Aker Solutions-tillitsvalgt etter lønnskutt: – Vi er i en drittsituasjon

Fagforeningene aksepterer lønnskutt i Aker Solutions, men frykter at andre selskaper vil kaste seg på bølgen.


<p><b>KUTTER I LØNN:</b> Rundt 3.600 Aker Solutions-ansatte vil få redusert lønnen sin med 5 prosent det neste året.</p>

KUTTER I LØNN: Rundt 3.600 Aker Solutions-ansatte vil få redusert lønnen sin med 5 prosent det neste året.

Torsdag ble det klart at Aker Solutions vil kutte lønnen til alle ansatte innen vedlikehold, modifikasjoner og operasjoner (MMO). Mens vanlige ansatte vil få et lønnsreduksjon på 5 prosent vil ledelsen få sin lønn redusert med 10 prosent. Rundt 3.600 ansatte vil rammes av lønnskuttet.

– Vi er i en drittsituasjon, for å si det på godt norsk. Det er et veldig krevende marked om dagen. Da vi gjorde opp status etter at vi tapte vedlikeholds- og modifikasjons-kontrakten hos Statoil, var det mye som tydet på at det handlet om pris, sier varakonserntillitsvalgt Arild Håvik til E24.

Tapte milliarder

 <p>Varakonserntillitsvalgt Arild Håvik i Aker Solutions.</p>

Varakonserntillitsvalgt Arild Håvik i Aker Solutions.

I desember 2015 delte Statoil ut kontrakter for 24 milliarder kroner til selskapets installasjoner på norsk sokkel. Der havnet Aker Solutions ute i kulden, og selskapet kan

som resultat av dette tape flere milliarder kroner. Siden det har det blitt klart at selskapet må kutte flere jobber.

Varakonserntillitsvalgt Håvik bekrefter at fagforeningene har støttet tiltaket med lønnsreduksjon, selv om det også var en viss skepsis til det.

– Det er et tiltak for å gjøre oss mer konkurransedyktige. Jeg var enig i at vi måtte gjøre noe, men jeg er litt skeptisk til å kutte likevel. Hvis konkurransen i markedet skal handle om hvem som kutter mest i lønn, så kommer vi til å tape. Så jeg håper ikke at dette vil føre til tilsvarende kutt i andre selskaper.

– Var det lettere å si ja til lønnsreduksjonen når ledelsen kutter sin lønn med 10 prosent?

– Ja, hvis ikke de hadde bidratt så ville dette aldri blitt noe av. Vi stilte det som en forutsetning for å diskutere dette at samtlige skulle være med på kuttet, sier Håvik til E24.

Hardt rammet

I utgangspunktet vil lønnsreduksjonen gjelde i ett år, men dersom konkurransesituasjonen fortsatt vurderes som utsatt etter dette, vil det kunne forhandles om en ny periode med lønnskutt.

Tiltaket skal være drøftet med bedriftens fagforeninger, som skal ha gitt sin støtte til lønnsreduksjonen. Omlag 3.600 ansatte vil rammes av lønnskuttet.

Aker Solutions er ett av flere norske selskaper som har blitt rammet hardt av den fallende oljeprisen. I midten av januar ble det klart at 900 personer kan miste jobben i selskapet etter at fire regionale enheter ble slått sammen til én.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå