Russland og Saudi-Arabia vil forlenge oljekuttene: – Ekstremt viktig

Oljeprisene skyter opp etter signalene fra de to mektige oljelandene, kunngjøringen av produksjonskutt i Canada og «våpenhvile» i handelskrigen mellom USA og Kina.


<p><b>OLJEMØTE:</b> Opec møtes i Wien på torsdag. Her den russiske energiministeren Alexander Novak (t.v.) og Saudi-Arabias energiminister Khalid al-Falih ved et tidligere Opec-møte.</p>

OLJEMØTE: Opec møtes i Wien på torsdag. Her den russiske energiministeren Alexander Novak (t.v.) og Saudi-Arabias energiminister Khalid al-Falih ved et tidligere Opec-møte.

Signalene fra Saudi-Arabia og Russland i helgen om å videreføre dagens produksjonsavtale blir godt mottatt i oljemarkedet.

Mandag morgen handles nordsjøoljen for 62,1 dollar per fat, opp 5 prosent, mens den amerikanske lettoljen stiger 4,9 prosent til 53,4 dollar fatet.

I forbindelse med G20-møtet i Argentina ble de to oljelandene enige om at samarbeidet forlenges inn i 2019, kun dager før det viktige Opec-møtet i Wien.

– Signalet om at om at det blir en forlengelse av samarbeidsavtalen mellom Opec og de ti samarbeidslandene, det er ekstremt viktig, sier sjefanalytiker for råvarer i SEB, Bjarne Schieldrop, til E24.

Ved G20-møtet ble også USA og Kina enige om en midlertidig «våpenhvile» i handelskrigen, noe som bidrar til oppgang i både aksje- og oljemarkedet.

Les også: (+) Her er de i ferd med å skape Opecs største mareritt

– Veldig eksplisitte signaler

Russlands president Vladimir Putin bekreftet avtalen, men de to oljelandene har fortsatt ikke blitt enige om i hvor stor grad man skal kutte.

 <p>Sjefanalytiker for råvarer i SEB, Bjarne Schieldrop.</p>

Sjefanalytiker for råvarer i SEB, Bjarne Schieldrop.

– Det er ingen endelig avtale om volum, men vi vil gjøre det sammen med Saudi-Arabia. Uansett hva det endelige tallet blir er vi enige om å overvåke markedssituasjonen og reagere raskt, sa den russiske presidenten, ifølge Reuters.

Ifølge Schieldrop har oljelandene en felles interesse i å hindre at oljelagrene stiger igjen.

Han viser også til signaler fra Alexander Novak, Russlands energiminister.

– Og så får vi veldig eksplisitte signaler fra fra den russiske energiministeren om at de kommer til å handle hurtig og effektivt. De vil ikke ha lagrene opp. Det er fellesnevneren for Opec og alle samarbeidslandene.

– De har kanskje forskjellige målsettinger med hensyn til pris, men alle har en ting felles. De vil ikke at lagrene skal stige igjen, sier sjefanalytikeren.

Les også: Qatar trekker seg fra Opec

Oljeprisfallet

I forkant av Opec-møtet torsdag denne uken har oljeprisene falt kraftig, med prisen på nordsjøolje ned fra en topp på 86 dollar per fat i starten av oktober til under 59 dollar fatet på det laveste i slutten av november.

Analytikere har pekt på flere årsaker til nedturen, deriblant at USA har gitt flere land unntak fra sanksjonene mot Iran, kraftig vekst i amerikansk oljeproduksjon og stigende produksjon i flere Opec-land.

Det har skapt forventninger om at alliansen mellom Opec og samarbeidslandene kan bli nødt til å redusere produksjonen igjen, for å øke prisene, kun kort tid etter at blant annet Saudi-Arabia økte produksjonen for å kompensere for det man antok skulle bli et stort bortfall av olje fra Iran.

Les også: Nytt bunnivå for oljeprisen i 2018

Canada varsler kutt

I tillegg til signalene fra Russland og Saudi-Arabia har provinsen Alberta i Canada kunngjort et kutt i produksjonen.

Ifølge Bloomberg skal produksjonen reduseres med 325.000 fat per dag, tilsvarende nær ni prosent.

Hensikten er å redusere et overskudd av kanadisk olje, som i stor grad skyldes mangel på rørledningskapasitet til å frakte oljen, skriver Marketwatch.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå