Oljeprisen opp 50 prosent siste år: Frykter oljesjokk ved 100 dollar fatet

IEA og Bank of America advarer mot oljesjokk hvis oljeprisen stiger videre. Det siste året har oljeprisen steget med over 50 prosent til 84 dollar fatet.


<p><b>FRYKTER SJOKK:</b> Høyere oljepriser kombinert med en sterk dollar gir smerte ved pumpene i mange land. IEA-sjef Fatih Birol og Bank of America Merrill Lynch advarer mot at veksten globalt kan bli rammet hvis oljeprisen stiger videre.</p>

FRYKTER SJOKK: Høyere oljepriser kombinert med en sterk dollar gir smerte ved pumpene i mange land. IEA-sjef Fatih Birol og Bank of America Merrill Lynch advarer mot at veksten globalt kan bli rammet hvis oljeprisen stiger videre.

Tirsdag handles nordsjøoljen Brent til like under 85 dollar fatet.

Oljeprisen har steget med 50 prosent eller drøye 30 dollar fatet, og det får Det internasjonale energibyrået IEAs sjef Fatih Birol til å advare for global vekst.

Også Bank of America Merrill Lynch sier at høyere priser kan hemme veksten, i alle fall hvis prisen fortsetter å krype oppover.

Skulle oljeprisen stige til over 100 dollar fatet vil det kunne redusere global vekst med 0,2 prosentpoeng, mener banken, også dét ifølge Bloomberg.

Høyere oljepris vil kunne bremse veksten i euroområdet, Storbritannia, Japan, Kina og India, mens økt produksjon i USA, Australia og Brasil vil virke i motsatt retning på verdensøkonomien, ifølge banken.

– Høyere priser virker uunngåelig, og i våre øyne er 100 dollar fatet lett innen rekkevidde, skriver Bank of America Merrill Lynch i et notat ifølge nyhetsbyrået.

– Vi vil sette et oljesjokk på topp-tre av våre bekymringer for det neste året, sammen med handelskriger og «exit-stensiell» risiko i Europa, skriver banken, med et nikk til Storbritannias utgang fra EU, «Brexit».

Les mer: Årsbeste for oljeprisen, men analytikere spår nytt hopp

– I den røde sonen

IEA-sjef Fatih Birol advarer i et intervju med Bloomberg om at oljemarkedet beveger seg inn i en farefull sone. Høyere oljepriser kan skade global vekst, og det vil igjen kunne ramme produsentene, advarer han.

– Vi bør alle se risikoen i situasjonen, oljemarkedet går inn i den røde sonen, sier Birol ifølge nyhetsbyrået.

– Vi bør forsøke å støtte markedet sammen, for det kan være dårlig nytt for forbrukere og importører i dag, men jeg tror det i tillegg kan være dårlige nyheter for produsentene i morgen, sier Birol.

Tidligere har også andre analytikere advart mot 

– Raskt stigende oljepriser har vært en bidragende faktor til alle resesjoner siden andre verdenskrig, sa sjeføkonom Mark Zandi i ratingbyrået Moody’s ifølge CNBC nylig.

Les mer: Oljeboom kan gi global nedtur

Sterk dollar rammer

USA har redusert sin oljeimport betydelig, og eksporterer også noe olje. Dermed er landets økonomi ikke like skadelidende som den tidligere var ved høye oljepriser.

Derimot har andre oljeimportører fått merke en solid smell, både fra høyere oljepris og fra en sterk dollar som gjør at utgiftene i lokal valuta blir mye høyere enn vanlig.

Dette får også norske forbrukere merke. Bensinkjeden Circle K satte tirsdag opp bensinprisen med nye to øre til rekordhøye 17,12 kroner, mens den satte opp dieselprisen med 6 øre til rekordhøye 16,29 kroner literen.

For den norske oljebransjen og regjeringen er derimot oljeprisen nesten oppe på toppnivå igjen, på 700 norske kroner per fat. Det er det høyeste nivået siden sommeren 2014, før oljeprisfallet.

Dette gjør også at Norge igjen sparer penger i Oljefondet, fordi regjeringen får inn mer penger enn den bruker over statsbudsjettet, for første gang siden 2015.

Les mer: Jensen vil spare i Oljefondet

(saken fortsetter under illustrasjonen)

 <p><b>STIGENDE OLJEPRIS:</b> Oljeprisen har den siste tiden passert 700 kroner fatet, et nivå den ikke har ligget på siden sommeren 2014. Årsaken er stigende oljepris og en svakere krone enn tidligere år.</p>

STIGENDE OLJEPRIS: Oljeprisen har den siste tiden passert 700 kroner fatet, et nivå den ikke har ligget på siden sommeren 2014. Årsaken er stigende oljepris og en svakere krone enn tidligere år.

Dollaren blir viktig

Virkningen av oljeprisen er svært avhengig av verdien på den amerikanske dollaren, siden olje først og fremst selges i dollar.

En sterkere dollar straffer oljeimportører og belønner oljeproduserende land, mens en svakere dollar er en fordel for importørene og en ulempe for eksportørene, sier Bank of America Merrill Lynch.

Faktorer som kan bidra til å løfte oljeprisen videre er USAs sanksjoner mot Iran, flaskehalser i USAs skiferoljebransje, uro i Venezuela og økt etterspørsel, ifølge banken.

Allerede da prisen var på 75 dollar fatet begynte mange land å merke smerten ved høyere oljepris. Det har også bidratt til ustabilitet i noen land.

Les E24s sak fra juni: Oljeprisen opp 25 dollar fatet på ett år: Disse rammes av oljesmell

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå