Teknisk Ukeblad: Fant Goliat-feil som Eni sa var fikset

Eni sa at feil og mangler på Goliat-feltet var fikset, men skal bare ha rettet dem på papiret. Det skriver Teknisk Ukeblad, som viser til en upublisert Ptil-rapport.


<p><b>KRITISK RAPPORT:</b> Italienske Eni hevdet at feil som Petroleumstilsynet påpekte på Goliat-feltet var fikset, men feilene var bare rettet på papiret og ikke på selve innretningen. Det skriver Teknisk Ukeblad, som viser til en upublisert Ptil-rapport. Her er Goliat-plattformen på vei inn til Hammerfest.</p>

KRITISK RAPPORT: Italienske Eni hevdet at feil som Petroleumstilsynet påpekte på Goliat-feltet var fikset, men feilene var bare rettet på papiret og ikke på selve innretningen. Det skriver Teknisk Ukeblad, som viser til en upublisert Ptil-rapport. Her er Goliat-plattformen på vei inn til Hammerfest.

Ifølge Ptil-rapporten skal feil bare ha blitt rettet på papiret, og ikke på selve plattformen, skriver avisen.

Dette gjelder blant annet et tilsyn med de elektriske anleggene i oktober 2015. Stikkprøver fra Ptil i ettertid har vist at disse avvikene ikke er blitt lukket, selv om Eni hevdet at selskapet hadde ordnet opp.

Det har vært en rekke utfordringer med Goliat, særlig det at gnister kan oppstå i områder som kan være utsatt for olje- og gasslekkasjer. Dette kan skape stor eksplosjonsfare.

Praksisen med å kun lukke avvik på papiret og ikke i virkeligheten foregår fortsatt, skriver avisen.

– Det fremkom under samtaler og verifikasjon gjennom Synergi (avvikssystem, red.anm) at det enda forekommer at identifiserte mangler som registreres, lukkes uten at selskapet gjennomfører korrigerende tiltak, skriver Ptil i rapporten, ifølge TU.

Les mer: Bellona-Hauge raser etter Ptil-varsel om Goliat: – Eni må stoppes

– Skremmende og skandaløst

– Dette er bare skremmende og skandaløst, sier SVs stortingsrepresentant Lars Haltbrekken til Teknisk Ukeblad.

Han mener det må få følger for Eni hvis denne informasjonen stemmer.

– Dette er skandaløst. Her må olje- og energiministeren umiddelbart gripe inn overfor Eni. Dette går rett og slett ikke, sier han.

Norske tilsynsmyndigheter baserer seg i høy grad på tillit til at industri- og oljeselskaper gjennomfører planene sine og overholder lover og regler.

Enis norske virksomhet bekrefter at selskapet har fått tilsynsrapporten.

– På generelt grunnlag tar vi rapporten og varselet på stort alvor og gjennomgår nå de forhold som er omtalt, sier kommunikasjonsdirektør Andreas Wulff til avisen.

Les mer: – Olje- og energidepartementet har ingen beregning på når Goliat gir staten pluss

Publiseres neste uke

Petroleumstilsynets kritiske rapport om italienske Eni og Goliat-feltet skal etter planen publiseres neste uke, skriver Teknisk Ukeblad.

Oljefeltet er det første i Barentshavet, men har vært stengt siden tidlig i oktober, etter at Ptil påpekte en rekke feil i det elektriske systemet som måtte fikses.

Les mer: Må rette feil i elektriske anlegg: Goliat får ikke starte opp

Kostnadene for Goliat har økt med 56 prosent fra anslaget i den opprinnelige utbyggingsplanen, til over 50 milliarder kroner. Feltet har slitt med mange tekniske problemer siden oppstarten i fjor vår, og har vært stengt flere ganger.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Per Valebrokk, ansvarlig redaktør E24

På forsiden nå