Ferske tall: Oljespekulanter mener oljerallyet vil fortsette i 2017

Investorer ser ut til å ha stor tro på Opec-avtalen som ble lagt frem i desember. Ikke på 2,5 år har så mange spekulanter veddet på økende oljepris.


<p>NÆRMER SEG 60: Oljeprisen er ikke mange dollarene unna 60, etter noen svært tøffe år.</p>

NÆRMER SEG 60: Oljeprisen er ikke mange dollarene unna 60, etter noen svært tøffe år.

Oljespekulanters forventning til stigende pris på amerikanske lettolje (WTI) er tre ganger så høy som på slutten av 2015, skriver Bloomberg.

De samme tallene viser også at investorenes forventning til fortsatt stigende WTI-oljepris nå er på sitt høyeste siden oljeprisens store nedgang begynte sommeren for 2,5 år siden.

Som E24 oppsummerte i nyttårshelgen, oljeprisene har stupt jevnt fra sommeren 2014 - men tok seg opp på slutten av året som akkurat ble lagt bak oss.

Terminkontrakter på olje – eller såkalte olje-futures - nådde sitt høyeste på nesten 18 måneder 28. desember.

Grunnen til hoppet i oljeprisene de siste månedene er knyttet til Opecs avtale om produksjonskutt, som ble lagt frem i desember.

For første gang på 15 år har oljeproduserende land i og utenfor Opec kommet til en kutt-avtale.

Målet er å bli kvitt overfloden av olje for å få opp oljeprisene. Årsaken til at prisene stupte fra sommeren 2014 var nemlig mer olje i markedet enn det var etterspørsel.

Frykter ikke Opec-svikt

Hedgefond økte sine såkalte netto long-posisjoner med 0,6 prosent i uken som endte 27. desember, ifølge tall fra overvåkningsorganet Commodity Futures Trading Commission (CFTC).

Når en investor går «long» betyr det at man posisjonerer seg for oppgang.

– Vi har en veldig sikker posisjonering her, med massevis av håp om at prisene støttes og går høyere. Vi har lite frykt for at overholdelsen (av OPEC-avtalen, journ.anm.) vil være dårlig og prisene vil falle, sier energianalytiker Tim Evans ved Citi Futures Perspective i New York, til Bloomberg.

Netto long-posisjoner økte for syvende uke på rad, sitt lengste siden mars 2014.

Pessimismen snur

Siden oljeprisen begynte å falle dramatisk i 2014 har svært mange hedgefond gjort det motsatte, å øke sine shortposisjoner i WTI, som betyr at de har veddet på lavere oljepris. Det gjorde de blant annet da det lå an til å bli få enighet om et produksjonskutt i oktober.

Å shorte betyr at man selger aksjer man har lånt fra en tredjepart. Om kursen synker før aksjene skal kjøpes tilbake, vil man tjene penger. Å vedde på et fall i aksjekursen kalles gjerne «shorting», og er svært risikabelt.

– For en forskjell et år kan gjøre, sier senior markedsanalytiker Phil Flynn ved Prince futures Group i Chicago.

Han mener markedet nå «er på sitt mest optimistiske når man går inn i et nytt år, enn det har vært på mange, mange år», sier han.

Artikkelen fortsetter under bildet.

 <p><b>OLJELØFT:</b> Grafen viser prisutviklingen i nordsjøolje (brent) gjennom det siste året.</p>

OLJELØFT: Grafen viser prisutviklingen i nordsjøolje (brent) gjennom det siste året.

Nærmer seg 60 dollar

Prisen på amerikansk lettolje (WTI) økte med 3,2 prosent til 53,90 dollar fatet i uken fram til 27. desember, og endte på 53,72 fredag. Et fat nordsjøolje (brent) endte på 56,85 dollar.

I januar 2016 lå oljeprisen ned på drøye 27 dollar fatet, men krabbet sakte, men sikkert oppover gjennom året.

− Det har vært et av de mer interessante årene, det er ikke hvert år man får en dobling av oljeprisen fra januar til desember – selv om det har skjedd før, sa oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB Markets til E24 forrige uke.

  <p><b>OPTIMIST:</b> Sjefanalytiker innen råvarer i SEB, Bjarne Schieldrop.</p>

OPTIMIST: Sjefanalytiker innen råvarer i SEB, Bjarne Schieldrop.

Oljeprisene økte forrige uke som følge av tegn på at Opec-medlemmer planlegger å følge opp avtalen.

Iraks oljeminister Jabbar al-Luaibi har sagt at landet vil kutte produksjonen med 200-210.000 fat faglig fra begynnelsen av januar, ifølge Kuwaits statlige nyhetsbyrå Kina.

Venezuela sier de vil kutte 95.000 fat daglig.

Tror på «bullish» halvår

Seb-sjefanalytiker Bjarne Schieldrop skriver i et notat fra desember at første halvdel av desember sannsynligvis blir mer «bullish» (se faktaboks) enn det kan se ut til, men at man bør passe seg for en tilbakegang i andre halvdel av året og 2018 hvis riggtallene fortsetter å stige.

Han skriver blant annet at etterspørselen ser ut til å ha vært større i 2016 enn hva Det internasjonale energibyrået IEA har rapportert, og at OPEC kan ha produsert mindre olje enn de sier at de har.

Ifølge Schieldrop vil trekk fra lagre nå trekke oljeprisen oppover, men en fortsatt sterk økning i antall aktiverte oljerigger i USA kan presse prisen ned igjen. Den økte oljeprisen gjør nå at mange oljerigger i USA gjenoppretter produksjonen igjen.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Per Valebrokk, ansvarlig redaktør E24

På forsiden nå