– Å kutte nå er som å gi seg halvveis i løpet

Ingen tror toppsjefene i oljekartellet Opec vil beslutte å stenge kranene sine, men skulle de overraske, vil prisene skyte i taket, mener eksperter.


<p><b>GÅR FOR FULLT:</b> Oljeproduksjonen i OPEC-landene ser ikke ut til å stoppe opp med det første.<br/></p>

GÅR FOR FULLT: Oljeproduksjonen i OPEC-landene ser ikke ut til å stoppe opp med det første.

For ett år siden overrasket oljekartellet Opec alle ved å holde produksjonen sin uendret til tross for svært lav oljepris. Fredag møtes medlemslandene igjen for å diskutere strategien videre.

– På lang sikt taper Opec uansett. Selv om de driver prisen så langt ned at de amerikanske skiferoljeprodusentene faller av og tilbudet synker, vil de bare komme tilbake på markedet igjen når prisene stiger, sier oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea Markets til E24.

Hun tror sannsynligheten for at Opec vil foreta noen endringer neste uke, er svært liten. Hun mener at oljeprisen dermed vil forbli svært lav.

 <p><b>FØLGER MED:</b> Oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea.<br/></p>

FØLGER MED: Oljeanalytiker Thina Saltvedt i Nordea.

– Å kutte nå blir som å gi seg halvveis i løpet. De har fått presset ut noe av den amerikanske skiferoljen, men ikke så mye som de hadde trodd. Vi vet fortsatt ikke hvor smertegrensen går for disse produsentene. Om Opec kutter nå, vil vi heller aldri finne ut dette, sier Saltvedt.

Frafall av amerikanske skiferoljeprodusenter er det de fleste oljeanalytikerne har ventet på, men så langt har ikke frafallet vært særlig stort. Ifølge oljeserviceselskapet Baker Hughes riggtelling har 1.173 amerikanske rigger stengt siden i fjor, men allikevel er det fortsatt over 700 aktive rigger i USA.

Spår 30 dollar per fat

Natt til lørdag avsluttet oljeprisen uken med et fall på 1,60 prosent til 44,86 dollar per

fat. Siden toppen i 2014 har oljeprisen stupt 60,95 prosent, mye som følge av Opecs beslutning om å holde produksjonen høy.

NUPI-forsker og BI-professor Ole Gunnar Austvik er enig med Saltvedt, og han tror at vi må belage oss på lave priser lenge. 

– Jeg tror ikke kutt i produksjonen hadde gitt noen særlig varig endring uansett. Det eneste som kan presse prisene oppover er krig i viktige oljeproduserende områder, men jeg tror ikke det vil skje, sier Austvik til E24.

– Hvor langt ned tror du oljeprisen kan gå?

– Om jeg skal få si det jeg egentlig mener, så vil jeg si at vi fort kan se en oljepris ned mot 30-tallet. Akkurat når dette vil skje, vil jeg ikke tippe på, men det trenger ikke ta mange måneder, sier Austvik.

Han tror ikke Opec vil klare å stoppe denne utviklingen selv om de kutter produksjonen.

 <p><b>TROR IKKE OPEC HAR MAKT:</b> BI-professor og NUPI-forsker Ole Gunnar Austvik.<br/></p>

TROR IKKE OPEC HAR MAKT: BI-professor og NUPI-forsker Ole Gunnar Austvik.

– Opec hadde mer makt før. Nå tror jeg ikke produksjonen deres er nok til å manipulere prisene på sikt. Det de kan gjøre, er å stabilisere prisene slik at når vi ser 30-tallet kan de forhindre at det synker til 20 dollar per fat, sier NUPI-forskeren.

Iran tilbake i ringen

Allerede i sommer ble det klart at Iran og USA hadde blitt enige om en ny atomavtale. Det betyr at Iran allerede etter jul trolig kan stige inn i oljemarkedet igjen.

– Hvilken andel av Opecs produksjonskvote Iran skal få når de nå er tilbake som fullverdig medlem, blir det mest spennende på fredagens møte, sier Saltvedt.

Tidligere denne uken foreslo Iran at Opec bør gå tilbake til ordningen med individuelle kvoter for medlemslandene i stedet for dagens ordning med en felles kvote for alle landene.

– Det var en historisk feil å gå vekk fra individuelle kvoter. Vi kommer til å ta dette opp på møtet i desember, sa Irans oljeminister Bijan Namdar Zanganeh til Reuters.

Saltvedt tror ikke Iran kommer til å få gjennom dette.

– Årsaken til at Iran forsøker dette, er at de ønsker å få en større del av kaken, men jeg tror ikke Saudi-Arabia er interessert i dette, så da blir det nok ikke vedtatt. Dette vil nok bli et betent tema. Det er store politiske forskjeller mellom landene, og Saudi-Arabia ønsker nok ikke at Iran skal få eksportere så mye olje at de får voldsom økonomisk vekst, sier Saltvedt.

– En annen grunn til at jeg ikke tror det blir produksjonskutt, er at Iran ønsker å få ut den oljen de har på lager raskt når de nå endelig får innpass i markedet igjen. Saudi-Arabia har også sagt at de ikke vil kutte alene.

Strid innad

Også Austvik mener den politiske striden mellom Iran og Saudi-Arabia vil bli spennende å følge fremover.

– Jeg tror det godt skal gjøres for Opec å legge lokk på hvor mye Iran kan produsere, og jeg tror ikke løsningen med individuelle kvoter vil være mulig. Få av landene er nok villige til å kutte produksjonen sin nå, sier Austvik.

Det er ikke bare innad i Opec at det er muligheter for konflikter. Etter at kongen i Saudi-Arabia besluttet å gi sin sønn en del makt, har stemningen i kongefamilien vært tilspisset.

– Det knirker i flere av Opec-landene nå, og de kjenner nok på prispresset i markedet. Til og med Saudi-Arabia begynner å merke det, og situasjonen i landet er allerede spent som følger av makten kongens sønn har fått, sier Saltvedt.

Hun understreker at hun heller ikke tror økt etterspørsel vil hjelpe prisene oppover, og at en skikkelig overraskelse på fredag heller ikke vil gi den langvarige økningen mange håper på.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå