Oljeanalytiker om «tikkende bombe» og sanksjoner:  – Vil kunne gi tilbudssjokk

USAs sanksjoner mot importører av iransk olje og krise i Venezuela kan gi tilbudssjokk, tror oljeanalytiker. 


<p><b>OLJEPRISEN:</b> Fredag kveld er oljeprisen på 73,39 dollar fatet. Det er en oppgang på 40,37 prosent det siste året. Bildet viser en oljetanker som ligger til land ved en terminal i Anzoategui i Venezuela. </p>

OLJEPRISEN: Fredag kveld er oljeprisen på 73,39 dollar fatet. Det er en oppgang på 40,37 prosent det siste året. Bildet viser en oljetanker som ligger til land ved en terminal i Anzoategui i Venezuela. 

Kaos i Venezuela, den pågående handelskrigen mellom stormaktene og sanksjoner mot kjøpere av iransk olje har fått oljeprisen til å tikke opp og ned den siste tiden. 

Fredag kveld er oljeprisen (Brent) på rundt 73 dollar fatet. Samtidig handles amerikansk lettolje (WTI) til 68,69 dollar fatet. Det er en oppgang på 40 prosent siden nyttår.

Nyhetskanalen CNBC skriver fredag at flere analytikere ser for seg en oljepris på 90 dollar fatet. 

– «Den tikkende bomben» Venezuela og et Iran tilbake til sanksjonstiden, vil gi et kraftig tilbudssjokk, skriver oljeanalytiker Stephen Brennock i PVM i et analysenotat, gjengitt av CNBC.

– Den økende forsyningssvikten vil gi en livline til dem som er «bull» (tror at prisen vil stige, journ.anm.) i oljemarkedet, skriver analytikeren. 

Analytikere CNBC har vært i kontakt med tror oljeprisen kan handles over 90 dollar fatet om kort tid. Grafikken viser utviklingen av oljeprisen (Brent) det siste året.
Analytikere CNBC har vært i kontakt med tror oljeprisen kan handles over 90 dollar fatet om kort tid. Grafikken viser utviklingen av oljeprisen (Brent) det siste året.

Analytikerne retter også fokuset mot Venezuela, som nå befinner seg i en dyp krise. 

For fire år siden var landet verdens 12. største oljeprodusent, og sendte 2,69 millioner fat ut i markedet. I år er produksjonen falt til det laveste nivået på 33 år.

– Hver gang det er en oppdatering på situasjonen i Venezuela, ofte er det negativt, støtter det opp prisen, sier oljeanalytiker John Kilduff i Again Capital Market til Reuters

Iran-sanksjonene kan løfte prisen

President Donald Trump uttalte i slutten av juni at USA krever full stans i eksport av olje fra Iran innen første november. Konsekvensen av å ikke følge Trumps vilje vil være sanksjoner fra USA.

Senere har Trump inntatt en noe mildere tone, og blant annet foreslått å møte Irans president Hassan Rouhani til samtaler. USA trakk seg fra atomavtalen med landet i vår, og har gjeninnført sanksjonene mot landet.

Russland og medlemmene i oljekartellet Opec ble i juni enige om å øke produksjonen med en million fat daglig fra august. Det har, ifølge CNBC, drevet prisene ned.

Det har også den pågående handelskrigen mellom stormaktene, som noen økonomer frykter kan føre til lavere økonomisk aktivitet.

– Den stadig eskalerende handelskrigen representerer en stor nedside i oljemarkedet, skriver storbanken Bank of America Merrill Lynch i et notat, publisert forrige uke.

– Samtidig er vi mye mer bekymret for sanksjonene fra USA mot Iran, og skriver i notatet at oljetilbudet fra Iran kan gå ned med 800.000 oljefat daglig.

Les også: Circle K setter rekord igjen: Nytt bensinhopp

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå