Ordførerkrangel om olje i nord

Ordførerne i 15 oljetunge kommuner krever konsekvensutredning utenfor Lofoten. Det bør de holde seg for gode til, mener ordførere fra Lofoten.


<p><b>ØNSKER UTREDNING:</b> 15 ordførere med Stavanger-ordfører Christine Sagen Helgø i spissen krever konsekvensutredning av oljeutvinning utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja, men ordføreren på Røst mener det er som om andre ordførere skal blande seg inn i ulvesaken i innlandet. Bildet er fra Reine i Lofoten.</p>

ØNSKER UTREDNING: 15 ordførere med Stavanger-ordfører Christine Sagen Helgø i spissen krever konsekvensutredning av oljeutvinning utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja, men ordføreren på Røst mener det er som om andre ordførere skal blande seg inn i ulvesaken i innlandet. Bildet er fra Reine i Lofoten.

Med Stavanger-ordfører Christine Sagen Helgø i spissen ber 15 ordførere fra typiske oljekommuner langs hele landet om konsekvensutredning av oljevirksomhet i områdene utenfor Nordland og Troms.

– Dette er ment som et innspill til partiprogrammene som skal vedtas på de ulike landsmøtene til våren, sier Helgø til E24.

De som har skrevet under oppropet er ordførerne i Kristiansund, Øygarden, Lenvik, Verdal, Sola, Strand, Harstad, Randaberg, Bærum, Eigersund, Sandnes, Asker, Aukra og Hammerfest- alle kommuner med stor petroleumsvirksomhet.

Oljebransjen trenger å gjøre nye funn.

Siden 1990 har det hendt bare i noen få år at næringen har funnet mer olje og gass enn det den har produsert.

Hvis det ikke gjøres nye funn vil aktiviteten og produksjonen trolig falle på 2020-tallet.

 <p>Stavanger-ordfører Christine Sagen Helgø (H)</p>

Stavanger-ordfører Christine Sagen Helgø (H)

Ordførerne bak oppropet sier de ønsker å gi et sterkt signal til alle partier om at oljebransjen trenger nye letearealer, og at det haster.

Lite nytt etter 2025

– Mange selskaper sier at det er lite nytt etter 2025. Da må vi vite hvilke alternativer man har, sier Helgø.

Oppropet datert 17. januar er sendt til partilederne på Stortinget, og der ber de 15 ordførerne om konsekvensutredning av oljeutvinning i havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja.

Lokale ordførere som er mot oljeboring i Lofoten-området er imidlertid lite imponert over kollegaenes initiativ.

– Jeg har ikke sansen for at de skal holde på på det viset, sier ordfører Tor Arne Andreassen (Ap) i Røst kommune i Lofoten til E24.

– Det er det samme som at vi andre ordførere skulle ta stilling til ulvesaken i innlandet. Det burde jo de få si noe om som er plaget med det. Jeg syns de skal holde seg for god til det. La nå Lofoten og Vesterålen ligge i ro, sier han.

 <p><b>TRENGER FUNN:</b> De røde søylene viser funnene som er gjort årlig på norsk sokkel siden 1990, og de grønne søylene viser den årlige produksjonen. Hvis man ikke gjør nye funn, vil etter hvert produksjonen falle.</p>

TRENGER FUNN: De røde søylene viser funnene som er gjort årlig på norsk sokkel siden 1990, og de grønne søylene viser den årlige produksjonen. Hvis man ikke gjør nye funn, vil etter hvert produksjonen falle.

– Tiden er overmoden

Helgø mener at det ikke bare er ordførere i nord som har lov til å mene noe om en eventuell utredning av oljevirksomhet utenfor Nordland og Troms.

 <p>Ordfører Dagfinn Arntsen (KrF) i Værøy</p>

Ordfører Dagfinn Arntsen (KrF) i Værøy

– Det er også uenighet mellom ordførerne i nord. Dette angår hele landet, sier Helgø.

Hun påpeker at en rekke ordførere i nord allerede har hatt et lokalt opprop for konsekvensutredning, med ordføreren i Harstad i spissen.

– Og så følger vi det opp nå, for vi vet at de ulike partiene skal utforme sine partiprogrammer på landsmøtene til våren, sier hun.

– Da mener vi det er lov å ha en mening, sier hun.

«Tiden er overmoden for å gjennomføre en ny konsekvensutredning av havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. Vi krever nå at prosessen bringes et steg videre,» skriver ordførerne i oppropet.

Oljedirektoratet har anslått at det kan gjøres rundt 20 funn på til sammen 1,3 milliarder fat oljeekvivalenter ved Lofoten, Vesterålen og Senja. Det er 95 prosent sannsynlig at det finnes mer enn 478 millioner fat o.e. i disse områdene, ifølge en rapport fra 2010.

Til sammenligning produserte Norge i fjor totalt 1,45 milliarder fat oljeekvivalenter.

– Viktig for sysselsetting

Samtidig som Helgø ønsker nye arealer for olje- og gassvirksomhet, vil hun også jobbe for at Stavanger, Rogaland og Vestlandet omstiller seg, sier hun.

 <p>Ordfører Tor Arne Andreassen (Ap) i Røst kommune</p>

Ordfører Tor Arne Andreassen (Ap) i Røst kommune

– Det gjør vi selvfølgelig parallelt. Men vi skal leve av olje og gass i minst femti år til, sier hun.

– Vi ser hvor viktig denne næringen er for sysselsetting og verdiskaping i våre kommuner, og det vi ber om er at vi skal skaffe oss kunnskap, sier Helgø. 

«Økt aktivitet betyr flere arbeidsplasser, høyere skatteinntekter og større verdiskaping til glede for distriktene og hele landet. Vi må ikke la denne muligheten gå fra oss,» skriver de 15 ordførerne i oppropet.

– Ber for syk mor

Fem av seks kommuner i Lofoten sier nei til konsekvensutredning, ifølge NRK. Vågan, Moskenes, Flakstad, Røst og Værøy sier nei, mens Vestvågøy har lagt saken på is.

Saken fortsetter under annonsen.

Ordfører Dagfinn Arntsen i Værøy sier at ordførerne i oljekommunene må mene hva de vil, men synes at de burde løfte perspektivet heller enn å kreve konsekvensutredning.

– Det må de få lov til å synes, men vi har aldri krevd noe lignende utenfor Rogaland. Så det er litt pussig, sier Arntsen til E24.

– Jeg skjønner at de ber for sin syke mor, men det er fordi de ser for seg ringvirkninger i sin region primært, sier han.

Selv om Lofoten-kommunene sier nei, er en rekke ordførere i Nord-Norge tilhengere av at oljeboring skal utredes, ifølge NRK.

Det har lenge vært flertall på Stortinget for å konsekvensutrede områdene utenfor Nordland og Troms, men mindre partier på Stortinget har så langt lykkes i å blokkere dette.

Les også: Så mye har Norge tjent på oljen de siste femti årene

– En symbolsak

Arntsen sier at han tenker på dommen fra barn og barnebarn hvis man åpner for oljevirksomhet. Siden olje og gass uansett skal bort med tiden, og Lofoten ikke har så mye olje å by på, så bør man legge ideen på hyllen, mener han.

– Jeg tror ikke Lofoten vil berge oljenæringen. Det er mer en symbolsak, sier han.

– Her snakker vi om senteret for verdens største sjømatregion, fra Andøya til Brønnøy. Da har Norge råd til å ta det veldig med ro, sier han.

Også Røst-ordfører Andreassen mener at Lofoten-oljen uansett ikke vil ha så mye å si for Norge i det store bildet.

– Det er sannsynligvis så lite olje her at det vel bare er nok til å forsyne verden i fjorten dager. Men vi må ta vare på torsken som har vært fornybar i flere tusen år og vil fortsette å være det i flere tusen år, sier han.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Per Valebrokk, ansvarlig redaktør E24

På forsiden nå