 2014.

Tirsdag denne uken falt oljeprisen med tre dollar, etter å ha nådd sitt høyeste nivå på 18 måneder. Oljeprisen nådde drøye 58 dollar på sitt høyeste før den falt noe tilbake.

Siden har den klatret igjen, og stabilisert seg rett under 57 dollar fatet.

Som forklaring på prisfallet tidligere i uken trekker analytikerne frem tvil om lovende produksjonskutt i OPEC og en styrket dollar.

– Dollarstyrkelsen tynger definitivt oljeprisen, sier Andrew Lipow i Lipow Oil Associated i Houston, ifølge Reuters.

– Dollarstyrkelsen er ikke nok til å forklare oljeprisfallet tirsdag, sier oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets til E24.

– Det er heller nyheten om at Libya har skrudd opp produksjonen sin mer og at de vil nå enda høyere nivået i 2017, som har fått investorene til å snu. Dette motvirker den slumpen av forventet kutt som OPEC skal gjennomføre og de kuttene Oman og Kuwait allerede sier de har gjort

I tillegg til økt produksjon i Libya kom også nyheten denne uken om at landet nå gjenåpner den siste av de ni store oljeterminalene som ble stengt under krigen. Ifølge Bloomberg skal Zawiya-terminalen nå forberedes for å eksportere olje igjen etter at rørledningen som sender olje til terminalen ble gjenåpnet.

– For mye tillit har blitt gitt til OPEC og de andre landene som har lovet kutt. De har økt produksjonen de siste månedene, så kuttene vil bli som en drastisk nyttårsdiett, og vi vet jo alle hvordan de ender, sier John Kilduff ved Capital LLC, til Bloomberg.

 <p>Oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets Nordea Markets.</p>

Oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets Nordea Markets.

Nyhetsbyrået påpeker også at antallet aktive borerigger i forrige uke nådde sitt høyeste nivå siden januar i fjor.

– Trenger fysiske svar

Som E24 oppsummerte i nyttårshelgen, oljeprisene har stupt jevnt fra sommeren 2014 – men tok seg opp på slutten av året som akkurat ble lagt bak oss.

Grunnen til hoppet i oljeprisene de siste månedene er knyttet til Opecs avtale om produksjonskutt, som ble lagt frem i desember.

Forrige uke fortsatte oppgangen etter det kom tegn på at Opec-medlemmer planlegger å følge opp avtalen.

– Oppgangen så langt er basert på forventninger. Men det vi må se nå er fysiske svar på lovnadene som har kommet, sier Saltvedt.

Venter ingen særlig oppgang

Oljeanalytikeren påpeker at oljeprisen nå er svært skjør.

– Jeg venter ikke noen særlig oppgang før vi ser noen flere resultater. Kommer det mye olje fra landene utenfor Opec-avtalen, vil det være en motarbeidende faktor. Vi må nok venne oss til flere bevegelser som den som skjedde på tirsdag. Blant annet bidrar økt skiferoljeproduksjon i USA, som følge av økt oljepris, til å trekke prisen nedover, sier Saltvedt.

– Oljeprisoppgangen mister nok litt futten nå, fordi skiferoljen legger tak på hvor høyt prisen kan gå. Det blir vanskelig å få prisene mye over 60 dollar fordi det vil komme enda mer skiferolje på slutten av neste år. Vi venter en snittpris på 57 dollar neste år, fortsetter hun.

I tillegg til at flere skiferoljeprodusenter nå starter opp med produksjon igjen på grunn av høyere oljepris, har også Donald Trump sagt at han vil styrke USAs oljenæring.

– Sårbar for tilbakegang

Seb-sjefanalytiker Bjarne Schieldrop beskriver årsakene til prisfallet som noe mer mystisk enn Saltvedt, i et notat onsdag morgen.

– Oljeprisen gikk rett nedover uten noen åpenbare årsaker. Det som imidlertid er klart, er at vi har gått inn i et nytt år med et rekordhøyt nivå at netto long-posisjoner i WTI (amerikanske lettolje, journ.anm.), som gjør prisen veldig sårbar for tilbakegang, og det vi så i går var åpenbart en slik tilbakegang, skriver Schieldrop.

 <p><b>EKSPORTERER IGJEN:</b> Libyas olje-output begynner å ta seg opp. Her ser vi en maltesisk-registrert tanker utenfor Ras Lanuf i Lybia.</p>

EKSPORTERER IGJEN: Libyas olje-output begynner å ta seg opp. Her ser vi en maltesisk-registrert tanker utenfor Ras Lanuf i Lybia.

E24 skrev mandag at oljespekulanter mener at oljerallyet vil fortsette i 2017. Ikke på 2,5 år har så mange spekulanter veddet på økende oljepris.

Videre trekker han frem at selv om OPEC har begynt med produksjonskutt, så innebærer ikke det nødvendigvis umiddelbar prisøkning. I tillegg til svært høy produksjon i OPEC i fjerde kvartal 2016, trekker Schieldrop frem at økt produksjon i Libya kan holde prisene tilbake.

Dollaren på sitt høyeste på 14 år

Amerikanske dollar har nådd sitt høyeste på 14 år målt mot en kurv av andre ledende valutaer. Fordi olje som regel kjøpes i dollar, gjør en sterk dollar oljen dyrere.

Det er først og fremst sterkere produksjonstall (ISM) som forklarer styrkelsen, ifølge analytikerne.
I desember økte ISM-indeksen til 54,7, høyere enn forventet. 50 indikerer høyere aktivitet, mens en indeks under 50 indikerer lavere aktivitet.

Saken fortsetter under annonsen.

Indeksen er en rundspørring blant innkjøpssjefene i mer enn 375 tjenesteytende selskaper i flere sektorer over hele USA. Denne delen utgjør om lag 80 prosent av den amerikanske økonomien.

– Dollarrallyet drives av enorme investorforventninger om at den relativt sterke økonomien i USA vil akselerere ytterligere under Donald Trump, som er ventet å bidra til vekst gjennom finansiell stimuli og deregulering, sier Boris Schlossberg ved BK Asset Management, til Marketwatch.

Gjennom det siste kvartalet har dollaren steget 4,6 prosent, som følge av forventninger om økt inflasjon og renter.

Mer følsom for dollaren

På tross av at hun mener kun en liten del av oljeprisnedgangen skyldtes dollarstyrkelsen, ser oljeprisen ut til å bli mer følsom for dollaren enn tidligere, ifølge Saltvedt.

– Etter hvert som flere og flere land reduserer subsidiene sine, så vil en endring i dollaren få raskere gjennomslag til forbrukeren, sier Saltvedt.

Med subsidie tenker hun først og fremst på drivstoffsubsidier som gjør at utsalgsprisene på bensin og diesel er mye lavere enn markedspris i mange land.

Dette er dyre ordninger som mange land nå ser mulighetene til å få fjernet når markedsprisene er lave.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Per Valebrokk, ansvarlig redaktør E24

På forsiden nå