– Lønnsomheten er fantastisk

HitecVision-partner Pål Reiulf Olsen ser gode avkastningsmuligheter i en oljebransje som har vært gjennom en hestekur de siste årene.


<p><b>OPTIMIST:</b> Seniorpartner Pål Reiulf Olsen i oppkjøpsfondet HitecVision.</p>

OPTIMIST: Seniorpartner Pål Reiulf Olsen i oppkjøpsfondet HitecVision.

ONS, STAVANGER (E24): Etter noen tunge år preget av kostnadskutt har oppgangen i oljeprisen gitt grobunn for ny optimisme i oljeselskapene, og forventninger om skyhøy fortjeneste de neste årene.

Sist gang bransjen var samlet på ONS-messen i Stavanger var oljeprisen på 50 dollar per fat. Nå har prisen passert 75 dollar fatet.

Det er godt nytt for bransjefolkene og oljeinvestorene.

– Lønnsomheten er fantastisk. Utbyggingskostnadene er på all time low. Oljeprisen er høy og robust. Så avkastningsmulighetene er veldig, veldig bra, sier Pål Reiulf Olsen til E24.

Han er seniorpartner i Stavanger-baserte HitecVision, som har spesialisert seg på investeringer i olje- og gassindustrien.

Les også: Optimisme før oljemesse: Så høyt kan oljeprisen gå

ONS byline Kjetil Marius Asgeir
ONS byline Kjetil Marius Asgeir

– Fornøyd med utviklingen

En kapitalbase på fem milliarder dollar forvaltes i flere oppkjøpsfond, som har satset tungt på alt fra oljeselskaper til leverandører og teknologi:

  • Senest i sommer kom meldingen om at porteføljeselskapet Point Resources slås sammen med den norske virksomheten til italienske Eni, for å etablere oljeselskapet Vår Energi.
  • Dette selskapet blir en betydelig aktør i Norge. Fra første dag vil det produsere rundt 180.000 fat per dag fra 17 olje- og gassfelt. Det er for eksempel mer enn det et selskap som Aker BP produserte i andre kvartal i år.
  • Blant årets kjøp er forsyningsbasen Mongstad, mens porteføljeselskapet Cape Omega kjøpte seg inn i gassrøret Polarled og Gassled, et nettverk av gassrør, i fjor.

Investorene i HitecVision sine fond er langsiktige, som pensjonskasser, stiftelser, familiekontorer og nasjonale fond. Selv har oppkjøpsfondet en tidshorisont på ti år i sine investeringer.

Ifølge Olsen er stemningen god i investormassen.

– Vårt inntrykk er at de er veldig optimistiske, og fornøyd med utviklingen.

– Vi har hatt ekstremt lojale investorer. Når vi reiste vårt siste fond var 95 prosent gjenkjøp, altså samme kunder som kom tilbake, sier HitecVision-toppen.

Ser muligheter i spesialfinansiering

Fremover ser han muligheter for fondet i finansieringen av oljerelaterte selskaper, fordi de rene banklånene ikke lenger er like tilgjengelige.

– Bankene låner i praksis ikke ut penger til noen prosjekter, de har i hvert fall ikke gjort det de siste årene, sier Olsen.

– Jeg tror på fremveksten av alternative finansielle kilder til bankene. Typisk vil det være kapitalmarkeder, obligasjonsmarkedet, alternative avkastningsstrukturer, og mer spesialdesignet finansiering, sier han.

Innenfor sistnevnte nisje eier HitecVision majoriteten i det alternative finansieringsselskapet Offshore Merchant Partners (OMP), som tilbyr langsiktige finansieringsløsninger gjennom salg- og leasingstrukturer samt andre gjeldsinstrumenter.

– Det er det vi jobber med. Vi har blant annet OMP som adresserer akkurat det segmentet der, sier Olsen.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå