Oljeprisen stiger igjen etter største fall på to og et halvt år

Onsdag fikk oljeprisen seg en skikkelig nesestyver da det ble kjent at Libya igjen åpner eksport fra landet, da hjalp det ikke at de amerikanske oljelagrene falt langt mer enn ventet.


<p><b>LIBYA:</b> Da opprørsgeneralen åpnet for oljeeksport igjen falt oljeprisen som et lodd.</p>

LIBYA: Da opprørsgeneralen åpnet for oljeeksport igjen falt oljeprisen som et lodd.

Oljeprisen kryper oppover igjen torsdag morgen, og rundt klokken 07.20 er Brent opp 0,62 prosent til 74,55 dollar fatet, og ett fat amerikansk lettolje ligger på 70,83 dollar, opp 0,34 prosent gjennom natten.

Oppgangen kommer etter at oljeprisen (Brent) falt kraftig onsdag. På det meste var oljeprisen ned 7,4 prosent onsdag, før den tok seg litt opp igjen og endte med et fall på 6 prosent.

Oljeprisen har ikke falt så mange prosent på én og samme dag siden februar 2016.

Flere årsaker til prisfallet

Hovedårsaken til det store fallet var at Libya onsdag formiddag meldte at de ville gjenoppta eksporten fra fire terminaler i landet, som den siste tiden har vært styrt av opprørsgeneralen Khalid Haftar. Det betyr i praksis at om lag 850.000 fat per dag er på vei tilbake i markedet, skriver Reuters.

 <p><b>STORT FALL:</b> Oljeprisfallet onsdag er det største siden 2016</p>

STORT FALL: Oljeprisfallet onsdag er det største siden 2016

I tillegg åpnet Mike Pompeo natt til onsdag for at enkelte land, dersom de får USAs velsignelse, kan få fortsette å importere olje fra Iran, tross planlagt gjeninnføring av sanksjoner mot landet.

For å gjøre vondt verre er det nå også flere analytikere som peker på at den økte spenningen når det kommer til handel mellom USA og Kina, også vil påvirke oljemarkedet.

– Dersom, USA implementerer toll på varer for ytterligere 200 milliarder dollar på kinesiske importvarer, vil det bli vanskelig for Kina å unngå å øke toll på råvarer de importerer fra USA, sier Olivier Jakob i konsulentselskapet Petromatrix, til The Wall Street Journal.

En eventuell økning i importtoll på amerikansk olje i Kina vil etter alt å dømme føre til at etterspørselen faller. USA eksporterte i fjor om lag 500.000 fat olje per dag til Kina.

Kraftig fall i oljelagrene

Onsdag ettermiddag rapporterte Det amerikanske energidepartementet at oljelagrene falt med hele 12,6 millioner fat forrige uke, noe som var langt over det ventede fallet på 4,5 millioner fat.

Den typen tall ville vanligvis ført til et oljeprishopp, men de andre faktorene veide så tungt at nyhetene knapt hadde noen som helst effekt.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå