Opec-komité: Vil kutte 1,3 mill. fat om dagen

Under en uke før toppmøtet i oljekartellet har en underkomité i Opec foreslått produksjonskutt.


<p><b>BLIR DE ENIGE?</b> Saudi Arabias kronprins Mohammed bin Salman og Russlands president Vladimir Putin snakker sammen under åpningen av G20-møtet i Argentina fredag. neste uke er det toppmøte i Opec, og det er ventet at Saudi-Arabia vil presse på for et produksjonskutt for å få opp pirisene. Russland er ikke med i Opec, men kartellet og vår nabo i øst har et samarbeid.</p>

BLIR DE ENIGE? Saudi Arabias kronprins Mohammed bin Salman og Russlands president Vladimir Putin snakker sammen under åpningen av G20-møtet i Argentina fredag. neste uke er det toppmøte i Opec, og det er ventet at Saudi-Arabia vil presse på for et produksjonskutt for å få opp pirisene. Russland er ikke med i Opec, men kartellet og vår nabo i øst har et samarbeid.

Wall Street Journal melder sent fredag ettermiddag at Opec Advisory Panel har kommet med en anbefaling om å kutte produksjonen for hele kartellet med 1,3 millioner fat.

Avisen siterer blant annet en anonym kilde i den rådgivende komiteen i det saudi-dominerte oljekartellet.

– Ifølge de dataene vi sitter på vil et kutt på 1,3 millioner fat per dag være et effektivt grep for å balansere markedet, sier kilden, som ifølge WSJ deltok på møtet der uttalelsen ble formulert.

– Spørsmålet er hvordan man implementerer kuttet, og hvem som vil være med på det, sier kilden videre til Wall Street Journal.

Fall fra toppen

Opec er et kartell bestående av tolv oljeeksporterende land som samarbeider om blant annet produksjonspolitikk.

Seks land fra Midtøsten, to fra Sør-Amerika og fire fra Afrika er medlemmer, med Saudi-Arabia som den store og dominerende makten.

I 2018 har Opec-landene til sammen stått for vel 44 prosent av verdens oljeproduksjon.

Siden oljeprisfallet som startet sommeren 2014 har Opec samarbeidet med Russland om produksjonskutt for å avpasse tilbudete tter etterspørselen, og få prisene opp.

3. oktober nådde oljeprisen 86,71, det høyeste nivået siden prisen begynte å stupe sensommeren 2014. Men etter det har 25 prosent blitt barbert bort. Den er fredag kveld på 59,65 dollar fatet.

Årsaken til stupet de siste par månedene er nok en gang bekymring for at tilbudet er større enn etterspørselen.

Prisfallet har økt presset på Opec og Russland før neste ukes toppmøte i Wien, slår CNBC fast.

(sjekk videoen under av Putin og bin Salmans hjertelige «high five» da de møttes på fredagens G20-møte. Klippet er fra Press-TV)

Trump gir Putin kald skulder

De siste dagene har en rekke analytikere og eksperter uttrykt spenning på om oljeprisens skjebne kan bli avgjort før Opecs toppmøte i desember, ved at stormaktene møtes direkte og snakker om produksjonskutt under G20-møtet i Buenos Aires.

Det er imidlertid klart at USAs president Donald Trump og hans russsiske kollega Vladimir Putin ikke kommer til å møtes under arrangementet i den argentinske hovedstaden.

På Twitter, selvfølgelig, meldte Trump tidligere i uken at han avlyser det på forhånd planlagte møtet.

Bakgrunnen er konflikten som oppsto i Kertsjstredet 25. november, mellom den russiske marinen og ukrainske fartøy.

Saudiene vil ha prisen opp

Investeringsøkonom Mads Johannesen i Nordnet tror ikke avlysningen vil få mye å si for oljeprisen på sikt.

– Det som er spennende å se på når det gjelder oljeprisen, er forholdet mellom Russland og Saudi-Arabia, sier han til E24.

Det har blitt spekulert i at Opecs dominerende kraft Saudi-Arabia ivrer for et kutt i prouksjonen neste uke, fordi de ønsker å få opp prisene.

– Det har jo vært snakket om at kronprins Mohammed bin Salman er avhengig av en høyere oljepris enn dagens for å kunne opprettholde budsjettene, i tillegg til at han må tenke på Saudi Aramcos notering, så han vil gjerne ha prisen opp mot 70–80 dollar.

– Putin er nok fornøyd med en oljepris på rundt 60 dollar fatet, mens Trump ønsker lavere oljepris til fordel for den amerikanske forbrukeren.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå