Høyeste oljepris siden 2014

Amerikanske lagertall bidro til å sende oljeprisen til det høyeste nivået siden den dramatiske prisfall-høsten i 2014.


<p><b>PRISLØFT:</b> Prisen på nordsjøolje er den høyeste på over tre år. Bildet viser Aker BP-plattformen på Valhall-feltet i Nordsjøen, som har hatt oljeproduksjon siden 1982.</p>

PRISLØFT: Prisen på nordsjøolje er den høyeste på over tre år. Bildet viser Aker BP-plattformen på Valhall-feltet i Nordsjøen, som har hatt oljeproduksjon siden 1982.

Oljeprisen fikk et solid løft tirsdag kveld etter at lagertallene fra American Petroleum Institute viste større nedgang enn ventet.

Prisen på et fat nordsjøolje er nå over 69 dollar, 69,15 for å være nøyaktig, noe som er det høyeste nivået siden høsten 2014, da oljeprisen stupte fra over 100 dollar fatet til under 60 dollar i løpet av noen uker.

Oljeprisen har bare gått en vei de siste månedene, noe Reuters binder sammen med en global oppgang, også i aksjemarkedet.

Det utvidede oljekuttene fra Opec har også vært avgjørende.

– Forlengelsen av Opec-avtalen og synkende lagre hjelper alle med å drive prisen høyere, sier investeringsanalytiker William O'Loughlin i Australia's Rivkin Securities til Reuters

Les mer: Venter færre større oljeutbygginger i Norge: – En ny fase

Frykter overoppheting 

Oljeprisen er opp over 50 prosent siden i sommer, og over 9 prosent den siste måneden, noe som enkelte mener er et varsel om et overopphetet marked.

Særlig høye prise og store lagre i Asia bekymrer. 

– Et område for bekymring, særlig i Asia, er lave raffineringsmarginer. Denne nedgangen i marginer kan bremse asiatiske raffineriers etterspørsel etter råolje på kort sikt og tynge globale priser, sier direktør Sukrit Vijayakar i konsulentselskapet Trifecta til Reuters. 

Også oljeanalytikerne i Vanda Insights spår en korreksjon i sitt nyhetsbrev fredag, ifølge Oilprice.com

«Spørsmålet er hva som vil utløse det og hvor skarpt fallet blir. Vi ser sterke bevis for at korreksjonen blir gradvis heller enn en plutselig nedgang fordi ulike geopolitiske faktorer spiller inn,» skrev selskapet. 

Amerikanske lagertall falt 

De amerikanske lagrene med råolje falt med 11,2 millioner fat forrige uke, ifølge Direkt.

Det melder bransjeorganisasjonen American Petroleum Insitute, API. Det var i forkant ventet en nedgang på 3,9 millioner fat, ifølge Reuters.

Bensinlagrene steg med 4,3 millioner fat, sammenlignet med forventninger om en økning på 2,6 millioner fat.

Destillatlagrene økte med 4,7 millioner fat, mot ventede 1,5 millioner fat.

Onsdag er det duket for de offisielle tallene fra amerikanske myndigheter, Energy Information Administration (EIA).

Oljeprisen (brent spot) får et solid løft av utviklingen, og stiger over 2 prosent til 69,26 dollar fatet.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Per Valebrokk, ansvarlig redaktør E24

På forsiden nå