Optimisme før oljemesse: Så høyt kan oljeprisen gå

De fleste analytikere tror på oljepris over 70 dollar fatet gjennom 2019. Det er gode nyheter for bransjefolkene som samles på oljemessen ONS i Stavanger mandag.


<p><b>BEDRE TIDER:</b> Analytikernes spådommer for tiden fremover blir viktig når bransjen samles i Stavanger mandag.</p>

BEDRE TIDER: Analytikernes spådommer for tiden fremover blir viktig når bransjen samles i Stavanger mandag.

Ved inngangen til den internasjonale oljemessen ONS mandag er stemningen i bransjen bedre enn på flere år.

Det kraftige oljeprisfallet som begynte i 2014 og fortsatte inn i 2015 er historie. Prisen har klatret til over 70 dollar fatet fra 27 dollar på det laveste, og pengene har begynt å renne inn i kassen – i alle fall i deler av bransjen.

Det skaper god stemning i oljebransjen, ifølge analysesjef Per Magnus Nysveen i Rystad Energy.

– Nå har det vært tre labre år, og 2019 og 2020 kan bli veldig bra. Så dette blir et gøy ONS å delta på, sier Nysveen til E24.

Analysesjefen mener at oljeindustrien har tatt en oppvask etter mange år med stigende kostnader, og nå fremstår som mer effektiv og robust etter flere år med kostnadskutt.

Nå håper mange oljeleverandører at kontraktene og pengene etter hvert sitter litt løsere, slik at deltakerne på oljemessen kan senke skuldrene noe.

– Stemningen var inntil for en måned siden veldig, veldig positiv. Så har den blitt litt nedkjølt, men vi tror det kommer til å bli en veldig positiv stemning litt senere i år, sier Nysveen.

– Når oljeselskapene legger budsjettene sine, vil de være ganske aggressive til neste år, med ganske mange prosjekter som kommer, sier han.

Oljeprisen er en nøkkel

Det er spesielt én faktor som bidrar til å løfte oljebransjen, og det er oljeprisen.

Det at prisene ikke varerier for mye, men holder seg på akseptable nivåer, blir avgjørende for om oljebransjen tør å investere det som skal til for å sikre produksjonen de neste årene.

– Vi tror oljeprisen skal styrke seg fra den lille svikten den har hatt nå. Ut året tror vi oljeprisen skal markant opp, og vi tror at den også skal litt opp neste år, sier Nysveen.

 <p><b>STIGENDE OLJEPRIS:</b> Norske analytikere er uenige i spørsmålet om oljeprisen skal opp eller ned til neste år. Dette blir svært viktig for bransjefolkene som samles mandag på den viktige oljemessen ONS i Stavanger. Her er blant andre Equinor-sjef Eldar Sætre på forrige utgave av ONS i 2016.</p>

STIGENDE OLJEPRIS: Norske analytikere er uenige i spørsmålet om oljeprisen skal opp eller ned til neste år. Dette blir svært viktig for bransjefolkene som samles mandag på den viktige oljemessen ONS i Stavanger. Her er blant andre Equinor-sjef Eldar Sætre på forrige utgave av ONS i 2016.

Delt blant norske analytikere

Før ONS har E24 samlet inn anslag fra en rekke norske oljeanalytikere.

De er uenige om oljeprisen vil gå opp eller ned, men enige om at oljeprisen blir liggende et sted mellom 68 og 85 dollar gjennom 2019.

Meglerhus Oljepris 2018 Oljepris 2019
ABG Sundal Collier 71 dollar 65 dollar
Fearnleys 75 dollar 85 dollar
Pareto 76 dollar 80 dollar
DNB 72 dollar 68 dollar
Arctic Securities (april) 75 dollar 70 dollar
Seb (mai) 75 dollar 85 dollar
Sparebank1 Markets 77 dollar 85 dollar
Carnegie 75 dollar 70 dollar

Venter stramt marked

SEB-analytiker Halvor Strand Nygård venter at markedet fortsatt blir stramt i 2019, og venter at oljeprisen stiger fra et snitt på 73 dollar fatet i år til 85 dollar fatet neste år.

– Markedet går fra «kunstig» til «naturlig» stramhet, skriver han i en epost til E24.

Nygård forventer god etterspørselsvekst på mellom 1,6 millioner og 1,7 millioner fat per dag for året sett under ett.

Mens Opec og Russland øker produksjonen, vil Iran og Venezuela levere mindre olje på grunn av henholdsvis sanksjoner og strukturelle problemer. Samtidig sliter USA med infrastrukturproblemer som gjøre det vanskelig å få oljen på markedet.

– Totale OECD-lagre er nå under det rullerende 5-års gjennomsnittet og med våre forventninger vil de falle ytterligere og nærme seg nivået vi hadde i perioden 2010-2014 (før oljemarkedet gikk i stort overskudd) mot slutten av året, skriver Nygård.

Et stramt marked med mindre olje på lager taler for høyere priser.

Frykter oljepris på 150 dollar

Det er svært vanskelig å spå alle faktorene som påvirker oljeprisen, med politiske, geologiske og markedsmessige tannhjul som snurrer i ulikt tempo, og hvor sand i maskineriet er ganske vanlig.

Med slike forutsetninger er det neppe overraskende at det er meget store sprik i ekspertenes anslag.

Den amerikanske energiadministrasjonen EIA venter at oljeprisen i 2018 i snitt blir på 71,74 dollar, og 70,58 dollar fatet i snitt i 2019.

Andre drar på litt mer: Analytikerne i Bernstein sier at det i verste fall kan komme en «super-oppgang» som drar oljeprisen opp til over 150 dollar fatet, og dermed over rekordnivået i 2008, like før finanskrisen inntraff.

Utelukker ikke 400 dollar

Det er manglende investeringer i ny produksjon som etter hvert kan gi betydelig underskudd på olje ifølge Bernstein.

Dette varslet Det internasjonale energibyrået IEA om allerede i 2016. Saudi Aramco-sjefen advarte også mot det samme i sin tale på ONS-messen i Stavanger alt i 2014.

Saken fortsetter under annonsen.

Hvis ikke 150 dollar fatet er nok, kommer det enda høyere anslag i en rapport fra økonom Philip K. Verleger, skriver Oilprice.com.

Han sier at oljeprisene kan komme opp i 200 dollar fatet fordi nye regler som skal kutte svovelutslipp fra skip fra 2020 kommer til å jekke opp behovet for diesel.

Ikke bare det, hvis prisene først når 200 dollar, kan de like godt hoppe til 400 dollar, mener Verleger ifølge Washington Examiner.

– Katastrofalt høye oljepriser vil forårsake den kommende resesjonen, sier Verleger.

Les mer: Oljeboom kan gi økonomisk nedtur

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå