Tror oljelagrene vil krympe for første gang siden 2013

Flere satser på balanse mellom tilbud og etterspørsel i oljemarkedet.


<p><b>VIDERE OPPTUR?</b> Etter to og et halvt år med fallende og lave oljepriser, kan det nå se ut som det lysner i oljemarkedet.</p>

VIDERE OPPTUR? Etter to og et halvt år med fallende og lave oljepriser, kan det nå se ut som det lysner i oljemarkedet.

Nytt år, nye muligheter – også i oljemarkedet.

Med Opecs avtale om produksjonskutt i bakhånd ser ekspertene nå utsikter for bedring i balansen mellom tilbud og etterspørsel, og flere posisjonerer seg for videre oppgang i oljeprisen.

Tirsdag steg spotprisen på et fat brentolje over 58 dollar for første gang siden sommeren 2015. Siden den gangen har utviklingen vært pent sagt blandet.

Oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB Markets trekker en linje fra nettopp 2015.

– Da hadde man en situasjon med veldig stor overkapasitet. 2016 var mer en utflating, der lagrene fortsatt flatet ut, men fortsatt var veldig høye. 2017 tror jeg blir det første året med lagertrekk siden 2013. Vi må faktisk tilbake til 2013 for å finne det siste året der det globale tilbudet var lavere enn den globale etterspørselen, sier han til E24.

Skifte i olje-futures

Den skiftende stemningen i oljemarkedet reflekteres i handelen med oljekontrakter med levering frem i tid.

Kjus forteller at fremtidskontraktene, uttrykt ved futureskurven, snur til såkalt «backwardation» fra oktober til november.

I dette ligger det at oljekontraktene med levering frem i tid handles med rabatt i forhold til nå-prisen og de nærmeste kontraktene.

Dette er en reversering av situasjonen man har hatt de siste årene, som har vært motsatt (såkalt «contango»), og er et tegn på at flere tror på balanse i oljemarkedet, der aktiviteten er høyest i de nærmeste kontraktene.

– Kurven flipper over fra oktober til november, fordi markedet da er villig til å prise inn at det blir lagertrekk derfra og videre. Vi ser også press på kurven de neste to til tre årene som skyldes salgspress fra produsenter, hvilket bidrar til at den delen av kurven til dels holdes nede, sier Kjus.

Utviklingen lenger ut i kurven er ikke minst preget av amerikanske skiferprodusenter, som sikrer sin olje.

– Det oppstår da salgspress fra seks måneder ut til to år, og det bidrar også til backwardation i kurven.

Saken fortsetter under bildet ...

 <p><b>EKSPERT:</b> Oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB Markets.</p>

EKSPERT: Oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB Markets.

Spår fortsatt oppgang

I DNB Markets estimerer man en oljepris på 60 dollar i snitt i første kvartal, og 65 dollar i snitt for året.

Kjus understreker at estimatet først og fremst reflekterer hvor trygge de er på retningen i forhold til konsensus, og bør leses som et barometer.

– Vi ligger fortsatt en god del over konsensus, fordi vi tror at retningen fortsatt er videre opp, til tross for at vi har sett mer enn en dobling fra bunnpunktet i fjor, sier han.

Det er fortsatt betydelige spørsmål som skal besvares – ikke minst relatert til implementeringen av Opecs produksjonskutt, og påvirkning en mulig videre økning i oljeprisen vil ha for den amerikanske skiferproduksjonen.

Til sammenligning ligger råvareanalysesjef Bjarne Shieldrop i SEB inne med et oljeprissnitt på 55 dollar i første kvartal, stigende til 57,5 dollar i andre kvartal – men så fallende til 52,5 dollar mot slutten av året.

– Mens 2016 startet «bearishly» og endte «bullishly», venter vi at 2017 blir motsatt, men ikke så ekstremt. Oljelagrene er ventet å bli trukket på i første halvår, ettersom OPEC kutter i produksjonen og råoljekurven sannsynligvis vil bevege seg fra dyp «contango» i 2016 til «backwardation» i 2017. Mens den amerikanske skiferproduksjonen falt i 2016, vil den stige igjen i 2017, oppsummerer Schieldrop i en analyse denne uken.

Antallet aktive rigger i USA økte i forrige uke med fem til 658. Dette var da den niende uken på rad med oppgang.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Per Valebrokk, ansvarlig redaktør E24

På forsiden nå