– Equinor og norske leverandører er veldig velkomne

Bare ExxonMobil har fått flere lisenser i Brasil de siste par årene enn det letedirektør Tim Dodson i Equinor har klart å skaffe. Dodson ser store muligheter for å gjøre flere enorme funn i Brasil, og brasils statssekretær Marcio Felix ønsker både han og den norske oljenæringen velkommen.


<p>Statssekretær for olje, gass og biodrivstoff i Brasils energidepartement, Marcio Felix, i opptak til E24-podden på ONS 2018</p>

Statssekretær for olje, gass og biodrivstoff i Brasils energidepartement, Marcio Felix, i opptak til E24-podden på ONS 2018

ONS, STAVANGER (E24): – For brasilianere har Norge alltid vært en referanse for den beste tilnærmingen til olje- og gassforvaltning. Equinor og norske leverandører som jobber i Brasil er veldig velkomne, sier statssekretær for olje, gass og biodrivstoff i Brasil, Marcio Felix.

Under oljemessen i Stavanger denne uken satte Felix seg ned for et intervju med E24-podden. Der forteller statssekretæren blant annet at oljenæringen neppe trenger å frykte store endringer i politikken etter valget, selv om tempoet i lisensrunder og reformer kan bli noe tregere.

Søk etter E24-podden i din podcastspiller eller følg denne linken til sendingen!

En rekke norske selskaper, særlig innen shipping og olje, har lenge vært til stede i Brasil, men under oljemessen ONS var optimismen ekstra stor.

Equinor inviterte til en egen pressekonferanse for å fortelle om investerings- og leteplanene selskapet har. Totalt er det snakk om å bruke rundt 125 milliarder kroner frem mot 2030, forteller Brasil-sjef Anders Opedal.

Kollega Tim Dodson, som er konserndirektør for leting i Equinor, sparte heller ikke på kruttet:

– Dette er et av de mest spennende tidspunktene i min karriere som letedirektør i Equinor, sier Dodson.

Letedirektøren i Equinor viser frem bilder av leteskipet West Saturn som borer utenfor kysten av Brasil, og en oversikt over hvor selskapet har planer om å bore.

Les også: Equinor i Brasil: Har gass, trenger partnere

Vil tyne mer ut av feltene

Equinor er nå involvert på de fleste plan i Brasil, fra leting i en rekke blokker, til driften av Peregrino, utbyggingen av Carcará og Peregrino II, til prosjektet for økt utvinning på Roncador-feltet.

Statssekretær Marcio Felix er svært opptatt av dette siste punktet:

– Norge er også en referanse for økt utvinning. I snitt har vi 21 prosent utvinningsgrad i Brasil, som er veldig lavt. For hver prosent man kan øke i Brasil snakker vi en milliard fat ekstra. Nå jobber Petrobras og Equinor for å presse prosenten opp, sier Felix.

En milliard fat olje tilsvarer omtrent to Johan Castberg-felt.

Til sammenligning hentes det gjerne ut 50 prosent på feltene på norsk sokkel, men flere felt går enda høyere. På det nye Johan Sverdrup-feltet er målet å passere 70 prosent.

Hør intervjuet med Brasils viseminister for energi i E24-podden her!

Mer enn bare Petrobras

– Hva vil du si er nøkkelfaktorene norske bedrifter må kjenne til for å lykkes i oljesektoren i Brasil?

– For mange tiår var Petrobras den eneste kunden og den eneste måten å gjøre forretninger på i Brasil. Selv om Petrobras fortsatt er viktig, så er det andre spillere og operatører i markedet nå, sier Felix og fortsetter:

– Markedet er mer balansert, så hvis man vil gjøre forretninger i Brasil må man ikke gjøre seg for avhengig av å lykkes med lokalt innhold. Man må være konkurransedyktig globalt og alliere seg med globale leverandører.

Han trekker blant annet frem at subsea-markedet i Brasil vil være stort fremover.

– Det er valg i Brasil til høsten. Kan næringen forvente endringer i politikken og liberaliseringen som er gjort?

– Det store spørsmålet vil være valget av president og hvilken påvirkning han eller hun får på energipolitikken. En viktig innflytelse fra presidenten er farten i reformene, og da særlig i lisensrundene, der farten kan endres noe, sier Felix.

– Kravet til lokalt innhold kan øke, men landet trenger utenlandske investeringer. Vi har et stort budsjettunderskudd og inntektene fra oljesektoren er svært viktig, fortsetter han.

Konserndirektør for leting i Equinor, Tim Dodson
Konserndirektør for leting i Equinor, Tim Dodson

Sammenlignes med starten på norsk sokkel

Selskapet kan vise til flere letesuksesser de siste årene, og Dodson kan velge mellom et knippe letebrønner som han mener gir samme muligheter som det Norge hadde i oljebransjens spede begynnelse.

– Vi har muligheter i Brasil med potensial som det vi hadde i Norge på 70- og 80-tallet, sier Dodson.

– Vi har tilgang til flere av de mest attraktive blokkene. Jeg tror dette er de mest lovende leteområdene i Equinors historie, eller i det minste siden den første tiden på norsk sokkel, sier han.

Equinor har blitt tildelt syv nye lisenser i Campos- og Santos-bassengene i fjor og i år, og blant de internasjonale selskapene er selskapet bare slått av Exxons åtte lisenser. Både BP, Shell, Chevron har fått seks lisenser hver i området, hvor interessen er stor.

Equinor fant nylig olje i brønnen Guanxuma, men vil ikke oppgi hvor mye det kan være. Nå skal selskapet bore videre i Carcará Nord, ett av flere relativt ferske områder som selskapet har fått tilgang på gjennom Brasils auksjonsrunder.

Hør flere podcaster fra oljemessen:

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå