Spår 94.000 nye jobber på fire år: Ny solboom i Europa

Etter noen år på pause venter den europeiske solcellebransjen kraftig vekst de neste fire årene, drevet av EUs klimamål og fallende kostnader.


<p><b>SPÅR BOOM:</b> Solcelleindustrien i Europa har hatt fem tøffe år etter slutten på forrige boom, men nå spår bransjen en ny opptur med nær en dobling av antallet årsverk de neste fire årene. Dette er solcelleprosjektet Les Mees i Sør-Frankrike.</p>

SPÅR BOOM: Solcelleindustrien i Europa har hatt fem tøffe år etter slutten på forrige boom, men nå spår bransjen en ny opptur med nær en dobling av antallet årsverk de neste fire årene. Dette er solcelleprosjektet Les Mees i Sør-Frankrike.

Det europeiske solcellemarkedet har hatt en krevende periode de siste fem årene, etter en langvarig boom som varte frem til 2011.

Men til neste år spås det ny boom for utbyggingen av solcelleanlegg i Europa, ifølge en rapport EY har laget for den europeiske bransjeorganisasjonen Solar Power Europe.

Antallet årsverk ventes å mer enn doble seg fra 81.000 i 2016 til 175.000 innen 2021, ifølge EY. Den årlige verdiskapingen vil også mer enn dobles fra fjorårets nivå til 9,5 milliarder euro (93 milliarder kroner).

Solbransjen toppet seg i 2011, og siden 2012 har verdiskapingen og sysselsettingen i bransjen falt.

Totalt var det rundt 250.000 jobber i den europeiske solbransjen i 2008, etter en boom i land som Spania, Tyskland og Italia. Verdiskapingen var da på 15,7 milliarder euro, ifølge EY.

– Jo mer solkraft som installeres, jo flere jobber og mer økonomisk vekst vil Europa oppleve, sier direktør Christian Westermeier i Solar Power Europe i rapporten.

Kostnadskutt og fornybarmål

Den nye oppgangen drives blant annet av fallende kostnader. Bare mellom 2014 og 2016 falt kostnadene for et gjennomsnittlig europeisk solcelleanlegg med 23 prosent, ifølge EY.

En annen faktor som bidrar til vekst i solbransjen er EUs fornybarmål på 27 prosent av energiforbruket innen 2030. EU-parlamentets industri- og energikomité vedtok nylig å skjerpe dette målet til 35 prosent.

Den globale utviklingen innen sol- og vindenergi har fått Det internasjonale energibyrået IEA til å jekke sine fornybarmål kraftig opp. Nylig sa IEA at verden er inne i en ny tidsalder for solenergi.

Les mer: Fersk rapport: – Ny tidsalder for solenergi

 <p><b>NY OPPGANG:</b> Solcelleanleggene poppet opp i Europa frem til 2011, men siden da har antallet jobber falt kraftig. Nå spår EY og Solar Power Europe en ny boom i bransjen. Søylene viser antall soljobber i Europa i 2008, 2016 samt anslag for 2021.</p>

NY OPPGANG: Solcelleanleggene poppet opp i Europa frem til 2011, men siden da har antallet jobber falt kraftig. Nå spår EY og Solar Power Europe en ny boom i bransjen. Søylene viser antall soljobber i Europa i 2008, 2016 samt anslag for 2021.

Varsler store investeringer

Flere europeiske industrigiganter varsler nå store investeringer i sol.

Kraftgiganten Électricité de France (EDF) skal bruke 25 milliarder euro (246 milliarder kroner) frem til 2035 på solenergi, ifølge Financial Times (for abonnenter). 

Dette skal gi 30.000 megawatt solkraft i Frankrike, og skape titusenvis av arbeidsplasser.

Solbransjen innbefatter alt fra produksjon av silisium og tynne skiver eller wafere, til produksjonen av solceller, moduler og invertere. I tillegg skapes det verdier innen ingeniørvirksomhet, administrasjon, drift og vedlikehold samt nedmontering og gjenvinning av solcelleanlegg.

Les mer: Derfor satser oljegiganten på solenergi

Her kommer veksten

– Det ventes en forbedring frem til 2021. Dette skyldes i stor grad investeringer i Frankrike, Storbritannia og andre europeiske land, skriver EY i rapporten.

Landene med flest soljobber er Tyskland, Italia og Storbritannia, men antallet er langt lavere enn det var under boomen frem til 2011. Veksten fremover kommer til å bli særlig kraftig i land som Italia, Frankrike og Spania, ifølge rapporten.

Den største veksten ventes i Spania, med en økning på 471 prosent i antallet årsverk i solbransjen fra 2016 til 2021.

Spania hadde 216.000 årsverk i solbransjen i 2008, men opplevde en kraftig smell da finanskrisen kom og statsstøtten forsvant.

I 2015 ble det enda verre, da landet innførte en skatt på solcelleanlegg til eget bruk. I fjor var det bare 3.200 årsverk igjen i den spanske solbransjen, ifølge rapporten.

 <p><b>NY VEKST:</b> Den årlig installerte kapasiteten har falt kraftig siden toppen rundt 2011, men nå tar den seg opp igjen, viser EYs graf til venstre. Grafen til høyre viser total installert kapasitet i europeisk solcelleindustri fra 2008 til 2016 og med anslag frem til 2021.</p>

NY VEKST: Den årlig installerte kapasiteten har falt kraftig siden toppen rundt 2011, men nå tar den seg opp igjen, viser EYs graf til venstre. Grafen til høyre viser total installert kapasitet i europeisk solcelleindustri fra 2008 til 2016 og med anslag frem til 2021.

Tollmurer mot Kina

EU har lagt kraftige tollhindringer på kinesiske solceller og moduler. Hindringene ble innført i 2013 for å motvirke konkurransen fra kinesiske produkter som ifølge EU mottok ulovlige subsidier hjemme.

I 2016 ble det også lagt toll på kinesiske solceller solgt via Taiwan og Malaysia.

Det var solcelleprodusenter som tyske Solarworld som ba EU om handelshindringene, fordi de fryktet at Kina subsidierer sin solcelleindustri for å ta markedsandeler.

Men konkurransehindre har ikke vært nok til å skape profitt blant europeiske produsenter. Solarworld slo seg konkurs tidligere i år.

Andre deler av solcellebransjen har bedt EU om å avslutte handelshindringene mot Kina, som gjør anleggene dyrere for forbrukerne og demper utbyggingen. En fjerning av handelshindringene vil bidra til ytterligere vekst i EU, ifølge rapporten.

– Fordelene ved reduserte kostnader for solcelleanlegg er ennå ikke fullt realisert i Europa, siden importen av moduler og celler har vært begrenset siden slutten av 2013 på grunn av EUs defensive handelsbegrensninger, skriver EY.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

På forsiden nå