– Dette er et fantastisk spill fra Saudi-Arabia

Etter Saudi-Arabias utspill i kjølvannet av Trumps Iran-dom, mener analytiker fortsatt at oljeprisen skal opp.


<p><b>VIL HA OLJELAGRENE NED:</b> Saudi-Arabia vil ha oljelagrene ned på et lavere nivå. Bilde fra hovedkontoret til Saudi Aramco.</p>

VIL HA OLJELAGRENE NED: Saudi-Arabia vil ha oljelagrene ned på et lavere nivå. Bilde fra hovedkontoret til Saudi Aramco.

Myndighetene i Saudi-Arabia lovet onsdag å avhjelpe mangel på olje som følge av at Iran nå rammes av sanksjoner, ifølge Marketwatch.

Råvareanalytiker Bjarne Schieldrop i SEB mener at dette er et utspill rettet mot dem som i dag importerer olje fra Iran.

– Dette er et fantastisk spill fra Saudi-Arabia. Utspillet er en måte å si til de som i dag importerer olje fra Iran at de kan redusere importen fra Iran for å følge USAs sanksjoner mot Iran, og at Saudi-Arabia vil kompensere med økt produksjon, sier Schieldrop til E24.

Både Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater lover at de vil øke sin eksport tilsvarende den mengden olje som blir borte fra Iran, skriver nettstedet.

Gir signal om trygget oljeproduksjon

 <p>Bjarne Schieldrop i SEB</p>

Bjarne Schieldrop i SEB

Schieldrop mener at ved å gi denne tryggheten til alle som i dag importerer olje fra Iran, blir det sendt et signal om at de ikke vil bli rammet av mangel på olje som en følge av sanksjonene som Saudi-Arabia-venn USA ved president Donald Trump kunngjorde tirsdag kveld, da han annonserte at han trekker USA ut av atomavtalen med Iran.

Schieldrop er en av flere eksperter som har spådd kraftig oljeprisløft ved USA-exit fr aatomavtalen.

Etter Saudi-Arabias utspill, mener han fortsatt at Trumps Iran-dom er positivt for oljeprisen.

– Vi mister produksjon av olje. Land som Russland, Irak og Saudi-Arabia har en reservebuffer og kan derfor øke produksjonen ved behov. Jeg tror ikke at Iran umiddelbart vil øke produksjonen bare fordi olje fra Iran faller bort, sier Schieldrop.

– Oljeprisen vil øke

Han viser til at Saudi-Arabia vil ha oljelagrene videre ned. Han peker samtidig på at avtalen mellom Opec-landene og en rekke ikke-medlemmer om kutt i oljeproduksjonen innebærer at blant annet Saudi-Arabia, Russland, Irak og De forente arabiske emirater har holdt tilbake 1,8 millioner fat olje per dag.

– Dette er tilgjengelig for å sette i produksjon. Selv om samarbeidet mellom Opec-landene og en rekke ikke-medlemmer om kutt i oljeproduksjonen rakner, vil oljeprisen øke, sier Schieldrop.

Han trekker frem at Iran er blitt mer sårbart og det er blitt større risiko for krig i Midtøsten, etter at Trump annonserte at USA trekker seg fra atomavtalen med Iran, og innfører flere sanksjoner mot Iran.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå