– Til slutt kommer det til å handle om dette feltet

Vil USAs skiferoljeproduksjon holde den forventede oljeprisoppgangen tilbake? Nøkkelen befinner seg på grensen mellom Texas og New Mexico, mener analysesjef.


<p><b>NØKKELFELT:</b> Skiferoljeformasjonen kalt «The Permian Basin» kan vise seg å være den mest betydningsfulle av sitt slag i den amerikanske energifremtiden.</p>

NØKKELFELT: Skiferoljeformasjonen kalt «The Permian Basin» kan vise seg å være den mest betydningsfulle av sitt slag i den amerikanske energifremtiden.

Vann og kjemikalier under høyt trykk sprøytes ned i en brønn. Væsken treffer en steinformasjon og får denne til å sprekke opp. Dette frigjør hydrokarboner, råolje og gass, som hentes opp gjennom brønnsjakten.

Teknikken omtales som frakturering, på amerikansk «fracking».

Fra å være et marginalt innslag i oljemarkedet, har amerikanske selskaper det siste tiåret trappet opp denne typen produksjon betraktelig.

I så stor grad at det har bidratt til å forrykke den globale balansen mellom tilbud og etterspørsel, og gitt effekter som har vært merkbare selv på denne siden av Atlanterhavet.

– Er her for å bli

Amerikanske myndigheter anslår at antallet slike brønner i 2015 vokste til over 300.000, og at disse produserte omtrent 4,89 millioner fat per dag – 52 prosent av USAs samlede råoljeproduksjon.

– Jeg tror skiferolje er her for å bli. Men jeg tror ikke veksten blir så ellevill som tidligere, sier Amrita Sen, medgrunnlegger og sjefoljeanalytiker i Energy Aspects til E24.

Det har tatt oljemarkedet omtrent to år å komme i balanse etter at nedturen startet på sensommeren 2014. Det viste seg da at fremveksten av skiferolje og -gass fra Nord-Amerika hemmet Opecs mulighet til å regulere oljeprisene, og situasjonen låste seg i en runde «rævkrok» der vinneren blir den som tåler lavest oljepriser lengst.

Denne fasen er nå i ferd med å passere, og man har begynt å se trekk på de smekkfulle lagrene. Et stort spørsmål ligger imidlertid i de tørre faktaene i innledningen:

Når fraktureringsteknikken er enkel av natur og produksjonen fra denne kunne mer enn tidobles på et tiår, vil man se den samme eksplosive veksten dersom oljeprisene igjen kommer opp?

Nja, mener altså Amrita Sen.

– Skiferproduksjonsveksten var på 1,8 millioner fat for kun to år siden, og selv i fjor var den på over en million. Nå har den startet å gå ned, sier hun.

Analytikeren mener at veksten vil begrense seg selv, og har mindre tro på flere av de enorme feltene som drev den forrige oppgangen.

(Saken fortsetter under bildet.)

 <p><b>EKSPERT:</b> Sjefoljeanalytiker Amrita Sen i Energy Aspects.</p>

EKSPERT: Sjefoljeanalytiker Amrita Sen i Energy Aspects.

«Bullish» texaner

Unntaket er det som på amerikansk omtales som «The Permian Basin». Dette er et stort område vest i USA, som strekker seg over grensen fra Texas og inn i New Mexico.

 <p>Har du et ONS-relatert tips? Send oss en <a class="" href="mailto:anders.park.framstad@e24.no;marius.lorentzen@e24.no;steinar.rostad.breivik@e24dinepenger.no">epost</a>!</p>

Har du et ONS-relatert tips? Send oss en epost!

– Til slutt kommer det til å handle om Permian. Resten av skiferfeltene vil falle betydelig mer, sier Sen.

En av dem som er deltagende under oljemessen ONS i Stavanger er konsernsjef og styreleder Scott Douglas Sheffield i Pioneer Natural Resources – et selskap med virksomhet i nettopp dette området.

Fra talerstolen kom han med noen relativt oppsiktsvekkende opplysninger om den såkalte lønnsomhetsprisen på deres operasjoner, tall som kan sammenlignes med norsk sokkels «flaggskip» Johan Sverdrup.

– Jeg tror dette kan bli redusert ytterligere, men frykter at driftskostnadene vil komme opp dersom dette blir det eneste store bassenget med aktivitet, sa Sheffield.

Saken fortsetter under bildet ...

 <p><b>OFFENSIV:</b> Scott Douglas Sheffield i Pioneer Natural Resources på talerstolen.</p>

OFFENSIV: Scott Douglas Sheffield i Pioneer Natural Resources på talerstolen.

60 dollar

Det er imidlertid ingenting som tyder på at slike priser er tilstrekkelig for det brede lag av skiferoljeproduksjonen i Nord-Amerika, og lignende påstander fra Sheffields side har tidligere blitt utfordret i amerikansk presse.

Texaneren medga da også at oljeprisen må opp over 60 dollar for å skape betydelig ny aktivitet.

– Lønnsomhetspris er relativt, sier Amrita Sen diplomatisk, etter å ha hørt på Sheffields foredrag.

– Det handler om hvordan man ser på kostnader. Vi ser på kostnader for hele syklusen, og det er det som avgjør om et prosjekt er lønnsomt eller ikke. Selv Scott (Sheffield) sa at man trenger 60 dollar, og det er det vi også tror. Kanskje ikke i Permian, i hvert fall ikke i deler av Permian, men til slutt er nok 60 dollar nivået.

I rene tall tror hun uansett veksten blir mindre enn tidligere.

– Jeg tror det veksten vil bli lavere enn 1,8 millioner. 700.000 til 800.000 fat per dag er det som er bærekraftig, sier hun.

Saken fortsetter under annonsen.

Optimistisk

Partner Lars Erik Nicolaisen i Rystad Energy bekrefter at utvinning offshore kontra skifer er en stor debatt om dagen.

Han mener det viktigste spørsmålet er hvor mye av den tilsynelatende kostnadsreduksjonen man har vært gjennom som skyldes at man kun velger de beste riggene, det beste mannskapet og kun borer de aller beste målene.

Dette kalles «high-grading».

– Når aktiviteten snur opp, er det høyst sannsynlig at man vil se noe av dette reverseres. Derfor vil vi ikke bli overrasket om vi ser en økning i gjennomsnittlig lønnsomhetspriser i tiden fremover – hånd i hånd med økt aktivitet og «low-grading», sier han.

Nicolaisen påpeker ellers at man innen skifer, der man altså må bore mange brønner med kortere levetid, får flere datapunkter enn fra de mer langtrukne offshoreutbyggingene. Dermed har man innen skifer kunnet følge forbedringsarbeidet hele veien, mens han beskriver informasjonen fra sanksjonering av nye prosjekter offshore de siste årene som «radiotaushet».

– Jeg skal ikke si at offshore kommer seirende ut, men offshore er definitivt en del av miksen fremover. De som tror at skifer har tatt over verden og at Norge og offshore er ute, de mener vi tar feil, sier Nicolaisen.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Per Valebrokk, ansvarlig redaktør E24

På forsiden nå