Får CO2-utslipp tross strøm fra land: Så stort blir Johan Sverdrups utslipp

Til tross for at gigantfeltet Johan Sverdrup drives med strøm fra det norske fastlandet, vil feltet slippe ut noe CO2, viser Equinors utslippssøknad. 


<p><b>BRUKER STRØM:</b> Kjempefeltet Johan Sverdrup skal drives med strøm fra land, og får derfor lave CO2-utslipp. Men fortsatt vil feltet slippe ut noe CO2, ifølge Equinors utslippssøknad. Dette bildet viser boreplattformen på Johan Sverdrup.</p>

BRUKER STRØM: Kjempefeltet Johan Sverdrup skal drives med strøm fra land, og får derfor lave CO2-utslipp. Men fortsatt vil feltet slippe ut noe CO2, ifølge Equinors utslippssøknad. Dette bildet viser boreplattformen på Johan Sverdrup.

Etter planen skal kjempefeltet Johan Sverdrup i Nordsjøen starte opp i november.

Dette er et av Norges største industriprosjekter, og feltet er svært lønnsomt. Selv med priser ned mot 15 dollar fatet vil feltet tjene penger, ifølge operatøren Equinor.

Men selv om strømmen til feltet skal leveres i en kabel fra land, så vil Johan Sverdrup-feltet slippe ut noe CO2. Det viser utslippssøknaden som nå er på høring med frist til 12. april.

Utslippet blir riktignok på bare 23.000 tonn CO2 årlig i snitt, noe som er langt under andre av de større feltene på norsk sokkel. På det meste vil feltet slippe ut rundt 32.000 tonn, fra blant annet dieselgeneratorer, nødgeneratorer, fakling og gasskjeler.

Noen av de største punktutslippene på sokkelen finnes blant andre feltene Statfjord, Troll, Ekofisk og Heidrun, ifølge selskapenes årlige miljørapporter.

I 2017 slapp olje- og gassfeltene på sokkelen og landanleggene samlet ut 13,6 millioner tonn CO2, ifølge Norsk olje og gass. Utslippene har holdt seg stabilt på et nivå noe under toppnivået på like over 14 millioner tonn i 2008.

Må rense mye vann

Johan Sverdrup-feltet skal kunne prosessere 440.000 fat per dag og seks millioner kubikkmeter gass per dag i første fase av utbyggingen.

Samtidig kommer det mye vann med fra reservoarene, opptil 60.000 kubikkmeter daglig i første fase og opp mot 90.000 kubikkmeter daglig i andre fase. Dette vannet skal renses før det slippes ut i sjøen.

Oljeinnholdet i det produserte vannet er lavt, men det vil likevel bli sluppet ut opptil seks tonn olje i året i første fase, og 10 tonn i året for full utbygging.

Les mer: Equinor kutter i fase to av giganten Sverdrup: Skal koste 41 milliarder

Vil skifte ut skadelige kjemikalier

Equinor har også søkt om å få slippe ut en rekke kjemikalier, også kjemikalier i rød og svart kategori som regnes som skadelige. Blant annet søker selskapet om å få slippe ut 480 kilo svarte kjemikalier til Nordsjøen, og 80 kilo kjemikalier i rød kategori.

De svarte kjemikaliene er knyttet til lekkasjer av smøre- og isoleringsolje fra sjøvannspumper, opplyser Equinor i søknaden. Det gis bare unntaksvis utslippstillatelse for svarte kjemikalier, men selskapet håper å kunne skifte til mindre skadelige løsninger.

«Leverandøren av pumpene arbeider for tiden med å kvalifisere en løsning med gul olje. Når denne løsningen er klar, vil operatøren lage en plan for å skifte til gult produkt. Etter den informasjonen vi sitter på i dag, skal dette la seg gjøre selv om feltet er satt i drift», skriver Equinor i søknaden.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå