Russlands oljeminister: – Opec-kuttene kan bli forlenget

Russlands oljeminister, Alexander Novak, mener Opec og deres allierte kan utvide kuttene i oljeproduksjonen om oljeprisen fortsetter å være lav. 


<p>Russlands oljeminister Alexander Novak sier at de er åpen for å forlenge oljeproduksjoneskuttene enda lenger enn de er satt til i dag.</p>

Russlands oljeminister Alexander Novak sier at de er åpen for å forlenge oljeproduksjoneskuttene enda lenger enn de er satt til i dag.

Tidligere denne uken lettet Russlands oljeminister Alexander Novak på sløret når det kommer til videre kutt i oljeproduksjonen for Opec og deres allierte. Det var i mai at oljekartellet kom frem til at de vil utvide kuttplanene frem til mars 2018

Russland er ikke medlem av Opec, men blir sett på som en nær alliert med oljekartellet, og er med på kuttprogrammet til Opec.

Nå sier Novak at de kan være med på å utvide oljekuttene hvis det trengs. 

– Om nødvendig kan vi forlenge tidshorisonten på kuttene. Om nødvendig kan vi også øke hvor mye som kuttes eller redusere de, sier Novak til CNBC.

Bakgrunnen for oljeproduksjonskuttene fra Opec var et forsøk på å heve oljeprisen globalt. Likevel har oljeprisen falt videre og har den siste måneden ligget rundt 45 og 50 dollar fatet. 

Det er i hovedsak USAs vekst i skiferolje som har fått «skylden» for at oljeprisen ikke har hatt større utslag etter produksjonskuttet.

Blant Opec-landene som ikke har vært omfattet kuttprogrammet finner vi Libya og Nigeria. Nå kan det ble aktuelt for kartellet å også innlemme disse to landene i kuttplanene.

Toppmøte i St. Petersburg 

24. juli er det duket for toppmøtet for Opec-landene og dere allierte i St. Petersburg i Russland. Situasjonene med Nigeria og Libyas forventes å bli tatt opp på møtet. De to landene har vært unntatt produksjonskutt på grunn av utfordringer innad i landene. 

– Selv om Libya og Nigeria bremser sin produksjon, må Opec-landene og de allierte, inkludert Russland, fortsatt justere sin produksjon ytterligere for å kompensere for økningen til Libya og Nigeria, sier Nordine Ait-Laoussine, president i Genève-baserte konsulenter Nalcosa og tidligere energiminister i Algerie, til Bloomberg

Møtet vil også diskutere hvor suksessfull Opec har vært i å begrense tilførselen av olje til markedet for å gi oljeprisen en etterlengtet oppgang. 

Siden ministrene møttes i mai har oljeprisen fortsatt å falle siden det er manglende tro på at kuttene fungerer. De som følger oljemarkedet tett, inkludert storbanken Goldman Sachs, sier mer drastiske kutt er nødvendige for å fullføre jobben.

Begrenset utslag på prisen

Skulle de nå sine daglige produksjonsmål på henholdsvis 1,25 millioner og 1,8 millioner fat daglig, kan den totale Opec-produksjonen ved årsskiftet være nærmere 33 millioner, estimerer han. Det er 1 million fat mer enn kartellets egne etterspørselsestimater i år. 

– Opec vil produsere for mye dersom kvotene til Libya og Nigeria blir uendret, sier Ait-Laoussine til nyhetsbyrået. 

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Per Valebrokk, ansvarlig redaktør E24

På forsiden nå