– Markedet kan stramme seg kraftig til

USAs sanksjoner mot Irans oljehandel trer i kraft i november, men allerede er det tegn til at straffetiltakene begynner å bite i oljemarkedet.


<p><b>OLJEFALL</b>: USAs sanksjoner vil ramme Irans oljesektor, og eksporten kan allerede være ned så mye som 1 million fat per dag, ifølge estimater.</p>

OLJEFALL: USAs sanksjoner vil ramme Irans oljesektor, og eksporten kan allerede være ned så mye som 1 million fat per dag, ifølge estimater.

De siste to ukene har oljeprisen steget fra 70 til 77 dollar per fat, etter at prisene hadde falt fra en topp på nær 80 dollar fatet tidligere i sommer.

Samtidig kan oljeeksporten fra Iran være i ferd med å falle raskere enn mange analytikere hadde ventet.

Data fra konsulentselskapet SVB Energy International antyder at eksporten falt til 1,66 millioner fat per dag i august, ifølge Wall Street Journal. I april, den siste måneden før Trump varslet at USA skroter atomavtalen, var eksporten på 2,68 millioner fat om dagen.

– Det er fortsatt tidlig, men Iran kan allerede være ned 1 million fat per dag fra toppen, sier oljeekspert Trond Omdal i Fearnley Securities til E24.

Ifølge Omdal har trolig konsensus blant analytikerne vært et mindre fall på rundt en halv million fat per dag. Han tror likevel ikke det er mulig for USA å tvinge eksporten ned i null, slik nasjonal sikkerhetsrådgiver John Bolton nylig antydet.

 <p><b>OLJEANALYTIKER:</b> Trond Omdal, sjef for E&amp;P (olje- og gassatsingen) i corporate finance-avdelingen til Fearnley Securities, deltok på årets ONS oljemesse i Stavanger.</p>

OLJEANALYTIKER: Trond Omdal, sjef for E&P (olje- og gassatsingen) i corporate finance-avdelingen til Fearnley Securities, deltok på årets ONS oljemesse i Stavanger.

Gjeninnfører straffetiltak

President Donald Trump trakk USA fra den internasjonale atomavtalen med Iran i mai, en avtale som hadde lettet på sanksjoner og gjort det mulig for landet å øke oljeeksporten kraftig.

Nå innfører USA igjen sanksjoner. I august ble de første gjeninnført. Etter 4. november skal alle sanksjonene ha trådt i kraft igjen, deriblant forbudet mot å kjøpe iransk olje.

Les også: Dette skjer om Iran stenger Hormuzstredet

Fra politisk hold i blant annet Europa har det vært uttalt at Iran-avtalen skal holdes i live. Problemet er at selskapene som fortsetter å handle med Iran, selv risikerer sanksjoner og utestengelse fra USAs finansielle system.

– Du ser at selskapene ikke tør, sier Omdal, som viser til at et selskap som franske Total trakk seg ut fra Iran i august.

Les også: Tvinger danske selskap til å forlate Iran

– Kan stramme seg kraftig til

Det internasjonale energibyrået (IEA) har tidligere advart om faren for en oljeskvis på grunn av dramatisk reduserte investeringer i nye oljeprosjekter.

Energibyrået også bekymret for at sanksjoner mot Iran kan gjør det vanskelig å opprettholde verdens oljetilbud.

Ifølge oljeanalytiker Toril Bosoni har oljemarkedet gått mot balanse det siste året.

Hun viser til at oljelagrene har gått ned, og at samarbeidslandene i og utenfor Opec ble enige i juni om å øke produksjonen for å motvirke fallet fra en del av de andre produsentene, som ikke var frivillige kutt.

– Men nå ser vi at situasjonen i Venezuela fortsetter å forverres. Vi venter på hva som vil bli effekten av sanksjonene mot Iran. Det er ikke helt klart enda. Men sist gang det var sanksjoner mot Iran så vi eksporten og produksjonen falle ganske markant, sier IEA-analytikeren.

– Så markedet kan stramme seg ganske kraftig til, med mindre de andre produsentene i Opec øker. Det er ikke så mange som har muligheten. Du har Saudi-Arabia, Kuwait, UAE, som kan øke produksjonen noe, sier hun.

Frykter 100 dollar fatet neste år

På toppen av bortfall av olje fra Iran er Venezuela som kjent i store økonomiske problemer, hvilket har gitt en kraftig nedgang i oljeproduksjonen. Den er omtrent halvert siden 2016, til under 1 millioner fat om dagen, ifølge Reuters.

I USA vokser derimot oljeproduksjonen kraftig. Men på grunn av veksten har det oppstått flaskehalser i infrastrukturen, som mangel på rørledninger.

– Det gjør at faren for at du får et prishopp til over 100 dollar per fat allerede neste år er betydelig, sier Omdal.

Flere Opec-land har imidlertid muligheten til å produsere mer, først og fremst Saudi-Arabia.

Denne produksjonen kan settes inn hvis oljeprisen stiger for mye. Frykten er at reservekapasiteten skal bli for liten til å håndtere andre eventuelle produksjonsavbrudd.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå