– Verden vil bli Saudi Aramcos lekegrind

Saudi-Arabias oljekjempe skal for første gang på oljejakt utenfor egne landegrenser.

VERDEN: Saudi-Arabias energiminister, Khalid al-Falih, sier at verden skal bli deres lekegrind når det kommer til oljeproduksjon.
VERDEN: Saudi-Arabias energiminister, Khalid al-Falih, sier at verden skal bli deres lekegrind når det kommer til oljeproduksjon.

Oljelandet planlegger å utvikle en internasjonal lete- og produksjonsvirksomhet for første gang. Energiminister Khalid al-Falih, som også er styreleder i den statlige oljekjempen Saudi Aramco, sier til Financial Times at en utvidelse vil være en avgjørende del av selskapets fremtid.

– Verden vil bli Saudi Aramcos lekegrind, sier al-Falih.

Det statlige selskapet er verdens største oljeprodusent, men har aldri satset skikkelig utenfor egne grenser.

På spørsmål fra avisen om Saudi Aramco nå skal bli en internasjonal aktør i likhet med giganter som Royal Dutch Shell eller Exxon Mobil, svarer styrelederen:

– Korrekt.

Les også: (+) Hvor er det blitt av Norges 60 millioner fat med manglende olje?

Oljeavhengighet

Gjennom ambisiøse reformer kunngjort i 2016 forsøker landets kronprins Mohammed bin Salman å gjøre landet mindre avhengig av olje. 

Ett skritt på veien virker å være å produsere olje utenfor egne landegrenser. 

Landets økonomi hadde da blitt rammet hardt av oljeprisfallet som startet i 2014. Fra 2014 til 2016 hadde landet BNP falt med over 14 prosent. 

Olje og gass har imidlertid dominert den saudiske økonomien i en årrekke. Selv om reformene blir gjennomført som planlagt, venter energiministeren at olje og gass fortsatt vil utgjøre rundt 40 til 50 prosent av kongedømmets omsetning, skriver Financial Times. 

Hvis Saudi-Arabia budsjett skal havne i null, beregner Carnegie at man trenger en oljepris på hele 95 dollar fatet gjennom hele 2019.

 – Dette støtter vårt syn om at Saudi-Arabia vil gjøre alt som er nødvendig for å styrke oljeprisene i 2019 – også ved å fjerne mer olje fra markedet, hvis det er nødvendig, skriver analytiker Oddvar Bjørgan i et kundenotat.

Enorme oljereserver

Selv om Saudi Aramco skal lete etter olje utenfor egne landegrenser, så har de fremdeles en del liter olje igjen å utvinne i hjemlandet. Etter Venezuela har Saudi-Arabia nemlig verdens nest største påviste oljereserver, ifølge tall fra U.S Energy Information Administration (EIA).

De nye tallene, som er gått gjennom en uavhengig revisjon, viser at landet sitter på 260 milliarder fat olje

Til sammenligning har Norge påvist 6,37 milliarder fat olje i reserve.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå