Saudi-Arabia: Det globale oljetilbudet er rikelig

I helgen møttes oljeministrene i Opec. Den mektigste av dem alle, Saudi-Arabias Khalid al-Falih, anbefaler å få ned lagrene - og gjentok at han mener den globale tilgangen på olje er rikelig.


<p><b>OMSVERMET:</b> Saudi-Arabias energiminister Khalid al-Falih snakker med pressen etter møtet i Jeddah søndag.</p>

OMSVERMET: Saudi-Arabias energiminister Khalid al-Falih snakker med pressen etter møtet i Jeddah søndag.

Søndag møttes oljeministere i ledende oljeland i og utenfor Opec-kartellet i Saudi-Arabia for et panelmøte.

Saudi-Arabias energiminister Khalid al-Falih sa før møtet søndag at han anbefaler sine kolleger å få ned oljelagrene, samt gjentok at han mener det globale oljetilbudet er rikelig, ifølge Reuters.

– Markedet bør se en komfortabel tilbudsituasjon de neste ukene og månedene, uttalte han. 

Energiministeren understrekte at oljemarkedet er preget av uro.

– På en side er det mye bekymring og vi erkjenner det, med avbrudd, sanksjoner og forstyrrelser i produksjonen, men på en annen side ser vi at lagrene øker og at tilbudet er rikelig, sa han.

Møtes på nytt i juni

Møtet skjer rundt en måned før Opec og dets allierte, med Saudi-Arabia i spissen, skal samles i juni for å bestemme hvorvidt de skal gå videre med produksjonskuttene på 1,2 millioner fat per dag som ble vedtatt mot slutten av fjoråret, for å hindre oppbygging av lagre og presse opp oljeprisen.

Samtidig med kuttene fra oljekartellet har produksjonen i Iran og Venezuela også falt, og er forventet å falle ytterligere, som følge av USA-sanksjoner og annen geopolitisk uro.

Flere er nå bekymret for et stramt oljemarked, og IEA skriver i sin ferskeste rapport at «betydelig usikkerhet» rundt det globale tilbudet av olje med stor sannsynlighet kan føre til et undertilbud.

«Kritisk at vi ikke forhaster oss»

Opec-landene må hele tiden balansere en rekke hensyn når de skal sette sitt felles produksjonsmål, inkludert forskjellige lands produksjonsønsker, og ønsket prisnivå for å dekke statsbudsjetter og andre forhold.

Khalid al-Falih mener de i juni vil ha mer data for å komme frem til den beste beslutningen, skriver Reuters.

 <p>Khalid al-Falih</p>

Khalid al-Falih

– Det er kritisk at vi ikke forhaster oss, med tanke på de motstridende dataene og kompleksiteten som er involvert, sier han, og peker også på utsiktene som «ganske tåkete» på grunn av handelskrigen mellom USA og Kina.

Russlands energiminister Alexander Novak sier imidlertid at flere muligheter ligger på bordet, blant annet å jekke opp produksjonen i andre halvår.

– Produksjonen upåvirket av angrep 

Søndagens møte skjer også samtidig som Midtøsten preges av økte spenninger mellom USA og Iran.

I tillegg har det vært sabotasjeaksjoner mot fire tankskip i regionen, samt et droneangrep mot en viktig oljerørledning i Saudi-Arabia tirsdag.

Khalid al-Falih uttaler søndag at angrepene ikke har påvirket Saudi-Arabias oljeproduksjon. Han ba også om at landets partnere skulle fordømme angrepene.

NB! Brent-spot (Nordsjøoljen) står for tiden i 72,76 dollar.

 <p><b>TOPPMØTE:</b> Opecs olje- og energiministre møttes i Jeddah i Saudi-Arabia den 19. mai.</p>

TOPPMØTE: Opecs olje- og energiministre møttes i Jeddah i Saudi-Arabia den 19. mai.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå