USAs oljebransje sliter med flaskehalser: Rammes av «voksesmerter»

Oljeproduksjonen i USA vokser i rakettfart, men det gir også voksesmerter. Spesielt mangel på rørledninger skaper utfordringer, ifølge oljeanalytikere.


<p><b>OLJEVEKST:</b> Området Permian i Texas står for mye av veksten i amerikansk oljeproduksjon.</p>

OLJEVEKST: Området Permian i Texas står for mye av veksten i amerikansk oljeproduksjon.

Oljeproduksjonen i USA har vokst kraftig, og er ventet å stige videre fra rekordnivåer.

Men med den stadig økende produksjonen har det dukket opp flaskehalser, spesielt mangel på rørledninger som frakter oljen ut til kysten, ifølge oljeanalytiker Torbjørn Kjus.

Les mer: USA blir største oljeprodusent i 2019

Mest vokser nå produksjonen i området Permian vest i Texas. Og den raske ekspansjonen førte til at den ledige rørledningskapasiteten på tampen av fjoråret var redusert til 160.000 fat olje per dag, tilsvarende fire prosent av den totale produksjonen i Texas, ifølge Det internasjonale energibyrået IEA.

Kapasiteten for oljefrakt ville trolig komme under press i år, til tross for utvidelser av rørledninger, skrev IEA-analytiker Olivier Lejeune i slutten av mars. Han antok da at denne kapasitetsbufferen ville snu til et underskudd i 2019, før investeringer i rørledningsprosjekter vil gi mer enn nok kapasitet igjen.

– Det var forventet at det skulle bli presspunkter fra andre halvår, men det ser ut til at de har dukket opp litt tidligere, sier Kjus i DNB Markets til E24.

E24+: The Economist: Selvdisiplinen under press i skiferoljeland

– Mangel på rørledninger

Han viser til at utfordringene med fraktkapasitet har gitt en stor prisforskjell på oljen solgt i Permian og ved golfkysten.

– I februar var prisforskjellen mellom Midland, midt i Permian-området, selve kjernen for produksjonsvekst i USA, til golfkysten bare 2 dollar. Nå er den kommet opp til 13,50 dollar.

– Det har med mangel på rørledninger å gjøre, for å frakte oljen fra Midland til prisingspunktet på golfkysten. Neste punkt som slår inn da er tog, og så er det i verst fall over på tankbiler, men det vil ikke være mulig å frakte nok olje på veien, sier Kjus.

Med hjelp fra revolusjonen i skiferolje har oljeproduksjonen i USA vokst til nivåer sist sett tilbake på 70-tallet, og landet er ventet å produsere enda mer de neste årene.

 <p>Oljeanalytiker Torbjørn Kjus under DNB Markets.</p>

Oljeanalytiker Torbjørn Kjus under DNB Markets.

Fra et gjennomsnitt på 9,4 millioner fat per dag i 2017, skal produksjonen øke til 10,7 millioner fat om dagen i år og videre til 11,9 millioner fat per dag i 2019, hvis den amerikanske energiadministrasjonen EIA treffer med sine anslag.

Les også: Har ikke skjedd olje-USA på 48 år: Produserte 10mill. fat per dag

Logistikkutfordringene kan imidlertid legge en demper på de mest optimistiske vekstanslagene, tror Kjus.

– De som bare hadde sett på geologi og hvor mye oljefeltene kan produsere, ikke det som har med logistikk å gjøre, de må nedrevidere produksjonsveksten sin. Du får rett og slett ikke mer vekst enn rørledningskapasiteten gir.

I sin siste oljerapport peker råvareanalytiker Bjarne Schieldrop i SEB på flere voksesmerter i amerikansk oljeindustri, i form av stigende kostnader, mangel på kvalifisert arbeidskraft og rørledningskapasitet.

– Nå har du truffet denne rørledningskapasiteten. Det er vanskelig å se for seg hva man skal gjøre. Det tar tid å legge til rørledningskapasitet, og man regner med at ny kapasitet delvis kommer på plass i løpet av 2019, men bare delvis, sier Schieldrop.

– Spørsmålet er hva man gjør med kraftig produksjonsvekst fra nå og frem til da, og selv etter det, sier han.

Kan dempe eksportvekst

I kjølvannet av oljeboomen har USA åpnet opp for eksport, men begrensninger i havnenes kapasitet kan føre til ekstrakostnader for den stigende oljeeksporten, ifølge EIA.

Les også: Derfor eksporterer USA olje

I 2016 ble det skipet ut mindre enn 0,5 millioner fat olje om dagen, noe som har steget til 1,6 millioner fat per dag hittil i år.

Les mer: Dette tankskipet skapte oljehistorie

Problemet er at det fleste havnene ved den amerikanske golfkysten kun har kapasitet til å ta imot de mindre oljetankskipene, påpeker den amerikanske energiadministrasjonen.

– All oljeveksten i USA blir nødt til å forlate USA via eksport. Da kan det bli flaskehalser i havnekapasitet, for å få lastet store nok skip, sier Kjus.

– Du får mindre eksport fra USA enn du eller ville fått. Dermed er det viktig også for verdensmarkedet, sier han.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå