Trump gir Iran håndsrekning før mandagens sanksjoner

Åtte land skal ha fått unntak fra USAs sanksjoner mot Iran, men oljeekspert tror Iran fremdeles må regne med dramatisk eksport-kutt.


<p><b>HARD HÅND:</b> President Donald<b> </b>Trump setter mandag i kraft sanksjoner mot Iran, som vil hindre landet i å pøse ut sine enorme oljereserver. </p>

HARD HÅND: President Donald Trump setter mandag i kraft sanksjoner mot Iran, som vil hindre landet i å pøse ut sine enorme oljereserver. 

USA har gått med på å la åtte land, inkludert Japan, India og Sør-Korea, fortsette å kjøpe olje fra Iran etter at amerikanerne innfører sanksjoner mot landet 5. november.

Det sier en anonym kilde i Trump-regjeringen til Bloomberg.

Mandag falt oljeprisen en dollar på rapporter om at India, Tyrkia og Kina vil trosse president Donald Trumps sanksjoner, basert på kilder til Reuters.

Det er ventet at utenriksminister Michael Pompeo vil kunngjøre unntakene senere fredag.

Tidligere oljeanalytiker Torbjørn Kjus, som nå jobber med energiinvesteringer i hedgefondet Vistin Pharma, hadde sett for seg dette scenarioet for en stund siden.

– Det lå i kortene at Trump ville annonsere unntak for sanksjonene, det er nok ingen analytikere som er overrasket over dette, sier Kjus.

Antar at Tyrkia også unntas

– Det Trump oppnår med disse unntakene er at oljeprisene ikke blir for høy, noe han vil unngå, samtidig som han med rette kan si at ingen før han har vært like harde mot Iran, fortsetter han.

Kina skal fortsatt diskutere vilkårene for unntaket, men er blant de åtte landene som får det innvilget, ifølge Bloomberg. Kina er en ledende importør av Iransk olje.

Hvem de fire andre landene er, er ikke kjent, men Kjus har en mistanke om også Tyrkia vil bli unntatt fra listen. Han mener europeiske land ikke vil være på listen, ettersom kontinentet allerede har skalert ned oljekjøp fra Iran.

På det meste eksporterte Iran 2,8 millioner fat olje om dagen, hvor India og Kina sto for halvparten.

– Til tross for at land som Kina og India vil få fortsette å importere iransk olje, mener de fleste at eksporten fra landet vil falle med mellom 1,1 og 1,5 millioner fat, noe som er svært mye.

Kjus tror man allerede har sett bunnivået for oljeprisen, at det ikke ligger an til lagerbygging i fjerde kvartal, og at det herfra går oppover.

Vil selge under radaren

Det er ikke første gang Iran møter sanksjoner, og har lært seg å leve med press fra blant annet USA.

Kjus tror landet vil finne alternative kanaler å distribuere olje på.

– Iran vil nok selge en del olje under radaren ved for eksempel ship-transfers, sier han.

«Ship-transfers» er når skip med lovlig olje om bord, møter iranske skip på sjøen og blander sanksjonert olje med den lovlige som er hentet fra for eksempel naboland.

– Men slike metoder er vanskelig å komme unna med ettersom folk følger nøye med på hvordan lasteskipene beveger seg, sier Kjus.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå