Oljeprisras etter overraskende lagerøkning

Det sorte gullet gjorde dypdykk til januar-prisnivåer etter ny EIA-rapport.


<p><b>UNDER 60 DOLLAR IGJEN:</b> EIA overrasker med ny rapport om lagerøkning.</p>

UNDER 60 DOLLAR IGJEN: EIA overrasker med ny rapport om lagerøkning.

Ved 20.30-tiden onsdag kveld sank brentoljen brått under 60-dollarsmerket.

Prisraset ble satt i gang av det amerikanske energibyrået (EIA), som onsdag la fram en ny rapport som viste en overraskende økning i USAs oljelagre.

Et fat nordsjøolje prises til 59,68 dollar i spotmarkedet i 20.40-tiden, med en dagsnedgang på 3,87 prosent.

Med unntak av en liten periode forrige uke, har ikke oljeprisen vært så lav siden januar.

– Et marked i villrede

Ifølge EIA økte lagrene med 2,2 millioner fat, stikk i strid med konsusforventninger om et lagertrekk på 0,5 millioner fat.

Det gir den andre strake uken med lagerøkning i USA.

– Det er definitivt et marked som fortsatt er i villrede over disse lagerøkningene, sier analytiker Phil Flynn i Price Futures Group til Reuters.

– Det har blitt vanskeligere å anslå den ukentlige lagerrapporten til EIA, fastslår han.

Frykt for lavere oljeetterspørsel fører også til at oljeprisen faller.

– USAs oljetilførsel er opp mer enn 10 prosent i år og fortsatt økende, samtidig som handelskrigen bidrar til negative forventninger for etterspørselen, sier oljeanalytiker Tyler Richey til Marketwatch.

Tror Opec-kutt kan være i spill

EIA opplyste tirsdag at de har kuttet sine estimater for oljeetterspørselen til rundt 1,2 millioner fat per dag i 2019, ned fra 1,4 millioner fat per dag i prognosen i mai.

Ifølge Goldman Sachs kan usikre makroutsikter og en volatil oljeproduksjon fra Iran bety at Opec-landene avlyser planlagte produksjonskutt.

Fra før har medlemslandene, sammen med Russland og andre oljeprodusenter, vedtatt å begrense den daglige oljeproduksjonen til 1,2 millioner fat.

Neste Opec-møte holdes i slutten av juni. Torsdag uttalte energiministeren i De forente arabiske emirater at medlemslandene var nære en avtale som forlenger produksjonskuttene.

Også den amerikanske lettoljen (WTI) faller kraftig torsdag kveld. Et fat koster nå 50,96 dollar, ned 3,90 dollar hittil i dag.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå