Nå er bare disse tre planlagte oljefeltene lønnsomme

E24s oversikt over planlagte felt blir stadig rødere.

50 dollar. Det er prisen på et fat nordsjøolje (Brent spot) tirsdag.

Oljeprisen falt som et lodd i forrige uke, og var mandag på 40-tallet for første gang på seks måneder. Det får store konsekvenser for lønnsomheten på sannsynlige utbyggingsprosjekter på norsk sokkel.

Tirsdag er det bare tre planlagte felt som er lønnsomme med en oljepris på 50 dollar, viser E24s oversikt over planlagte felt (Data er innhentet fra konsulent- og analysebyrået Rystad Energy):

** Edvard Grieg. Oljefeltet på Utsirahøyden gjøres i disse dager klar for produksjon, og operatør Lundin venter produksjonsstart mot slutten av året. En oljepris på rundt 45 dollar fatet vil gjøre produksjonen ulønnsom.

** Åsgard. Oljefeltet utenfor Trondheim ventes å starte produksjonen i år. Feltet trenger en oljepris på rundt 25 dollar fatet for å gå i pluss.

** Johan Sverdrup. Operatør Statoil ble i sommer ferdig med å fordele de store kontraktene på gigantfeltet som ventes å stå ferdig i 2016. Feltet trenger en oljepris på 38 dollar fatet for å gå i pluss.

Kan faller mer

E24s oversikt kan bli enda mer blodrød:

– Oljeprisen kan fortsette lenger ned på 40-tallet. Det er vanskelig å si når bunnen er nådd, sier sjefanalytiker for olje i Nordea Markets, Thina Margrethe Saltvedt, til E24.

Hun mener at faktorer som bidrar til å trekke oljeprisen stort sett er fraværende.

– Markedet er veldig surt, sier hun.

Særlig én faktor har ført til at råvareinvestorene nå reduserer risikoen – med oljeprisfall som konsekvens – nemlig Kina.

Oljeprisen begynte å falle fra 65 dollar for alvor da det gikk mot enighet om en Iran-avtale. Men i ettertid har bekymringen for brems i råvaresultne Kina kommet mer i fokus.

I fjor sto verdens nest største økonomi for 12 prosent av det totale oljeforbruket. 60 prosent av oljen som ble brukt i Kina i fjor var importert.

– At Kina importerer så mye olje, gir en større spredningseffekt, sier Saltvedt.

I tillegg trekker Saltvedt fem:

** Risikoappetitten i markedet er lav

** Iran-avtalen vil trolig tilføre enda mer olje inn i markedet

** Opec-landene vil ikke kutte i sin produksjon

** Skiferoljeproduksjonen i USA er mer resistent enn ventet mot lav oljepris

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå