Tror oljeprisen kan ligge rundt 30 i flere år

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen tror oljeprisen kan holde seg rundt 30 dollar fatet i både måneder og år. Han får støtte fra engelsk ekspert.<p><b>KAN VARE LENGE</b>: Swebank-økonom Harald Magnus Andreassen tror det kan ta flere år før oljeprisen stiger igjen.</p>

KAN VARE LENGE: Swebank-økonom Harald Magnus Andreassen tror det kan ta flere år før oljeprisen stiger igjen.

Ved åttetiden torsdag morgen hadde oljeprisen for første gang siden påsken 2004 falt til under 33 dollar fatet.

Til tross for lavere priser enn på noe tidspunkt under finanskrisen, mener flere eksperter at det vil ta lang tid før prisen på Nordsjøolje går opp igjen.

– Ja, ja, ja, sier Harald Magnus Andreassen når E24s journalist snakker med sjeføkonomen om dagens oljeprisfall, barberingen av Statoils markedsverdi og fallet på Oslo Børs.

Andreassen sier han er langt fra sjokkert.

– Jeg tror oljeprisen godt kan falle mer. Det er helt åpenbart. Det er store overskuddslagre, og det produseres fortsatt for mye, sier sjeføkonomen – som sier vi godt kan ha 30 dollar fatet, både i kvartaler og år, før prisene kommer opp igjen.

E24s direktestudio: Følg NHO-konferansen her!

Swedbank-toppen mener samtidig at dagens oljepris ikke kan vedvare for all tid, men at den heller ikke vil gå tilbake til nivåer der det svarte gullet kostet langt mer enn 100 dollar fatet.

– Jeg tror ikke en oljepris på 30 dollar fatet vil vare evig fordi det er for få steder det er lønnsomt å produsere olje, og jeg tror vi vil ende opp med for lite olje om en stund, sier han. 

Langsom prosess

Sjeføkonom Simon French hos den engelsk investeringsbanken Panmure Gordon & Co tror heller ikke på en snarlig oppgang i oljeprisen.

– Jeg tror oljeprisen vil holde seg på et lavt nivå i hvert fall gjennom resten av 2016, sier French til E24.

(Saken fortsetter under videovinduet. E24 har TV-sending og livestudio fra NHO-konferansen heløe dagen gjennom!)

French utelukker ikke at det kan ta flere år før prisen kommer tilbake til et normalt nivå.

– På et tidspunkt vil nok prisene komme opp igjen. Men det er fortsatt for mye olje i markedet. Tilbudet på olje må komme ned for at prisene skal gå opp igjen. Det kommer til å være en langsom prosess, sier French.

Vanskeligere for OPEC

En av forklaringene på det lave prisnivået er den endrede politiske situasjonen i Midtøsten etter den arabiske våren, ifølge sjeføkonomen.

– Den arabiske våren har endret OPEC. De kan ikke kutte tilgangen på olje på samme måte som før. Politikerne er blitt mer sensitive overfor befolkningens krav, noe som gjør det vanskeligere for dem å kutte i oljeproduksjonen, sier sjeføkonomen.

Han viser også til en overraskende motstandsdyktighet mot lavere oljepriser hos amerikanske produsenter og et skifte mot alternative energikilder som forklaringer på de lave prisene.

Kinesisk børsfall skaper frykt

Beth Evans, direktør for globale oljenyheter i Platts, mener børsfallet i Kina har ført til at flere frykter minsket oljeetterspørsel fra landet på lang sikt.

– Til tross for en rekke geopolitiske hendelser, som islamistiske angrep i Libya og Nord-Koreas atombombeprøvesprenging, har oljeprisen fortsatt å falle. Det store bildet er at det fortsatt er veldig mye olje på markedet, noe som gjør at prisene holder seg lave, sier Evans til E24.

Har du lest? OPEC tror på oljepris på 95 dollar igjen - om 25 år

Hun ser ingen grunn til at oljeprisen vil ta seg opp nevneverdig med det første.
– Vi spår ikke hvilken vei prisen skal gå, men de fleste indikatorene peker i motsatt retning, sier Evans.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Per Valebrokk, ansvarlig redaktør E24

På forsiden nå