Russlands største oljeselskap med en fot på norsk sokkel

Olje- og energidepartementet har prekvalifisert Lukoil, Russlands største oljeselskap, som operatør på norsk sokkel.

Prekvalifiseringen innebærer at Lukoil får tilbud om en evaluering for om de er egnet til å operere på norsk sokkel, før selskapet bruker ressurser på å vurdere konkrete forretningsmuligheter.

Ordningen har som mål få nye kompetente rettighetshavere og operatører inn på norske olje- og gassområder. Lukoil har hovedsete i Moskva og har 150.000 ansatte i 40 land.

De er Russlands største oljeselskap og verdens nest største private oljeselskap etter ExxonMobil, målt i olje- og gassreserver, ifølge Wikipedia.

Selskapet sendte søknaden ved årsskiftet, og ingen selskaper i Lukoils størrelse hadde til da søkt om prekvalifisering siden innføringen for ti år siden.

Russland-ekspert Arild Moe ved Fridtjof Nansens Institutt uttalte til Teknisk Ukeblad i januar at det er mulig at selskapet søkte for å legge press på russiske myndigheter. I 2008 kom det en lovendring i Russland som i realiteten stenger private selskaper ute fra nye prosjekter på russisk sokkel.

– Lukoil snuste på Barentshavet før den nye lovendringene kom. Det kan være at selskapet ser på virksomhet i Norge som en mulighet til å få endret den omstridte russiske lovgivningen. Det ville vært absurd om Lukoil fikk operere på norsk side av Barentshavet og samtidig var stengt ute i den russiske delen, sa forskeren.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Per Valebrokk, ansvarlig redaktør E24

På forsiden nå