Departementet vil komme med nye Goliat-tall før jul

Tirsdag ettermiddag melder Olje- og energidepartementet at de vil gå dypere til verks for å finne ut lønnsomheten til det omstridte Goliat-feltet.


<p><b>KONTROVERSIELT FELT</b>: Goliat-plattformen i Barentshavet prosesserer og lagrer oljen som blir sendt til Europa med tankere. Goliat-feltet er det første oljefeltet norsk del av Barentshavet som ble satt i produksjon. </p>

KONTROVERSIELT FELT: Goliat-plattformen i Barentshavet prosesserer og lagrer oljen som blir sendt til Europa med tankere. Goliat-feltet er det første oljefeltet norsk del av Barentshavet som ble satt i produksjon. 

Det har den siste tiden blitt stilt spørsmål ved oljeminister Terje Søviknes (Frp) evne til å overholde informasjonsplikten i spørsmål som dreier seg om lønnsomheten til Goliat-feltet.

Søviknes oppga den 10. oktober at Goliat-feltet vil være lønnsomt for Eni allerede om to år, som svar på et spørsmål fra tidligere stortingsrepresentant Heikki Holmås (SV).

Senere ble det korrigert at oljefeltet i Barentshavet vil være lønnsomt for den italienske operatøren Eni først i 2022, ikke 2019.

Nå opplyser departementet at de vil derfor foreta en bredere vurdering av lønnsomheten før skatt knyttet til Goliat.

Kommunikasjonsrådgiver Håkon Smith-Isaksen i Olje- og energidepartementet opplyser til E24 at man ønsker å få klar de nye beregningene «så fort som mulig, og før jul».

– Mye som skurrer

Bellona-leder Fredric Hauge sier tirsdag kveld at det er bra at departementet på nytt ser på Goliat, men mener Søviknes fremdeles har mye å svare for. 

– Håndteringen av dette spørsmålet kommer ikke Søviknes seg unna konstitusjonelt, sier Hauge, som påpeker at det er flere forhold ved saken som skurrer etter departementets innrømmelse.

Også stortingsrepresentant for SV Lars Haltbrekken sier tirsdag til E24 at Søviknes sine handlinger er svært oppsiktsvekkende.

– Det er åpenbart at statsråden kunne gitt Stortinget den informasjon vi ba om og at han ikke har gitt oss all relevant informasjon i saken. Det er oppsiktsvekkende at han er så uinteressert i om staten vil tjene penger på Goliat, sier Haltbrekken.

Oljevarsler måtte slutte

Søviknes har også sagt til Stortinget at hans eget departement ikke har gjort de nødvendige lønnsomhetsberegningene for Goliat, men i en pressemelding fra departementet fremgår det at Oljedirektoratet allerede i 2015 laget et internt notat som belyste lønnsomheten i prosjektet.

Tidligere ressursdirektør i Oljedirektoratet Rolf Wiborg sier til Dagbladet at beregningene er enkle å få hendene på.

– Oljedirektoratet foretar fortløpende beregninger på lønnsomheten til felt, også etter utbygging. Slike beregninger blir rene gjetninger, men at departementet kan fremskaffe dem dersom de ønsker, er helt klart, sier Wiborg til avisen.

Wiborg ble sagt opp på dagen i Oljedirektoratet for få uker siden. Han mener årsaken er at han varslet Riksrevisjonen om at Olje- og energidepartementet ikke oppførte seg som en langsiktig forvalter, mer som en profittaktør, skriver Teknisk Ukeblad.

Flere Goliat-problemer 

Det ble mandag kjent at Petroleumstilsynet har avdekket flere forhold som må utbedres på Goliat-feltet. 
Tilsynet går nå til det uvanlige skrittet at de krever å få sjekke plattformen selv før operatøren Eni får lov til å gjenoppta produksjonen.
Etter at Goliat-feltet fra oppstarten i fjor opplevde en alvorlig personskade, syv rapporterte lekkasjer, problemer med strømforsyningen og avbrutt produksjon, mente Eni i våres at de hadde fått utviklingen på en langt bedre kurs.
Eni stengte som planlagt ned produksjonen i september som et ledd av en vedlikeholdsplan som skulle utbedre feilene på plattformen. 2. oktober var produksjonen i gang igjen, men den 6. oktober ble selskapet pålagt å stanse produksjonen av Petroleumstilsynet.

Nå viser det seg at oljeselskapet ikke får lov til starte produksjonen igjen før Petroleumstilsynet har vært på besøk for å sjekke at feilene er utbedret.

Tilsynet skriver i en melding mandag at de «har besluttet å gjennomføre en verifikasjon relatert til pålegget om bord på Goliat FPSO før produksjonen gjenopptas på innretningen».

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå