– Glad for at jeg ikke hørte på dem som sa jeg ikke ville få jobb

Instituttleder håper på en økning i søkertallene til petroleumsfag i år. – Jeg tror alle innser at industrien er på vei opp, sier Egil Tjåland ved NTNU. 


<p><b>OPTIMIST</b>: Kristine Fuglestad bestemte seg for petroleumsstudier da hun gikk siste året på videregående. Hun opplevde mye skepsis, men klarte å ikke bry seg om negativiteten. </p>

OPTIMIST: Kristine Fuglestad bestemte seg for petroleumsstudier da hun gikk siste året på videregående. Hun opplevde mye skepsis, men klarte å ikke bry seg om negativiteten. 

Mandag 15. april går søknadsfristen til høyere utdanning ut (for å dekke alle verdens tidssoner kan man registrere søknad frem til 16. april klokken 14.00 norsk tid). På NTNU er Egil Tjåland, leder på institutt for geovitenskap og petroleum, spent på hvordan årets søkertall vil se ut. 

Han håper at fjorårets forsiktige økning, etter en rekke år med drastiske fall som følge av oljekrisen i 2014, vil fortsette. 

– Vi hører fra selskapene at de trenger folk. Equinor sier at rundt 10.000 ansatte vil gå av med pensjon innen 2030. Jeg håper og tror at det nå sprer seg positive signaler om at dette er en utdanningsretning det er verdt å satse på, sier han. 

Fikk kommentarer på byen

Spoler man et par år tilbake er kontrasten stor. Da var stemningen laber, nyansettelsene få, og søkertallene deretter. 

Det skremte ikke Kristine Fuglestad (22). I 2016 startet hun på petroleum- og prosessteknologi ved Universitetet i Bergen som én av 13. Nå er de kun fem igjen som ligger an til å fullføre bachelorgraden denne våren. 

– Det var ikke spesielt bra tider da jeg startet, akkurat. De fleste venner og bekjente var veldig skeptiske. Til og med på byen fikk jeg kommentarer på at «jasså, får du jobb når du er ferdig da?», sier hun. 

Men Fuglestad viftet det vekk. 

– Jeg har visst at dette er en bransje med svingninger og hadde hørt av andre at det kan være fordel å begynne når det er nedgang. Og så har jeg alltid vært optimistisk. 

Til høsten vil 22-åringen etter planen starte på masterstudier, men før den tid skal hun få testet seg i arbeidslivet. 

– Jeg har fått et summer internship som reservoaringeniør i ConocoPhilips. Det blir spennende og lærerikt. Og når jeg er ferdig med masteren om et par år er jeg sikker på at det finnes jobb til meg. 

Fra 7,1 til 0,8 på fem år

På NTNU er de forberedt på at de kanskje aldri får like høye søkertall til petroleumsstudiet som de fikk i 2013. Da var det 7,1 søkere per studieplass som hadde petroleumsfag som førstevalg. 

Så begynte oljenedturen i 2014 og i årene etter ble det færre og færre søkere. 

– Vi fikk en bunn i 2017 på 0,8 søkere per plass før det gikk noe opp i fjor. Men det er fremdeles få i utdanningsløpet, noe som betyr at det er store sjanser for å få jobb selv, sier instituttleder Tjåland. 

– Det er sikkert en del unge som er blitt skremt av disse svingningene? 

– Jeg tror ikke det finnes noen næringer som ikke er utsatt for svingninger. I mine øyne er dette blant de tryggeste utdanningsretningene unge kan velge i vårt samfunn. For eksempel er olje- og gassnæringen en av de minst utsatte for robotisering og automatisering. 

Anbefaler andre ingeniørfag

 <p><b>TEKNOLOGIOPTIMIST</b>: Thina Saltvedt, seniorrådgiver i Sustainable Finance i Nordea. </p>

TEKNOLOGIOPTIMIST: Thina Saltvedt, seniorrådgiver i Sustainable Finance i Nordea. 

Energianalytiker Thina Saltvedt i Nordea er kjent for å ha større tro på hva fornybarnæringene vil kunne bidra med om 10–20 år enn det oljenæringen har. 

Hun forventer at oljeetterspørselen globalt vil ha falt om ti år. 

– Jeg sier ikke at det er utrygt å velge petroleumsfag, for det er mange som kommer til å gå ut av næringen de neste årene, men jeg tenker at det ikke er så veldig fremtidsrettet. Si at du er ferdig å studere om 4 til 5 år og så skal du fortsette å jobbe i 30 til 40 år. Jeg vil anta at det er mange næringer som er mer dominerende om 20 år, sier hun. 

Den tidligere oljeanalytikeren er dermed mer optimistisk på vegne av grønn teknologi enn det IEA, det internasjonale energibyrået, synes å være. De forventer at oljeetterspørselen vil nå toppen først i 2040

– Hadde jeg vært ung, ville jeg heller valgt maskin- eller IT-ingeniørfag. Da har man mulighet til å jobbe med både petroleum og for eksempel vindmøller. Men det viktigste er strengt tatt at man velger noe man er interessert i og kan se for seg at er gøy å drive med om ti år, sier Saltvedt. 

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå