Olje fra flytende lagre legger en demper på oljeoppturen

Mens Opec jobber med å redusere oljeproduksjonen, skal Iran ha redusert sine flytende oljelagre med 13 millioner fat gjennom fjorårets siste måneder.


<p><b>FÅR KJØPERE:</b> Iran har i lengre tid lagret olje på kjøl. Nå finner denne oljen veien til markedet.</p>

FÅR KJØPERE: Iran har i lengre tid lagret olje på kjøl. Nå finner denne oljen veien til markedet.

Oljeprisen er moderat fallende mandag morgen. Spotprisen på et fat brentolje er i skrivende stund 56,75 dollar per fat.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters tynges oljeprisen av stigende eksport fra Iran.

Samtidig som oljeorganisasjonen Opec forsøker å kutte sin samlede produksjon, meldes det om at Iran har solgt 13 millioner fat olje som har ligget lagret på tankskip. Dermed kan landet ha tjent på de øvrige Opec-landenes kutt, i et forsøk på å vinne tilbake markedsandeler og skaffe seg nye kjøpere.

Mengden olje Iran har på kjøl skal ha falt til 16,4 millioner fat, ned fra 29,6 millioner fat ved inngangen til oktober.

Vil øke produksjonen

Iran er det eneste landet som fikk øke sin produksjon under Opec-avtalen som ble inngått i november i fjor. Produksjonsmålet for landet ble satt til omtrent 3.797 millioner fat per dag, hvilket innebar en økning på rundt tre prosent.

Bakgrunnen for dette er at Irans produksjon har blitt begrenset at atomsanksjonene mot landet.

I januar i fjor ble det imidlertid innledet samtaler i sakens anledning, og nå er landet i ferd med å innhente utenlandske investeringer i den energirelaterte infrastrukturen.

Det er allerede kjent at norske DNO, som allerede har virksomhet i nabolandet Irak, er blant de vestlige aktørene som er interesserte i virksomhet i landet, sammen med storfisker som Shell og Total.

Andre, deriblant BP og Statoil, har en mer avventende eller avvisende holdning.

Iran har verdens nest største gassreserver og de fjerde største oljereservene, ifølge amerikanske EIA.

Økt fart i USA

Når det kommer til oljeprisen, kan det også være at riggtellingen fra Baker Hughes spiller inn.

Denne ble tradisjon tro publisert før helgen, og viste den tiende strake uken med økt aktivitet i USA. Antallet aktive rigger i USA økte med syv til 665, et tegn på at den amerikanske skiferproduksjonen stimuleres av effektene fra de nevnte Opec-kuttene.

Antallet rigger i Canada økte med 48 i samme periode.

– Den neste bevegelsen opp vil sannsynligvis ikke finne sted før traderne ser bevis for at produksjonsnivåene er fallende. I mellomtiden vil sannsynligvis den stigende amerikanske boreaktiviteten og produksjonen holde prisene i sjakk, skriver ANZ Bank i en kommentar mandag.

Ny Nigeria-trussel

Av øvrige oljerelaterte nyheter, trekkes det ellers frem ny uro i Nigeria og ytterligere gjenåpning i Libya.

Ifølge Bloomberg varsler opprørsgruppen Niger Delta Avengers at den vil fortsette angrepene på oljeinfrastrukturen i Nigeria.

Samtidig arbeider libyske myndigheter med å gjenåpne flere felt, inkludert El-Feel. Det er styreleder Mustafa Sanall i National Oil Corp. som opplyser dette i en melding på det statseide selskapets nettsider.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Per Valebrokk, ansvarlig redaktør E24

På forsiden nå