Venter halvering av Venezuelas oljeproduksjon

Kriserammede Venezuelas oljeproduksjon kan falle under 700.000 fat per dag i 2020, tror Rystad Energy-analytiker.<p><b>OLJELAND I KRISE:</b> Venezuelas oljeproduksjon lider under landets økonomiske problemer. Her er Lake Maracaibo i Cabimas, Venezuela.</p>

OLJELAND I KRISE: Venezuelas oljeproduksjon lider under landets økonomiske problemer. Her er Lake Maracaibo i Cabimas, Venezuela.

Uroen i Venezuela har vært sentral i å drive opp oljeprisen globalt, som følge av at oljeproduksjonen i det kriserammede landet er blitt barbert bort de siste årene. 

I en fersk analyse skriver oljeanalytiker Paola Rodriguez-Masiu i Rystad Energy at produksjonen i Venezuela kommer til å fortsette i fritt fall til under 700.000 fat om dagen i 2020. 

Det er ned fra 2,4 millioner fat per dag i 2015 og 1,34 millioner fat per dag ved utgangen av fjoråret.

Les også: (+) Hvor er det blitt av Norges 60 millioner fat med manglende olje?

680.000 fat per dag

Analytiker Rodriguez-Masiu ser flere måter situasjonen kan utvikle seg på fremover i landet som har de største påviste oljereservene i verden.

En av dem innebærer et fall i produksjonen på 340.000 fat om dagen både i 2019 og i 2020. Det betyr at den ender på rett over én million fat om dagen ved utgangen av 2019 og ned til 890.000 fat om dagen i 2020.

I et «worst case»-scenario faller imidlertid produksjonen enda raskere. Det forutsetter at uroen fortsetter, og at landet ikke klarer å balansere konsekvensene av amerikanske sanksjoner, og heller ikke klarer å sikre ny finansiering. 

Det vil bety et fall på ytterligere 20 prosent i oljeproduksjonen, tilsvarende ned til 800.000 fat per dag i 2019 og 680.000 fat i 2020, ifølge Rodriguez-Masiu.

«Oljeeksporten i fare»

I slutten av januar ble det klart at det amerikanske finansdepartementet legger sanksjoner på Venezuelas statlige oljeselskap PDVSA etter anklager om at president Nicolás Maduro har brukt inntektene fra oljeselskapet til å betale landets militære ledere for støtte, og til å berike seg selv og sin familie.

Siden har finansdepartementet blokkert alle transaksjoner mellom amerikanske selskaper og PDVSA.

Oljen Venezuela produserer er tung og har et høyt svovelinnhold. For å kunne eksportere denne videre må den først tynnes ut med lettere olje som importeres blant annet fra USA. 

Rystad Energy venter nå at noen av operatørene i Venezuela vil gå tom for dette allerede i løpet av mars på grunn av sanksjonene, og at det setter landets oljeeksport i fare. 

«Potensial for vekst»

Rodriguez-Masiu trekker i analysen også frem hva som langsiktig kan skje med produksjonen dersom Venezuela får et nytt regime, sanksjonene fra USA løftes og landet sikrer finansiell støtte og internasjonale investeringer. 

«Rystad Energy forventer ikke en massiv vekst, men ser et stort potensial for en oppside side over tid», skriver hun og viser til de gigantiske oljereservene. 

Rodriguez-Masiu tror heller ikke at etterspørselen etter tung olje vil falle tross for nye krav fra den internasjonale maritime organisasjonen IMO om at shipping-industrien fra 1. januar 2020 skal måtte benytte seg av drivstoff med maks 0,5 prosent svovelinnhold. 

«Komplekse raffinerier i USA vil fortsatt prosessere denne type råolje i samsvar med miljøreguleringer», skriver Rodriguez-Masiu.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå