Slik blir oljebremsen i 2017

Oljebremsen har krevd tusenvis av jobber og strupet bransjens profitt. Statoil-sjefen tror smerten fortsetter gjennom 2017.


<p><b>FORTSATT BREMS:</b> Statoil-sjefen tror ikke oljebremsen er over. Her ligger plattformer i opplag i Rossfjorden utenfor sentrum av Lyngdal.</p>

FORTSATT BREMS: Statoil-sjefen tror ikke oljebremsen er over. Her ligger plattformer i opplag i Rossfjorden utenfor sentrum av Lyngdal.

– Vi ser jo fortsatt for det norske markedet at det fortsatt er overkapasitet i deler av dette markedet. Det betyr jo at omstillingsprosessen nok kommer til å fortsette gjennom 2017, sier Statoils konsernsjef Eldar Sætre til E24.

Han møter E24 på NHOs årskonferanse, hvor han har diskutert hvilken rolle olje og gass spiller i en periode med omstilling. Oljebremsen har lagt en kraftig demper på veksten i deler av næringslivet, og Sætre tror ikke det er over ennå.

Oljeselskapene, med Statoil i spissen, regner med at investeringene i olje og gass i år vil være på 147 milliarder kroner, 74 milliarder kroner mindre enn i toppåret 2014.

Sammen med kostnadskutt og effektivisering gir det færre kontrakter til underleverandørene, mindre aktivitet i næringen og jobber som forsvinner og kanskje ikke kommer tilbake.

– Vi har jo vært gjennom en fundamental omstilling som har økt effektiviteten i bransjen betydelig, og vi får veldig mye mer ut av de ressursene vi har, sier Sætre.

– Det gjør jo at vi helt sikkert ikke kommer tilbake på noen måte på de kapasitetsnivåene vi var på som industri, sier Sætre.

– Bremsen fortsetter

Tore Ulstein, NHO-president, visekonsernsjef og styreleder i Ulstein Group, tror aktørene med eksponering mot oljesektoren må stålsette seg for fortsatt utfordrende tider i 2017.

­– Jeg er redd for at du vil se en fortsettelse på oljebremsen også i 2017. Jeg tror det er viktig at bedrifter innen olje og gass tenker omstilling mot det å få noen flere ben å stå på og finne nye markeder å lykkes i, sier han til E24.

I mange mindre selskaper begynner ordrebøkene for alvor å tømmes. Samtidig må mange reforhandle kontrakter på lavere nivåer enn tidligere.

 <p><b>IKKE OVER:</b> Oljebremsen har rammet mange selskaper hardt, og tusenvis av jobber forsvinner på Vestlandet. Nedturen er ikke over i 2017, sier Statoils konserndirektør Eldar Sætre på NHOs årskonferanse.</p>

IKKE OVER: Oljebremsen har rammet mange selskaper hardt, og tusenvis av jobber forsvinner på Vestlandet. Nedturen er ikke over i 2017, sier Statoils konserndirektør Eldar Sætre på NHOs årskonferanse.

Krisen er ikke helt over, ifølge tidligere konsernsjef i Kongsberg Gruppen Walter Qvam, som nå sitter i styret for PGS og SINTEF.

– Det er mer smerte igjen. Men det er forskjellige deler av industrien som rammes til forskjellig tid. Det som fortsatt er veldig tungt i Norge er at vi har hatt og fortsatt har en overkapasitet på flytende innretninger, og den ligger der fortsatt, sier Qvam til E24.

– Svakt positivt

Flere av Aker-selskapene var blant dem som ble rammet av nedgangen i oljeprisen. Men konsernsjef Øyvind Eriksen i Aker tror at det verste kan være over, i alle fall for de store oljeselskapene.

– Generelt så oppfatter vi at det er et svakt positivt sentiment i olje- og gassindustrien, primært drevet av en viss økning i oljeprisen, sier Eriksen til E24.

– For leverandørindustrien er det ulike segmenter. For gitte segmenter vil også 2017 bli et svært krevende år og hverken vi eller andre leverandørbedrifter kan utelukke at det kommer ytterligere nedbemanning, sier han.

– Hvilke deler av den Aker-relaterte virksomheten er utsatt?

– Boresegmentet, hvor MH Wirth er en utstyrsleverandør, ble hardt rammet tidlig og det vil fortsatt ta lang tid før boresegmentet er tilbake på normaliserte aktivitetsnivåer, sier Eriksen.

– Eksempelvis drift og vedlikehold på norsk sokkel har gjort en stor jobb med å ta ned kostnadsnivået og bli mer effektive og der ser vi en svakt positiv trend, legger han til.

 <p><b>– SVAKT POSITIVT:</b> Aker-sjef Øyvind Eriksen snakker med E24-journalist Johann Sundberg på torsdagens NHO-konferanse.</p>

– SVAKT POSITIVT: Aker-sjef Øyvind Eriksen snakker med E24-journalist Johann Sundberg på torsdagens NHO-konferanse.

Satser på stabilitet

Finansminister Siv Jensen finner trøst i at oljeprisen steg fra 33 dollar fatet ved inngangen til 2016, til godt 56 dollar fatet nå.

– Det at oljeprisen har kommet relativt sett mye opp er i hvert fall med på å redusere usikkerheten i norsk økonomi, sier Jensen til E24.

– Det er selskapene som selv må vurdere risikoen knyttet til nye investeringer i nye prosjekter, men regjeringen har vært opptatt av å holde forutsigbarhet i tildelingen av nye leteområder og rammebetingelser for næringen, sier hun.

Beskyttet av kronen

Den norske oljeservicebransjen ble rammet av kostnadskuttene blant store oljeselskaper, men kanskje ikke så hardt som fryktet.

I 2015 falt bransjens omsetning i Norge med rundt 10 prosent, mens den internasjonale omsetningen falt med 3 prosent, ifølge en rapport fra Rystad Energy.

Oljeprisen falt kraftig i 2015 fra året før, og mange trodde at det ville gå enda verre enn det har gjort, med flere konkurser og enda mer massive oppsigelser i oljebransjen.

Ifølge Rystad Energy er det flere faktorer som har begrenset fallet for leverandørindustrien:

  • Dollarkursen økte fra noe over seks kroner til åtte kroner gjennom 2015, noe som styrket omsetningen til leverandørselskaper som har sine inntekter i dollar
  • Ordrebøkene var stappfulle i 2015, og selv om det kom få nye ordrer var det fortsatt mye å gjøre
  • Mange rigger og supplyskip var låst på gamle rater fra før oljeprisen falt

– Tøft på Vestlandet

Siden tredje kvartal 2014 har det forsvunnet minst 25.000 jobber innen olje og gass, ifølge Statistisk sentralbyrå.

I Vestlandsfylkene merkes dette tungt. Mange bedrifter rammes når olje- og gassprosjekter utsettes, kostnader kuttes og arbeidsoperasjoner effektiviseres.

– De opplever det veldig tøft. Veldig mange sliter fortsatt med å håndtere overkapasitet, sier Sætre.

– Mange sliter med overlevelse. Så det er en veldig tøff situasjon for veldig mange, og det kommer til å være en krevende situasjon også gjennom 2017, sier han.

Vis kommentarer

Kjære kommentarfeltbruker!

Vi ønsker dine argumenter og meninger velkommen. Vær saklig og vis omtanke, mange leser det du skriver. Gjør debatten til en bedre opplevelse for både andre og deg selv.

Les mer om våre regler her.

Per Valebrokk, ansvarlig redaktør E24

På forsiden nå