Ryster Saudi-Arabia og USAs forhold: – Kan rokke ved Midtøstens orden

Khashoggi-saken kan rokke ved forholdet mellom USA og Saudi-Arabia, tror SEB-analytiker. Men forholdet er for viktig til at det kan trues, tror professor.


<p><b>GODE RELASJONER:</b> Forholdet mellom USA og Saudi-Arabia har vært utsatt for store prøvelser både under oljekrisen i 1973 og etter 11. september 2001, men relasjonen er fortsatt sterk, ifølge professor Dag Harald Claes ved Universitetet i Oslo. Her er USAs president Donald Trump sammen med Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman i Det hvite hus i mars.</p>

GODE RELASJONER: Forholdet mellom USA og Saudi-Arabia har vært utsatt for store prøvelser både under oljekrisen i 1973 og etter 11. september 2001, men relasjonen er fortsatt sterk, ifølge professor Dag Harald Claes ved Universitetet i Oslo. Her er USAs president Donald Trump sammen med Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman i Det hvite hus i mars.

Forholdet mellom USA og Saudi-Arabia har vært en sentral del av verdensordenen etter andre verdenskrig.

Mange spør seg om dette kan endre seg etter at de to landene har kommet med krasse utspill mot hverandre i kjølvannet av Jamal Khashoggis forsvinning.

Den saudiske journalisten Khashoggi gikk inn på Saudi-Arabias konsulat i Istanbul i Tyrkia 2. oktober, og siden har ingen sett ham. Tyrkisk politi sier at de har video og lydopptak av at Washington Post-spaltisten blir slått i hjel og partert.

Hvis hendelsen viser seg å være et politisk drap utført av Saudi-Arabia, kan den slå sprekker i forholdet mellom USA og Saudi-Arabia, ifølge et notat fra SEB-analytiker Bjarne Schieldrop.

«Jamal Khashoggi kan rokke ved ordenen i Midtøsten», skriver han.

«Vi må innrømme at vi er ekstremt bekymret for den geopolitiske situasjonen. Det er vanskelig å se hvordan USA kan unngå å ilegge kongedømmet Saudi-Arabia sanksjoner», skriver Schieldrop.

Les mer: Utenriksminister Pompeo skal møte Saudi-Arabias konge

Kan avslutte forholdet

I perioden etter andre verdenskrig har USA vært en nær alliert av Saudi-Arabia. USA har garantert for saudiernes sikkerhet og solgt våpen til landet, til gjengjeld for at de leverer olje til markedet og bidrar til av at oljeprisen ikke stiger for mye.

Nå har USAs president Donald Trump truet med sanksjoner hvis det viser seg at Saudi-Arabia har drept Khashoggi, og Saudi-Arabia har lovet mottiltak. Mandag ringte Trump til Saudi-Arabias leder Mohammad bin Salman, som nektet kjennskap til saken.

«Det ser potensielt ut til å være begynnelsen på slutten av den langvarige relasjonen mellom USA og Saudi-Arabia og likeledes potensielt begynnelsen på et forhold mellom Kina, Saudi-Arabia og Russland», skriver SEB-analytiker Schieldrop.

– Male fanden på veggen

Professor i statsvitenskap Dag Harald Claes ved Universitetet i Oslo har skrevet flere artikler og bokkapitler om energiens rolle i geopolitikken. Han tror ikke at USA og Saudi-Arabia er på vei bort fra hverandre.

– Det er nok å male fanden på veggen, sier Claes til E24.

– Riktignok er det en journalist som er drept, men det ble også drept nesten 3.000 amerikanere da to fly gikk inn i veggen 11. september, med saudiere blant terroristene. Dette endret likevel ikke relasjonen til Saudi-Arabia på sikt, sier han.

USA har riktignok blitt mindre avhengig av import av saudisk olje, og under president Donald Trump har landet slått inn på en mer isolasjonistisk rolle. Men professoren mener det skal mye til for å gjøre ende på den strategiske alliansen.

– Dette er en sak som kan skape problemer i den bilaterale relasjonen mellom USA og Saudi-Arabia, det er helt klart. Men den bilaterale relasjonen er fortsatt viktig for amerikanerne. Mange trodde økt produksjon av skiferolje skulle dempe USAs interesse, men det har den ikke gjort, sier Claes.

– Kan Khashoggi-saken true forholdet mellom USA og Saudi-Arabia?

– Min ryggmargsrefleks er at ingenting kan true det, for det er så viktig. En ting er de saudiske oljefatene, en annen ting er at marginaltilbyderen og prissetteren alltid vil være i Persiabukta. For amerikanske bilister og bensinpriser er dette området avgjørende, sier Claes.

– En hump i veien

Claes understreker at USA ikke har noe godt forhold til den andre stormakten i Midtøsten, nemlig Iran. Han tror derfor at det vil være strategisk sett risikabelt for USA å legge seg ut med Saudi-Arabia.

 – Jeg tenker at dette er en «hiccup» i relasjonen, som Opecs oljeembargo i 1973 og terrorangrepet i New York 11. september 2001. De kastet jo ut saudiere fra USA etter 9/11, og det var også konflikter i 1973, sier Claes.

– Jeg tror ikke dette blir like svært, men det blir en hump i veien i forholdet mellom Saudi-Arabia og USA, legger han til.

11 republikanske og 11 demokratiske senatorer i USA har skrevet et felles brev til president Trump der de krever en gransking av forsvinningen etter Magnitsky-loven.

De sier at presidenten ifølge loven må komme til Kongressen med en vurdering av eventuelle sanksjoner innen 120 dager, siden både lederen og nestlederen i utenrikskomiteen i Senatet har fremsatt krav om dette.

Claes tror utspillene fra amerikanske politikere kan være knyttet til mellomvalget i USA, og ikke nødvendigvis et ønske om å rokke ved forholdet mellom USA og Saudi-Arabia.

 – Vi må nok se på de amerikanske reaksjonene rundt denne saken som noe som vurderes som gunstig inn mot mellomvalget. Spørsmålet er hva USA kommer til å gjøre etter valget. Utenrikspolitikk kan også være innenrikspolitikk, og dette kan være retorikk for å se litt høye og mørke ut før valget, sier han.

Saken fortsetter under annonsen.

Les mer: Trump: tåpelig å stoppe våpensalg til Saudi-Arabia

Oljepris på 400 dollar

Fortsatt kan Saudi-Arabia snu og forsøke å glatte over det som har skjedd. Men i verste fall kan en eskalering føre til at Saudi-Arabia ber USA trekke seg ut fra sine baser i landet, ifølge SEB-analytiker Bjarne Schieldrop.

«Veien til et slikt oppbrudd er definitivt brolagt med en tresifret oljepris, men vi har ikke kommet så langt ennå», skriver han.

Oljeprisen handles mandag til 81 dollar fatet.

Den saudisk-eide TV-kanalen Al Arabiya har truet med at USA-sanksjoner mot Saudi-Arabia vil kunne føre oljeprisen opp i både 100, 200 og kanskje så mye som 400 dollar fatet, ifølge Marketwatch.

– Da svinger du i så fall pendelen over fra allierte siden 1944 og over til sanksjoner. Hvis det skulle skje, kan jeg også se for meg oljepriser på 400 dollar fatet, sier Claes.

Selv om det kan bli mer retorikk rundt saken frem til mellomvalget, tror professoren at det vil være i USAs strategiske interesse å dempe en eventuell konflikt med saudierne.

 – Det er et stykke fra det at amerikanerne blir mindre avhengig av olje fra Saudi-Arabia til at de skal sende sin femte flåte hjem igjen fra Midtøsten. Da åpner du for kineserne, og det ønsker de ikke, sier Claes.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå