– Oljeprisen kan falle som en stein

Hverken land i eller utenfor Opec kom med konkrete forpliktelser under forhandlinger i helgen. Nå vedder flere investorer på at oljeprisen skal falle.


<p>SPÅR FALL: Om Opec ikke blir enige om en effektiv produksjonskuttsavtale, kan oljeprisen falle ned mot 40 dollar igjen, melder en rekke analytikere. På bildet er Edvard Grieg-oljefeltet i Nordsjøen.</p>

SPÅR FALL: Om Opec ikke blir enige om en effektiv produksjonskuttsavtale, kan oljeprisen falle ned mot 40 dollar igjen, melder en rekke analytikere. På bildet er Edvard Grieg-oljefeltet i Nordsjøen.

I helgen ble det holdt innledende møter i Wien mellom land i og utenfor Opec, blant annet Aserbajdsjan, Brasil, Kasakhstan, Mexico, Oman og Russland.

Målet er å få spikret en avtale som vil senke eller fryse oljeproduksjonen, slik at man lettere får bukt med overtilbudet i markedet.

Landene utenfor Opec kom ikke med noen uttalelser som tilsier forpliktelser til et produksjonskutt. Heller ikke Opec-landene ble enige om hvordan de skulle implementere en avtale om produksjonskutt.

Spesielt Iran skal ha vært en årsak til dette, skriver nyhetsbyrået Reuters. Landet har vært motvillige til å kutte produksjonen, ifølge kilder.

Tidligere forrige uke sa Irak, Opecs nest største produsent, at de ikke ville fryse produksjonen og burde bli fritatt fordi de må finansiere kampen mot IS.

Nigeria og Libya har også bedt om fritak.

– Det er viktig at vi møtes igjen for å legge frem detaljerte tall. Vi ble enige om at vi må gjøre dette om 3-4 uker, fordi hvert land har sin egen mening, sa Kazakstans viseminister for energi, Magsum Mirzagaliev, i en uttalelse etter syv timers samtaler lørdag.

– Kan bli umulig

Landene ble enige om å møtes igjen neste gang på det offisielle Opec-møtet 30. november.

– Det kan bli umulig for Opec å komme til enighet i å gjennomføre kutt. Det beste som realistisk kan ventes er et frys. Iran, Libya og Nigeria vil sannsynligvis få lov til å øke produksjonen, sier Mark Watkins ved U.S. Bank Private Client Group, til Bloomberg.

Opec signaliserte forrige måned at Iran, Nigeria og Libya vil bli spart fra kutt, som følge av sanksjoner og sikkerhetsutfordringer som har innskrenket produksjonen.

Energianalytiker Tim Evans ved Citi Futures Perspective i New York mener markedet kan skifte raskt, og ofte.

– Det er nok av tid for et skift i markedet, og det kan skifte igjen før møtet 30 november. Selv det offisielle Opec-møtet kan muligens ikke gi svar på alle spørsmålene våre. Vi vil trenge ekstra tid til å evaluere om avtalen faktisk har en innvirkning på markedet, sier Evans.

Vedder på oljeprisfall

De stadig flere landene som ønsker fritak fra en produksjonskuttsavtale, gjør at mange investorer nå vedder på et oljeprisfall, skriver Bloomberg.

Ifølge data fra overvåkningsorganet Commodity Futures Trading Commission (CFTC) har hedgefond i uken som endte 25. oktober økt sine short-posisjoner i amerikansk lettolje (WTI).

Shorting er kort fortalt et veddemål på at et verdipapir skal falle.

Samtidig har de redusert long-posisjonene.

– Akkurat nå ser det ikke bra ut. Det er forferdelig mye på spill her, og hvis de ikke når en avtale vil oljeprisen falle som en stein og teste grensen på 40 dollar innen kort tid, sier oljeanalytiker ved Societe Generale SA, Mike Wittner.

– Jeg tror likevel at det kommer til å bli en avtale fordi det er for mye på spill. Hvis det ikke blir noen fremgang på kort sikt, tror jeg Saudi-Arabia, Russland, Iran og Irak vil gå sammen og lage en egen avtale. Disse fire landene har insentiver til å komme frem til en avtale før 30 november.

Mandag formiddag koster et fat nordsjøolje (Brent spot) om lag 50,5 dollar.

(Artikkelen fortsetter under grafen.)

 <p>Grafen viser prisutviklingen i nordsjøolje (brent) siden før helgen.</p>

Grafen viser prisutviklingen i nordsjøolje (brent) siden før helgen.

Oljeprisen falt

Etter de vage uttalelsene fra landene fredag, falt oljeprisen med rundt en dollar. Utover kvelden hentet den seg raskt inn igjen etter det kom tall som viste at antall oljerigger i USA faller for første gang på fire måneder.

Både landene i og utenfor Opec sa imidlertid i en samlet uttalelse at møtet lørdag var en «positiv utvikling» mot å nå et globalt produksjonskutt 30 november.

Under møtet i Algerie i september, ble OPEC enige om et moderat produksjonskutt, det første siden 2008. Men dette har ennå ikke blitt gjennomført.

Da den overraskende meldingen kom i september svarte markedene med et rally i oljesektoren.

Avtalen gjorde at oljeprisen ble presset opp til det høyeste på 15 måneder.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Per Valebrokk, ansvarlig redaktør E24

På forsiden nå