Qatar trekker seg fra Opec

Qatars myndigheter varsler at landet trekker seg fra organisasjonen for oljeproduserende land (Opec) 1. januar.

Bare tre dager før det viktige Opec-møtet opplyser Qatar at landet trekker seg fra oljekartellet fra nyttår.

Det skriver det statlige olje- og gasselskapet Qatar Petroleum i en melding på Twitter.

Oljeprisen falt umiddelbart fra 62,36 dollar fatet, til 62,12 like etter nyheten. Det er likevel ikke nok til å ødelegge for dagens sterke oppgang, og nordsjøoljen Brent er fortsatt opp 5,16 prosent så langt.

Energiminister Saad Sherida al-Kaabi kunngjorde nyheten på en pressekonferanse i Doha mandag morgen.

Al-Kaabi uttalte mandag at beslutningen er et resultat av Qatars ønske om å fokusere på landets planer om å videreutvikle og øke sin LNG-produksjon fra det nåværende nivået til 110 millioner tonn i året de neste årene.

– Qatar har arbeidet besluttsomt de siste årene med å utvikle en framtidig strategi basert på vekst og ekspansjon, både hjemme og i utlandet, sa han.

Ifølge Reuters sier han at avgjørelsen innebærer en «teknisk og strategisk» endring, og at den ikke er politisk motivert.

Når oljekartellet møtes 6. desember, er det ventet at de vil kunngjøre en plan om å redusere oljeproduksjonen med mellom 1–1,4 millioner fat per dag fra oktober-nivåer.

Qatars oljeproduksjon er på rundt 600.000 fat per dag. Landet er også verdens største eksportør av flytende naturgass (LNG).

Qatar ble medlem i Opec i 1961.

Oljeprisbyks

Det har vært en innholdsrik helg i storpolitikken. I løpet av et par dager har USA og Kina blitt enige om en midlertidig «våpenhvile» i handelskrigen.

Samtidig har Russland og Saudi-Arabia blitt enige om å inngå en ny avtale om kutt i oljeproduksjonen.

Nyhetene sendte oljeprisen rett opp i løpet av natten. På morgenkvisten mandag kostet et fat nordsjøolje (brent spot) 62,38 dollar fatet, opp 5,48 prosent fra sluttnoteringen fredag.

Også for den amerikanske lettoljen (WTI) var prisoppgangen betydelig. Et fat WTI-olje koster nå 53,63 dollar fatet, opp 5,4 prosent fra fredag.

President Vladimir Putin bekreftet avtalen om produksjonskutt. De to landene har fortsatt ikke blitt enige om i hvor stor grad man skal kutte.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå