Oljeprisen snudde opp på jojo-dag

Oljeprisen falt fra start fredag og rundt klokken 14 ble novemberkontrakten for Brentolje omsatt for så lavt som 103,45 dollar per fat.

Utover ettermiddagen steg børsene og oljeprisen fulgte med opp.

Klokken 17.25 ble novemberkontrakten for Brentolje omsatt for 105,70 dollar per fat, opp 21 cent i fredagens handel. WTI-oljen ble omsatt for 80,65 dollar per fat, opp 14 cent.

Rykter om nye ECB-tiltak ga støtte til børsene fredag ettermiddag.

- Aksjemarkedet spratt tilbake og rykter om mer aggressive ECB-lettelser gir en viss støtte i markedet, sa en obligasjonstrader hos en stor amerikansk bank til Dow Jones Newswires.

Blant de tiltak som kan være relevante er å gi mer likviditet til bankene, kjøpe bankgjeld og senke styringsrentene, sier obligasjonstraderen. Markedsryktene er ikke blitt bekreftet.

Selv om prisene steg utover etter middagen er det likevel svært nervøst både på aksjemarkedet og råvaremarkedet, i kjølvannet av Federal Reserves dystre økonomiske utsikter, fortsatte gjeldsuro samt svak statistikk fra Asia og Europa.

- Feds vektlegging av betydelige nedsidesrisikoer for USAs økonomi og presentasjonen av svake innkjøpssjefsindekser i Kina og ØMU har økt frykten for en global resesjon. Makro har dermed overtaket i forhold til mikro, skriver Commerzbank i en kommentar.

G20-forpliktelser

G20-landene presenterte fredag morgen en forpliktelse om å vedta «sterke og koordinerte» aksjon for å stabilisere det finansielle systemet og for å gi støtte til veksten.

- Jeg vet ikke hvor mye de virkelig kan gjøre, men de har lovet tiltak for å unngå den nåværende krisen og det er en ting markedet har mistet: den virkelige troen på at politikerne kommer til å gjøre noe, sa Thina Salvstedt, oljeanalytiker i Nordea, i en uttalelse ifølge Dow Jones Newswires.

SEB poengterer at det ustabile makroøkonomiske sentimentet er ekstremt ustabil.

- Det er høy risiko for at Brentoljen kan gjøre betydelige bevegelser i begge retninger i dag, drevet av det generelle markedetsklimaet, skriver Filip Petersson, råvarestrateg i SEB i en kommentar.

Ifølge IMF kommer det til å ta mer enn et år å gjenopprette Libyas oljeproduksjon til normale nivåer.

- Gjenopptakelse til normal produksjon er ikke noe som vil skje i løpet av de neste tolv månedene, uttalte Masood Ahmed, direktør for IMFs avdeling i Midtøsten og Sentral-Asia, i en kommentar.

En representant ved opprørernes interimsregjering sa torsdag at oljeproduksjonen vil starte i løpet av få dager, men at det vil ta lengre tid å sette i gang eksporten. Gjenopptakelse av normal produksjon på 1,6 millioner fat per dag er fortsatt langt unna, sier han.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå