JP Morgan: Dette er det magiske tallet for en ny amerikansk skiferolje-boom

For at amerikansk produksjon av skiferolje skal øke betydelig, ser det ut til at prisen på amerikansk lettolje (WTI) må etablere seg over 60 dollar fatet, ifølge JP Morgan Chase & Co.


<p><b>SÅ HØY MÅ OLJEPRISEN BLI:</b> For at aktiviteten i produksjonen av skiferolje skal øke, må prisen på amerikansk lettolje opp over 60 dollar fatet.</p>

SÅ HØY MÅ OLJEPRISEN BLI: For at aktiviteten i produksjonen av skiferolje skal øke, må prisen på amerikansk lettolje opp over 60 dollar fatet.

Analytikere i JP Morgan Chase & Co ledet av Arun Jayaram konkluderer i et notat at prisen på amerikansk lettolje må over 60 dollar fatet, og holde seg oppe der i ett til to kvartaler før oljeselskapene vurderer å øke aktiviteten. Det melder Bloomberg.

«Ingen forventes å vesentlig endre kurs så lenge WTI-prisen forblir liggende rundt 45–55 dollar fatet», skriver Jayaram.

Sist gang prisen på WTI bikket 60 dollar fatet var i slutten av juni i 2015.

I skrivende stund er prisen på amerikansk lettolje (WTI) 56,13 dollar per fat. Samtidig er prisen på Nordsjøolje 61,45 doller per fat.

Veksten i USAs olje- og gassproduksjon fra skifer har trolig vært den kraftigste noe land noensinne har levert, mener Det internasjonale energibyrået (IEA).

Slik har aktiviteten og oljeprisen variert

I en fersk rapport fra DNB Markets oljeanalytiker Torbjørn Kjus, illustrerer en graf utviklingen i statistikken over antallet aktive rigger på land og til havs i Nord-Amerika sammenlignet med prisen på amerikansk lettolje siden februar 2011.

 <p><b>RIGGSTATISTIKK OG OLJEPRIS:</b> Oljeserviceselskapet Baker Hughes' riggtelling sett i sammenheng med utviklingen i prisen på amerikansk lettolje.</p>

RIGGSTATISTIKK OG OLJEPRIS: Oljeserviceselskapet Baker Hughes' riggtelling sett i sammenheng med utviklingen i prisen på amerikansk lettolje.

På det meste var det 1.931 aktive rigger i USA i desember 2014. Men så falt oljeprisen. Det absolutte bunnpunktet i den nåværende syklusen ble nådd 20. mai i fjor, da det totale antallet aktive rigger i USA var helt nede i 404 rigger (hvorav 318 var oljerigger).

Uken etter kom bunnen for antallet oljerigger, da det tallet falt til 316. Siden den gang har antallet aktive rigger steget.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Per Valebrokk, ansvarlig redaktør E24

På forsiden nå