– Det er urovekkende

Petoro skuffet inn over 30 prosent mer penger i statskassen i tredje kvartal enn på samme tid i fjor - men advarer samtidig om «urovekkende» tegn til kostnadsvekst.


<p><b>UROVEKKENDE TEGN:</b> Oljebransjen har kuttet kostnadene ved nye prosjekter betydelig, men statlige Petoro ser bekymringsfulle tegn til at noen kostnader begynner å stige igjen. Petoro eier andeler i 34 produserende felt, og er medeier i gigantfeltet Johan Sverdrup som skal i produksjon i 2019. Dette er en 3D-illustrasjon av hvordan Johan Sverdrup-feltet vil se ut når andre fase av prosjektet er bygget ut.</p>

UROVEKKENDE TEGN: Oljebransjen har kuttet kostnadene ved nye prosjekter betydelig, men statlige Petoro ser bekymringsfulle tegn til at noen kostnader begynner å stige igjen. Petoro eier andeler i 34 produserende felt, og er medeier i gigantfeltet Johan Sverdrup som skal i produksjon i 2019. Dette er en 3D-illustrasjon av hvordan Johan Sverdrup-feltet vil se ut når andre fase av prosjektet er bygget ut.

Regjeringen har eiendeler i en rekke olje- og gassfelt utenfor kysten, og disse forvaltes gjennom selskapet Petoro.

Når Petoro har dekket sine utgifter, sender de det overskytende til staten. Dette kalles statens netto kontantstrøm fra SDØE-porteføljen (SDØE = Statens direkte økonomiske engasjement på sokkelen).

Disse inntektene har økt betydelig sammen med økningen i oljeprisen det siste året, og i tredje kvartal økte de til 86 milliarder kroner, en økning på 21 milliarder eller over 30 prosent fra samme periode i fjor.

– Petoros netto kontantstrøm er på høyde med toppårene, sier administrerende direktør Grethe Moen i Petoro i en pressemelding.

– Den viktigste forskjellen er at bransjens effektiviseringstiltak har bidratt til reduserte kostnader. Dette styrker konkurransekraften i vår portefølje og gjør oss bedre rustet til å håndtere store svingninger i prisene, sier hun.

For ett år siden lå oljeprisen på 60 dollar fatet, mens den torsdag ettermiddag ligger på 74 dollar fatet. Dette gagner selvsagt Petoro, men førte også til at Equinor leverte sitt sterkeste kvartal på fire år i tredje kvartal, og til at Aker BP fikk solide inntekter.

Petoro oppgir at den gjennomsnittlige oljeprisen i norske kroner var 580 kroner per fat i tredje kvartal, sammenlignet med 431 kroner i samme periode i fjor.

Gassprisen var i snitt 2,07 kroner per kubikkmeter, mot 1,64 kroner i fjor.

Petoros portefølje av eiendeler stod for en samlet olje- og gassproduksjon på 1,08 millioner fat per dag i tredje kvartal. Det er to prosent lavere enn samme tid i fjor, og årsaken er naturlig fall i eldre felter, samt revisjonsstanser.

– Urovekkende

Men Petoro er i likhet med andre store selskaper bekymret for kostnadsvekst, som kan spise opp noe av forbedringene som er gjort i bransjen. Equinor-sjef Eldar Sætre har gjentatte ganger advart mot ny kostnadsbonanza.

Les mer: Sætre advarer mot ny oljebonanza

«Det er imidlertid tegn som tyder på at enkelte kostnader kan være på vei opp. Dette er urovekkende», skriver Petoro torsdag.

Det statlige oljeselskapet sier at det fortsatt er sterkt behov for effektivisering og omstilling for å kunne realisere prosjekter.

 <p><b>FRYKTER KOSTNADSVEKST:</b> Petoro-sjef Grethe Moen</p>

FRYKTER KOSTNADSVEKST: Petoro-sjef Grethe Moen

«Endring av arbeidsprosesser for å utnytte nye digitale verktøy står sentralt. Det mangler ikke digitale verktøy, de må bare tas i bruk», skriver Petoro.

Oljedirektoratet kom i fjor med lignende tanker, da det understreket at ulike teknikker for økt oljeutvinning (EOR) kunne lokke frem mellom to milliarder og 5,4 milliarder ekstra fat oljeekvivalenter på sokkelen.

Det tilsvarer gigantfeltet Statfjords samlede utvinning siden oppstarten i 1979.

Les mer: Oljedirektoratet ønsker økt teknologisatsing: Fortsatt olje å hente

Petoro ønsker også at operatører, leverandører og partnere skal bli flinkere til å dele digital informasjon, noe også Equinor har tatt til orde for og jobber med. Dette kan ifølge Moen bidra til effektivisering og bedre beslutninger.

– Dette er et område Petoro vil vektlegge tungt i tiden fremover, sier hun.

Lønnsomt ved 20 dollar

Petoro bruker Oseberg Vestflanken 2 som eksempel på forbedringene som er gjort i prosjekter på sokkelen. Prosjektet kostet 6,5 milliarder kroner, et kutt på 20 prosent fra det partnerne anslo i utbyggingsplanen.

Samtidig er feltet nå lønnsomt ved under 20 dollar fatet, mens det tidligere trengte en oljepris på 34 dollar fatet for å være lønnsomt.

I år har oljeprisen har svinget mellom 62 dollar fatet og 86 dollar fatet, og dersom den blir liggende i dette området, kan investeringer som Oseberg Vestflanken 2 bli meget lønnsom for Petoro og de andre partnerne.

 <p><b>FUNNENE KRYMPER:</b> Funnene på norsk sokkel har krympet betydelig fra de første tiårene, fra et snitt på flere hundre millioner fat per felt til et snitt på rundt 50 millioner fat de siste årene, ifølge denne oversikten fra Oljedirektoratet.</p>

FUNNENE KRYMPER: Funnene på norsk sokkel har krympet betydelig fra de første tiårene, fra et snitt på flere hundre millioner fat per felt til et snitt på rundt 50 millioner fat de siste årene, ifølge denne oversikten fra Oljedirektoratet.

Må finne mer

Samtidig må det finnes svært mye olje for at investeringene, aktiviteten og produksjonen på sokkelen ikke skal droppe betydelig på 2020-tallet.

– Som vi flere ganger har påpekt må det bores flere brønner, sier Moen.

Funnene på norsk sokkel har blitt mindre og mindre for hvert tiår. Både tidligere oljeministre og oljedirektør Bente Nyland har tidligere bekymret for aktiviteten på 2020-tallet.

Saken fortsetter under annonsen.

Les mer: – Bekymret for 2020-tallet

Bransjeorganisasjonen Norsk olje og gass anslo nylig at investeringene på sokkelen kan falle til 111 milliarder kroner i 2022, noe som i så fall er en halvering fra toppnivået med investeringer på rundt 224 milliarder kroner i 2014.

Les mer: Færre store oljeprosjekter på 2020-tallet: – Det er bekymringsfullt

Moen likte Equinors signaler på oljemessen ONS om at boretakten skal opp betydelig. Blant annet skal Equinor de neste 20 årene bore nesten like mange brønner på sokkelen som har vært boret de siste 50 årene.

Selskapet lovet nemlig å bore 3.000 brønner og forlenge levetiden på 20 installasjoner på sokkelen, i forsøk på å få ut mer olje og gass og gjøre nye funn. Også gassfunn skal prioriteres, mens det tidligere har vært stort fokus på olje.

Les mer: Equinor jekker opp boretakten: – Det er store grep

– Vi er derfor veldig fornøyde med Equinors oppdaterte strategi for fornyelse av norsk sokkel, der det nå legges opp til et svært ambisiøst boreprogram ut over 2030, sier Moen.

Petoro er også bekymret for at frekvensen av alvorlige hendelser fortsatt er for høy for de feltene hvor staten er involvert.

«Her trenger vi ledere som er sterke og tydelige i sikkerhetsarbeidet», skriver Petoro.

 <p><b>FINNER MINDRE:</b> Siden 1990 er det få år der oljebransjen har funnet mer enn den har utvunnet. Det må gjøres nye, store funn som kan bygges ut for å unngå aktivitetsfall på sokkelen utover 2020-tallet.</p>

FINNER MINDRE: Siden 1990 er det få år der oljebransjen har funnet mer enn den har utvunnet. Det må gjøres nye, store funn som kan bygges ut for å unngå aktivitetsfall på sokkelen utover 2020-tallet.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå