Passerte Russland som største oljeprodusent: USA med ny oljerekord

I august produserte USA rekordhøye 11,35 millioner fat per dag - og passerte med det Russland som verdens største oljeprodusent, ifølge Bloomberg.


<p><b>NY REKORD:</b> USA har økt oljeproduksjonen med drøye to millioner fat det siste året, til rekordhøye 11,35 millioner fat per dag i august. Mye av økningen kommer i Texas, men også Nord-Dakota og offshoreproduksjon i Mexicogolfen bidrar. Dette bildet er fra en oljerigg i oljeområdet Permian Basin i Texas.</p>

NY REKORD: USA har økt oljeproduksjonen med drøye to millioner fat det siste året, til rekordhøye 11,35 millioner fat per dag i august. Mye av økningen kommer i Texas, men også Nord-Dakota og offshoreproduksjon i Mexicogolfen bidrar. Dette bildet er fra en oljerigg i oljeområdet Permian Basin i Texas.

USAs oljeproduksjon har økt fra 9,24 millioner fat per dag i august i fjor til 11,35 millioner fat per dag i august 2018.

Det viser ferske tall som ble presentert onsdag fra den amerikanske energiadministrasjonen EIA.

Dermed har USA passert både Russland og Saudi-Arabia - og i alle fall midlertidig - blitt verdens største oljeprodusent, ifølge Bloomberg.

EIA har tidligere anslått at USA ville bli verdens største oljeprodusent i 2019.

Dét er imponerende for et land som nådde toppen i 1970, og deretter opplevde fallende produksjon i mange år – inntil ny teknologi åpnet opp for produksjon av skiferolje på land og bidro til en ny oljeboom.

Les mer: USA blir største oljeprodusent i 2019

Bloomberg melder at Russland produserte 11,21 millioner fat per dag i august, og viser til offisielle russiske tall. Men den russiske produksjonen skal ha steget i september og kan dermed ha passert USA igjen, ifølge nyhetsbyrået.

Saudi-Arabia lovet nylig å øke sin produksjon fra 10,7 millioner fat til 11 millioner fat per dag, ifølge blant andre CNBC.

 – USA vil bli klart største produsent i dette kvartalet, og deretter vil USA distansere både Saudi-Arabia og Russland, skriver analysesjef Per Magnus Nysveen i analysefirmaet Rystad Energy i en melding til E24.

Overraskende høye tall

Oppgangen i USA i august var på hele 22,7 prosent fra samme måned i fjor, og det er høyere enn EIAs egne anslag som antydet en produksjon på rundt 11,05 millioner fat per dag.

Fra juli til august steg USAs oljeproduksjon med 3,8 prosent eller 416.000 fat per dag, ifølge EIAs tall.

Norske Rystad Energy hadde på forhånd et nedre anslag på 11,15 millioner fat, men sa også at august-tallene fra USA godt kunne overraske på oppsiden, kanskje helt opp til 11,3 millioner fat per dag.

 <p><b>FORBIPASSERT?</b> Her et av Olje-Russlands anlegg, tankanlegget Transneft Kozmino Port, beliggende ved Nakhodka langt øst i Russland.</p>

FORBIPASSERT? Her et av Olje-Russlands anlegg, tankanlegget Transneft Kozmino Port, beliggende ved Nakhodka langt øst i Russland.

Ett ekstra Saudi-Arabia

«Potensialet for den langsiktige oljeproduksjonen fra USA er dramatisk så lenge oljeprisen holder seg over 50 dollar fatet», skrev Rystad Energy før de ferske tallene ble lagt frem onsdag.

«Selv i et scenario med oljepris på 55 dollar fatet ser vi for oss at USAs oljeproduksjon stiger til 16,5 millioner fat per dag innen 2030», skrev Rystad.

Hvis oljeprisen stiger til 75 dollar fatet, vil USA kunne legge enda 5,3 millioner fat per dag oppå der igjen, tror det norske selskapet, som blant annet leverer produksjonsdata fra olje- og gassfelt over hele verden til kunder i og utenfor oljebransjen.

I så fall vil USA kunne levere skyhøye 21,8 millioner fat per dag i 2030. Men dette vil da føre til at fallet som følger etter landets produksjonsplatå vil bli desto brattere, påpekte Rystad.

– Hvis et gunstig prisbilde fortsetter, vil vi se USA legge til olje tilsvarende ett Saudi-Arabia de neste ti årene, og med sunn lønnsomhet så snart som tidlig på 2020-tallet, sa Nysveen i en melding før tallene ble lagt frem.

(saken fortsetter under figuren)

 <p><b>KRAFTIG OPPGANG:</b> USA produserte over 11,3 millioner oljefat per dag i august 2018. Det er en oppgang på 23 prosent fra samme måned året før, og mer enn en dobling av produksjonsnivået i august 2010.</p>

KRAFTIG OPPGANG: USA produserte over 11,3 millioner oljefat per dag i august 2018. Det er en oppgang på 23 prosent fra samme måned året før, og mer enn en dobling av produksjonsnivået i august 2010.

Her kommer økningen

Ifølge EIA kommer den betydelige økningen i USAs produksjon det siste året særlig fra Texas, hvor områder som Permian Basin har bidratt til delstatens solide vekst på nær 37 prosent, til 4,58 millioner fat per dag i årets augustmåned.

Delstaten Nord-Dakota har også turboen på, og har økt produksjonen med 200.000 fat per dag til 1,28 millioner fat per dag i løpet av det siste året.

I tillegg har produksjonen til havs i Mexicogolfen økt betydelig, med en oppgang på drøye 200.000 fat per dag det siste året til 1,92 millioner fat per dag i august 2018.

Også delstaten New Mexico leverer imponerende vekst på 58 prosent fra august i fjor til august i år, og produksjonen der ligger nå på 724.000 fat per dag. Oklahoma har økt fra 467.000 fat per dag for ett år siden til 563.000 fat per dag i august i år.

Resten av produksjonen er spredt utover en rekke delstater som alle leverer mindre enn en halv million fat per dag, hvorav de største bidragsyterne er statene Colorado, California, Alaska, Wyoming, Louisiana og Utah.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå