Oljeboom kan gi global nedtur

Høyere oljepris gir vind i seilene for norsk oljebransje, men fortsetter prisen oppover kan det i verste fall føre til økonomisk tilbakegang globalt, advarer analytikere.


<p><b>DYRERE BENSIN:</b> Mange land opplever høye bensinpriser etter at oljeprisen har økt. Stiger oljeprisen for mye, vil global vekst kunne bli rammet, tror analytikere. Dette er et illustrasjonsbilde fra en bensinstasjon i Bronx, New York.</p>

DYRERE BENSIN: Mange land opplever høye bensinpriser etter at oljeprisen har økt. Stiger oljeprisen for mye, vil global vekst kunne bli rammet, tror analytikere. Dette er et illustrasjonsbilde fra en bensinstasjon i Bronx, New York.

Den siste tiden har oljeprisen steget til over 70 dollar fatet, fra like over 50 dollar fatet for ett år siden og midt på 40-tallet for to år siden.

USAs gjeninnføring av sanksjoner mot Iran og en kollaps i Venezuelas oljeproduksjon er blant faktorene som analytikerne har spådd kan bidra til enda høyere oljepriser.

Flere analytikere tror at oljeprisen kan stige enda mer, og i verste fall kan passere 100 dollar fatet. Det er et nivå den ikke har vært på siden 2014.

Men et slikt oljeprissjokk vil kunne føre til global økonomisk tilbakegang, advarer analytikerne i ratingbyrået Moody's, ifølge CNBC.

Høyere oljepriser er en gullgruve for oljeeksportører i land som Norge, Saudi-Arabia, Russland og USA, men skaper hodebry for store oljeimportører i Europa, Asia, Afrika og Sør-Amerika.

Den siste tiden har høyere oljepris ført til dyrere drivstoff og uro i land som India, Sør-Afrika og ikke minst Brasil, hvor det i sommer var en stor lastebilstreik.

Les mer: Disse rammes av oljesmell

Sterkere dollar bidrar

For en del oljeimporterende land forsterkes smerten av at dollaren er blitt sterkere, noe som gjør at oljeprisen høyere målt i lokale valutaer.

Denne effekten merker også Norge: oljeprisen målt i kroner er bortimot den samme ved dagens oljepris på noe over 70 dollar fatet som den var da oljeprisen var på 100 dollar fatet i 2011 til 2014.

Også norske bilister har merket at bensin og diesel har blitt dyrere den siste tiden, og flyselskapet Norwegian har satt opp prisene for å kompensere for dyrt drivstoff.

– Raskt stigende oljepriser har vært en bidragende faktor til alle resesjoner siden andre verdenskrig, sier sjeføkonom Mark Zandi i ratingbyrået Moody’s ifølge CNBC.

De siste fem økonomiske tilbakegangene (resesjonene) i USA kom etter oppgang i oljeprisene, påpeker CNBC.

Høyere risiko for resesjon

Moody’s anslår risikoen for en resesjon i USA i 2020 til 34 prosent, opp fra 28 prosent før oljeprisøkningen i 2018. Det skyldes også skattekutt og økt pengebruk fra USAs regjering under president Donald Trump.

Dyrere olje bidrar til smerte ved bensinpumpene, og til inflasjon som kan presse globale renter oppover.

Priser på en del varer vil også kunne stige på grunn av økte tollsatser i kjølvannet av handelskrigen som USA har innledet mot Kina, noe som også kan bidra til å presse globale renter opp.

Høyere renter er utfordrende for en verden som aldri har hatt mer i gjeld enn akkurat nå. Da risikerer husholdninger, bedrifter og stater å måtte ofre investeringer og forbruk for å betjene stigende renteutgifter. Det kan bidra til økonomisk tilbakegang.

Les mer: Skyhøye drivstoffpriser skaper global uro

– Smerteterskel

– Hvis vi får oljepriser på 100, 125 eller 150 dollar, når du en alvorlig smerteterskel, og ikke bare for USA, sier Bernard Baumohl, sjeføkonom i Economic Outlook Group i New Jersey til CNBC.

– Det er mye høyere sannsynlighet for en global nedtur, sier han.

Tidligere i år advarte også banken UBS om faren for en resesjon, hvis oljeprisen fortsetter å stige til opp mot 100 dollar fatet, ifølge Business Insider.

Det internasjonale pengefondet (IMF) anslo i sin rapport om de økonomiske utsiktene i juli at global vekst vil ligge på 3,9 prosent i 2018 og 2019, men understreket at det er større trusler mot veksten enn tidligere.

– Vekstutsiktene blir også mer ujevne, med stigende oljepriser, høyere rente i USA, eskalerende handelsuro og press i markedet mot valutaene til noen økonomier med svakt fundament, skriver IMF.

Bedre for oljeprodusentene

Pengefondet justerte i juli ned sine vekstutsikter for Argentina, Brasil og India, mens utsiktene for flere oljeeksportører bedret seg fra forrige utsiktsrapport i april.

Noen analytikere tror likevel at verdensøkonomien vil fortsette å vokse, til tross for høyere oljepris. Blant dem er Morgan Stanley.

– Økningen i olje- og råvarepriser gjenoppretter råvareselskapenes prismakt og gir bedre handelsbalanse for råvareeksporterende land, og støtter dermed opp under investeringer i disse segmentene, skrev sjeføkonom Chetan Ahya i Morgan Stanley i mai, ifølge Oilprice.com.

– Vi tror ikke stigende oljepriser er en betydelig trussel mot samlet global vekst, skrev Ahya.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå