Oljeminister etter Seadrills redningsplan: – Et godt signal

Olje- og energiminister Terje Søviknes tolker Seadrills redningsplan som et godt signal. Deler av oljeindustrien vil ha det tøft en stund til, mener han.


<p><b>GODT SIGNAL:</b> Olje- og energiminister Terje Søviknes har brudd i foten, men stiller på Pareto-konferansen. Søviknes sier til E24 at mange selskaper innen rigg og supply sliter, men at han ser på investorenes vilje til å redde Seadrill som et positivt signal.</p>

GODT SIGNAL: Olje- og energiminister Terje Søviknes har brudd i foten, men stiller på Pareto-konferansen. Søviknes sier til E24 at mange selskaper innen rigg og supply sliter, men at han ser på investorenes vilje til å redde Seadrill som et positivt signal.

HOLMENKOLLEN PARK HOTEL (E24): – Det er klart, det har vært tøft i hele underleverandørindustrien, sier Terje Søviknes (Frp) til E24.

– Og spesielt rigg og supply er det som henger igjen. Det er stor overkapasitet for øyeblikket, og det gjør at mange sliter. Da blir det naturlig at det kommer noen restruktureringer og noen refinansieringer, som vi har sett med Seadrill, sier han.

Olje- og energiministeren stiller selv med krykker på Pareto-konferansen, hvor olje- og gassbransjen er samlet.

I industrien er det derimot økonomien som halter, og en rekke selskaper har måttet be kreditorene om å godta krevende redningsplaner, blant annet innen forsyningsskip og rigger.

Senest onsdag morgen varslet Seadrill om at selskapet hadde lagt frem en ny redningsplan, og samtidig søkt om konkursbeskyttelse.

Les mer: Seadrill søker konkursbeskyttelse i USA – varsler redningsplan

Søviknes mener det er et godt tegn.

– Samtidig er det jo positivt for Seadrill. Jeg registrerer at nå velger man å gå inn og man satser på nytt, og det virker som om både investorer og finansverden tror på fremtiden. Så det er jo et godt signal, sier Søviknes.

Bekymret for kapasiteten

Han er bekymret for kapasiteten i oljeserviceindustrien på sikt, hvis nedturen skulle fortsette slik den ser ut til å gjøre for noen bedrifter og noen deler av bransjen.

– Jo flere som må ta ned både antall ansatte og ta ut kapasitet, enten det er rigg eller supply eller verkstedsfasiliteter, jo mer svekker det basen, sier han.

– Det er fortsatt tøft der ute, sier han.

– Trenger disse folkene

Pareto-konferansen samler investorer, oljeselskaper og bedrifter som lever av forsyningsskip, borerigger, seismikk og andre tjenester innen oljeservice.

Et av disse selskapene er Aker Solutions, som denne uken varslet at 70 mister jobben på Ågotnes, bare uker etter at inntil 140 måtte gå på Tranby. Nå varsler selskapet nye og ambisiøse kostnadskutt frem til 2021.

– Er du bekymret for all restruktureringen i oljeservice?

– Vi har investert mange penger i disse folkenes kunnskap, sier konsernsjef Luis Araujo i Aker Solutions til E24.

– Vi justerer ikke så mye som vi kunne ha gjort, fordi vi vil være klar til at markedet spretter tilbake, sier han.

– Hvor mye mer må vi se av restrukturering og jobbkutt før bransjen er ferdig?

– Jeg kan ikke si noe generelt om dette, for de ulike delene av industrien og har ulik kapasitet. Jeg tror ikke det er overkapasitet av folk nå. Det må vi være forsiktige med, for vi trenger disse folkene, sier Araujo.

Varsler nye kostnadskutt

I løpet av 2017 skal Aker Solutions ha kuttet kostnadene med 30 prosent sammenlignet med selskapets kostnadsbase i 2015.

Nå varsler selskapet nye 20 prosent kutt innen 2021, fem prosent i hvert av de kommende årene.

Da vil altså kostnadene være kuttet med hele 50 prosent på seks år.

– På noen områder har vi allerede kuttet med 50 prosent eller mer, som ingeniørtimer og produksjonslinjer. På andre områder har vi hatt mindre, som i leverandørkjeden, sier Araujo.

Han vil ha kutt som blir langvarige, som å redusere behovet for dokumentasjon. Dermed kan selskapet gjøre ting mer effektivt over tid, i stedet for bare å redusere kapasiteten på kort sikt.

– Dette handler om effektivitet, sier han.

– Fortsatt tøft for noen 

Olje- og energiministeren peker på at oljebransjen er i bedre stand nå, etter flere år med kostnadskutt og investeringskutt.

Les mer: Pareto venter opptur for oljebransjen

– Vi har på mange måter bunnet ut, men det er det litt ulike faser i de ulike segmentene av denne businessen som nok må slåss tøft i noen år til, sier Søviknes.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Per Valebrokk, ansvarlig redaktør E24

På forsiden nå